
Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη 24/4, χάρη στα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε αύξηση 0,47% στις 22.064 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 είχε οριακές μεταβολές στις 8.407 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,27% στις 8.407 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κέρδισε 0,27% στις 36.808 μονάδες.
«Το ράλι ήταν εξαιρετικά τεχνικό και βασίστηκε περισσότερο σε ελπίδες παρά σε θεμελιώδη δεδομένα. Η πραγματικότητα των υψηλών επιτοκίων και των γεωπολιτικών εντάσεων επανέρχεται δυναμικά», σχολιάζει αναλυτής της BNP Paribas.
Σημαντικές πιέσεις καταγράφονται και στις τιμές εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να κινείται πτωτικά λόγω φόβων για ζήτηση από την Κίνα, ενώ το ευρώ διολισθαίνει ελαφρώς έναντι του δολαρίου.
Μικρή βελτίωση του Ifo στη Γερμανία
Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τον Απρίλιο, με τον δείκτη να αυξάνεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο σε 86,9, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) στην έκθεσή του την Πέμπτη.
Ο Δείκτης Τρέχουσα Αξιολόγησης αυξήθηκε κατά 0,7 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα και έφτασε τις 86,4.
Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Προσδοκιών διολίσθησε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο για να διαμορφωθεί στις 87,4 τον αναφερόμενο μήνα.
«Οι εταιρείες αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους πιο θετικά. Ωστόσο, οι προσδοκίες έχουν εξασθενίσει. Η αβεβαιότητα μεταξύ των εταιρειών έχει αυξηθεί. Η γερμανική οικονομία ετοιμάζεται για αναταράξεις", σχολίασε ο Ifo.
Ασία
Αναταραχή και αβεβαιότητα χαρακτήρισαν τις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού την Τετάρτη, με τις αγορές να κινούνται σε μικτά πρόσημα.
Ο βασικός καταλύτης πίσω από τη μεταβλητότητα υπήρξε η αλλαγή τόνου από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, αναφορικά με την εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στο Πεκίνο.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Trump, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιο πραγματιστικής προσέγγισης στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, τονίζοντας τη σημασία της "στρατηγικής συνεργασίας" έναντι της "συγκρουσιακής ρητορικής" του παρελθόντος.
Οι δηλώσεις αυτές επανέφεραν στο επίκεντρο των αγορών την προοπτική μιας ενδεχόμενης εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, η οποία είχε βαρύνουσα σημασία στις εμπορικές εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας.
Διακυμάνσεις στις αγορές
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,6%, κλείνοντας στις 38.950 μονάδες, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν θετικά το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.
Αντίθετα, στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,3%, στις 3.045 μονάδες, αντανακλώντας τη συγκρατημένη στάση των επενδυτών.
Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση 0,5%, υποχωρώντας στις 16.750 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κατέγραψε οριακή άνοδο 0,2%, ενώ στην Αυστραλία, ο ASX 200 έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,1%.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, παρά την ενθαρρυντική ρητορική, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται με γνώμονα τις πράξεις και όχι τις δηλώσεις, αναμένοντας συγκεκριμένα μέτρα ή αλλαγές πολιτικής από πλευράς Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
"Οι επενδυτές δείχνουν πρόθυμοι να επανεκτιμήσουν το ρίσκο, αλλά περιμένουν σαφέστερα σήματα", σχολιάζει αναλυτής της Nomura.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών