Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκοτεινή στροφή στην εφοδιαστική αλυσίδα - Κίνδυνος θάνατος τα άδεια ράφια και οι ανυπολόγιστες ελλείψεις - Θα πέσει πείνα...

Σκοτεινή στροφή στην εφοδιαστική αλυσίδα - Κίνδυνος θάνατος τα άδεια ράφια και οι ανυπολόγιστες ελλείψεις - Θα πέσει πείνα...
Οι νέοι δασμοί πλήττουν την Κίνα – Ποια προϊόντα κινδυνεύουν με ελλείψεις στις ΗΠΑ, ποια όχι – Η στροφή προς την επαναβιομηχάνιση γίνεται κομβικό ζήτημα
Στο 145% διατηρούνται αυτή τη στιγμή οι δασμοί των ΗΠΑ στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκαν στα εμπορεύματα που μεταφέρονταν ήδη με φορτηγά πλοία όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα προϊόντα που συνεχίζουν να φτάνουν στα αμερικανικά λιμάνια δεν υπόκεινται σε επιπλέον δασμούς.
Βέβαια, αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς τα τελευταία πλοία από την Κίνα που εξαιρούνται από τις χρεώσεις δασμών καταφθάνουν τώρα στη Δυτική Ακτή.
Οι επιπτώσεις των δασμών ήδη πλήττουν την Κίνα σαν σφυρί.
Πολλές εταιρείες έχουν ακυρώσει παραγγελίες από Κινέζους κατασκευαστές, ενώ οι επιχειρήσεις υιοθετούν στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας» (όταν θα έπρεπε να αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές).
Ορισμένες εταιρείες αναζητούν αποθηκευτικούς χώρους στα λιμάνια για να κρατήσουν τα προϊόντα τους με την ελπίδα ότι οι δασμοί θα αρθούν.
Τελικά, αυτό σημαίνει ότι πολλά εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά – πιθανώς για μήνες.

Έρχονται άδεια ράφια;

Τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το γεγονός ως ενδεχομένως «χειρότερο από την COVID» όσον αφορά τις επικείμενες ελλείψεις, αλλά είναι όντως έτσι; Έρχονται άδεια ράφια;
Η σύγκριση με την πανδημία προδίδει ειρωνικά ένα λογικό σφάλμα από την πλευρά δημοσιογράφων και υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης οικονομολόγων.
Ακόμα και εν μέσω των lockdowns, η εφοδιαστική αλυσίδα παρέμεινε σχετικά ευέλικτη.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι δασμοί θα είναι χειρότεροι, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουν όλα τα κατασκευαστικά κράτη τα ίδια εμπόδια.
Η Κίνα, συγκεκριμένα, δεν είναι πια τόσο κρίσιμη για την αμερικανική εφοδιαστική αλυσίδα όσο ήταν κάποτε.
Από το 2018, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα έχουν μειωθεί από το 21% στο 13% του συνόλου των αγαθών.
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα έχει μειωθεί ραγδαία. Μόνο το 7% των αμερικανικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Κίνα – ένα αμελητέο ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ.
Αντίθετα, η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αν και οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί στο 15% των συνολικών της προϊόντων, η κομμουνιστική χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας συντριπτικής αποπληθωριστικής κρίσης.
Οποιοδήποτε μεγάλο σοκ στο σύστημά της αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνια κρίση.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καταναλωτική αγορά που να μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνουν πίσω τους οι ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν μόνες τους το 30% της παγκόσμιας καταναλωτικής αγοράς.
Σχεδόν κάθε κατασκευαστής στον κόσμο εξαρτάται από τις αμερικανικές αγορές.
Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η εξάρτηση της Κίνας από τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.
Οι εισαγωγές της από τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί από 29% το 2009 σε 13% το 2024, αλλά η επισιτιστική της επάρκεια παραμένει εύθραυστη.
Και πάλι, οποιοδήποτε σοκ σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις.

Κίνδυνοι 

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι κίνδυνοι για τις δυτικές οικονομίες (εφόσον ανέβουν όλες στο άρμα των ΗΠΑ, όπως μας έχουν συνηθίσει). Για παράδειγμα, μεγάλο ποσοστό των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και ορισμένων αντιβιοτικών προέρχεται από την Κίνα (περίπου το 95% της ιβουπροφαίνης προέρχεται από εκεί).
Περίπου το 20% των εισαγωγών ένδυσης και το 24% των υφασμάτων προέρχονται από την Κίνα.
Από 60% έως 80% των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης – όπως smartphones, laptops και κονσόλες – κατασκευάζονται στην Κίνα.
Περίπου το 80% όλων των παιχνιδιών στις ΗΠΑ κατασκευάζονται επίσης στην Κίνα.
Ενώ οι ελλείψεις σε φάρμακα χωρίς συνταγή ίσως αποτελέσουν πραγματικό πρόβλημα, πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουν οι Αμερικανοί από την Κίνα δεν είναι απολύτως απαραίτητα.
Οι πιο σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις θα εμφανιστούν πιθανότατα σε μικρές, εξειδικευμένες επιχειρήσεις που εισάγουν υλικά για τα προϊόντα τους.
Εταιρείες που βασίζονται στην Κίνα για φθηνά μπουκάλια, κουτιά, δοχεία, ετικέτες κ.λπ. για τη συσκευασία των αγαθών τους.
Οι μικρές επιχειρήσεις θα πληγούν αν βασίζονται αποκλειστικά στην Κίνα και πιθανόν να αυξήσουν τις τιμές τους αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.
Το "παραθυράκι" των απευθείας εισαγωγών από την Κίνα επίσης έχει κλείσει, επομένως πλατφόρμες όπως οι Temu, Shein και Aliexpress θα πληγούν.
ρκετές επιχειρήσεις ήδη μεταφέρουν την παραγωγή τους αλλού και ορισμένες μετακινούν εργοστάσια πίσω στις ΗΠΑ.
Παρ' όλα αυτά, η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ δεν είναι όπως παλιά και δεν είναι έτοιμη να καλύψει τα κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα που αφήνουν πίσω τους οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες.
Αν ένας σημαντικός αριθμός χωρών αναγκαστεί να κλείσει εργοστάσια ταυτόχρονα, τότε οι ελλείψεις ίσως καταστούν πραγματική απειλή.
Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης Trump, η οποία μέχρι τώρα έχει εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά στους δασμούς χωρίς να παρουσιάζει ένα αναλυτικό σχέδιο για την επιστροφή του “Made In USA” με ρυθμούς που να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις.
Στο μεταξύ, είναι πολύ πιο πιθανό ότι η Κίνα θα καταρρεύσει υπό το βάρος των δασμών και της αποπληθωριστικής της κρίσης.
Αν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας θέλει να αποφύγει την ανεργία μαζικής κλίμακας και κοινωνικές αναταραχές, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης