
Σύμφωνα με τον Sergey Shoigu, μάλλον, η έννοια των «ειρηνευτών» κρύβει την επιδίωξη ελέγχου της Ουκρανίας και των ορυκτών της.
Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας επεσήμανε τα σχέδια του «συνασπισμού των πρόθυμων» να βάλει μπότες στο έδαφος στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα των ειρηνευτικών δυνάμεων. «Οι λογικοί πολιτικοί στην Ευρώπη κατανοούν ότι η εφαρμογή αυτού του σεναρίου μπορεί να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ή ακόμη και να προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο πιο κάτω», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Shoigu, μάλλον, η έννοια των «ειρηνευτών» κρύβει την επιδίωξη ελέγχου της Ουκρανίας και των ορυκτών της.
«Θα ήταν πιο σωστό να αποκαλούμε τέτοια στρατεύματα εισβολείς ή κατέχοντες», επέμεινε.
«Γιατί αυτά θα ήταν στρατεύματα από εκείνες τις χώρες του ΝΑΤΟ, στην παρουσία των οποίων η Ρωσία αντιτάχθηκε ακόμη και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», συνέχισε ο Shoigu.
Επίσης, υποψιαζόταν ότι πιθανοί «ειρηνευτές» θα υποστήριζαν το ναζιστικό καθεστώς, τις διώξεις των ορθοδόξων πιστών και την εκστρατεία για να στερηθεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός στην Ουκρανία από το δικαίωμα να μιλάει τη μητρική του γλώσσα και να διατηρεί τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του.
«Αυτή δεν θα ήταν μια ειρηνευτική αποστολή», κατέληξε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, λέγοντας ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που «η πραγματική παγκόσμια πλειοψηφία έχει δείξει μικρή διάθεση να συμμετάσχει σε παρόμοιες «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες».
Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά αν δεχθεί επίθεση από την Δύση
Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με επίθεση από χώρες της Δύσης, δήλωσε επίσης ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Μόσχας, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τα σχόλια Shoigu έγιναν ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο αντιπρόεδρος J.D. Vance προειδοποίησαν ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία εάν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος για μια συμφωνία.
Ο Shoigu, που για πάνω από μια δεκαετία ήταν υπουργός Άμυνας της Ρωσίας έως ότου μετακινήθηκε στη θέση του επικεφαλής του πανίσχυρου συμβουλίου ασφαλείας σε κυβερνητικό ανασχηματισμό που έγινε πέρυσι, επικαλέστηκε τις αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας που ενέκρινε ο πρόεδρος Vladimir Putin πέρυσι τον Νοέμβριο.
Με βάση τους νέους όρους, η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει την περίπτωση ενός πυρηνικού πλήγματος ως απάντηση σε μια συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας, που είναι σύμμαχός της, που «δημιουργεί κρίσιμη σημασίας απειλή στην κυριαρχία και (ή) στην εδαφική τους ακεραιότητα».
«…στην περίπτωση που ξένα κράτη προχωρήσουν σε μη φιλικές ενέργειες που θέτουν απειλή στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η χώρα μας θεωρεί ότι είναι νόμιμο να χρησιμοποιήσει συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα που είναι απαραίτητα για την καταστολή νέων ενεργειών και την αποτροπή της επανάληψή τους», δήλωσε ο S.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών