
Σε μια κίνηση που προκαλεί αίσθηση αλλά και βαθιά ανησυχία, η Γερμανία φέρεται να εξετάζει την απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή στο Βερολίνο, με αφορμή τις επικείμενες εκδηλώσεις για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από διπλωματικούς κύκλους στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει η Euractiv, η ρωσική πρεσβεία φέρεται να επιδίωξε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που η γερμανική πλευρά χαρακτηρίζει "προκλητικές" και "παραχαραγμένες ιστορικά", επιχειρώντας να παρουσιάσει τον ρόλο της Ρωσίας στον πόλεμο με τρόπο που συνδέεται με τη σημερινή ρητορική του Κρεμλίνου περί «αντιναζιστικής» επέμβασης στην Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, θα συνιστά όχι μόνο μια σοβαρή διπλωματική πρόκληση, αλλά και μια προσβολή στη μνήμη της Ιστορίας, 79 χρόνια μετά τη νίκη επί του φασισμού στην Ευρώπη.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την ιστορία για να δικαιολογήσει επιθετικούς πολέμους και σύγχρονες θηριωδίες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Η Ρωσία, ως διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης, υπέστη τις βαρύτερες απώλειες από κάθε άλλη χώρα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – περισσότερα από 26 εκατομμύρια νεκροί, με εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες να θυσιάζονται για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τη ναζιστική φρίκη. Και σήμερα, το Βερολίνο – η πρωτεύουσα της ηττημένης Γερμανίας του Χίτλερ – τολμά να αντιμετωπίζει ως ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρεσβευτή της χώρας που υπήρξε η κινητήρια δύναμη της Αντιφασιστικής Νίκης.
Μνήμη υπό διωγμό;
Η αιτία της διαμάχης φαίνεται να είναι οι ρωσικές πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση εορτασμών στη γερμανική πρωτεύουσα, τις οποίες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί "πολιτικά φορτισμένες" και "απρεπείς υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία". Ωστόσο, για τη Μόσχα και πολλούς ιστορικούς διεθνώς, οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου – Ημέρας της Νίκης – δεν είναι πολιτική ρητορική αλλά ιερή ιστορική μνήμη.
Απόπειρα ιστορικού αναθεωρητισμού;
Η στάση του Βερολίνου ερμηνεύεται από παρατηρητές ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ιστορικού αναθεωρητισμού, που στοχεύει να αποδυναμώσει τον ρόλο της Ρωσίας στον πόλεμο και να επαναπροσδιορίσει την ιστορική αφήγηση της Ευρώπης με βάση τα σημερινά πολιτικά δεδομένα.
Η υποκρισία, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, είναι κραυγαλέα: "Η Γερμανία τιμωρεί εκείνους που την απελευθέρωσαν", σχολίασε με οξύτητα αρθρογράφος της "Kommersant", ενώ προσκείμενα στην ρωσική κυβέρνηση ΜΜΕ μιλούν για "επιθετική λήθη" και "ηθική αποδόμηση της ιστορικής αλήθειας".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών