Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

Ένας Έλληνας φιλόσοφος «αναστήθηκε» από τις στάχτες του Βεζούβιου – Αποκάλυψη μετά από 2.000 χρόνια!

Ένας Έλληνας φιλόσοφος «αναστήθηκε» από τις στάχτες του Βεζούβιου – Αποκάλυψη μετά από 2.000 χρόνια!
Αρχαίο ελληνικό κείμενο “μίλησε” μετά την έκρηξη του Βεζούβιου
Ερευνητές που εργάζονται για την αποκωδικοποίηση του περιεχομένου ενός καμένου, ακόμα τυλιγμένου παπύρου, ανακάλυψαν τόσο τον συγγραφέα όσο και τον τίτλο του κειμένου, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την ταφή του κατά την έκρηξη του Ηφαιστείου Βεζούβιου.
Ο πάπυρος — με την ονομασία PHerc. 172 — είναι ένας από τους εκατοντάδες που προέρχονται από την αρχαία Ρωμαϊκή πόλη της Ερκουλάνης, η οποία θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακές στάχτες κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., σύμφωνα με την πρωτοβουλία Vesuvius Challenge, η οποία επικεντρώνεται στην αποκωδικοποίηση των κειμένων των παπύρων της Ερκουλάνης χωρίς την ανάγκη να τους ξετυλίξουν.
Ο πάπυρος, που διατηρήθηκε κάτω από λάσπη και στάχτη σε μία βίλα που πιστεύεται ότι ανήκε κάποτε στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα, ανακαλύφθηκε από έναν Ιταλό αγρότη τον 18ο αιώνα.
Καμμένος τόσο έντονα που ήταν καρβουνιασμένος, είναι εξαιρετικά εύθραυστος.
Καθ' όλη τη διάρκεια των χρόνων, οι μελετητές έχουν προσπαθήσει διάφορες μεθόδους για να τους ξετυλίξουν, χρησιμοποιώντας βάρη, χημικά, αέρια και θρυμματισμό, αν και αυτό συχνά οδήγησε στην καταστροφή ή τον τραυματισμό των παπύρων.
3_40.webp
Τι είναι η πρωτοβουλία Vesuvius Challenge

Η πρωτοβουλία Vesuvius Challenge ξεκίνησε το 2023 για να ενθαρρύνει ερευνητές από όλο τον κόσμο να προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τους παπύρους, ξετυλίγοντας και αποκωδικοποιώντας τους ψηφιακά.
Τώρα, οι Marcel Roth και Micha Nowak, μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Βαυαρίας (Γερμανία), αποκάλυψαν τον τίτλο και τον συγγραφέα του PHerc. 172.
Ο ερευνητής του Vesuvius Challenge, Sean Johnson, έκανε την ίδια ανακάλυψη περίπου την ίδια χρονική στιγμή, και τα αποτελέσματα των δύο ανακαλύψεων ανασκοπήθηκαν ανεξάρτητα από την παπυρολογική ομάδα του διαγωνισμού, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Βιβλιοθήκης Bodleian του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου φυλάσσεται ο πάπυρος.

Ο φιλόσοφος Νικόδημος

Το αποκωδικοποιημένο κείμενο αναγνωρίζει τον πάπυρο ως «Περί των Κακών» του Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου, σύμφωνα με το Vesuvius Challenge.
Πρόκειται για μέρος του ηθικού έργου του Φιλόδημου που είναι γνωστό πλήρως ως «Περί των Κακών και των Αντίθετων Αρετών και Που Υπάρχουν και Γιατί», και ίσως να είναι και το πρώτο βιβλίο της σειράς, αν και αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.
Η Βιβλιοθήκη Bodleian του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι ο αριθμός του βιβλίου μπορεί «πιθανώς» να διαβαστεί ως άλφα, πράγμα που θα υποδείκνυε ότι ο πάπυρος είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι άλλοι αριθμοί, όπως το δέλτα, που σημαίνει ότι είναι το τέταρτο βιβλίο.
Οι μελετητές γενικά πίστευαν ότι το πρώτο βιβλίο του «Περί των Κακών» ήταν το κείμενο «Περί Κολακείας», αλλά το περιεχόμενο του PHerc. 172 δεν συμφωνεί με αυτό.
Ο Φιλόδημος, σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη Bodleian, ήταν ένας Επικούρειος φιλόσοφος του οποίου οι διδασκαλίες «δίνουν έμφαση στην επιδίωξη της ευχαρίστησης ως κεντρική αξία για μια καλή ζωή».
Η πλειοψηφία των παπύρων που βρέθηκαν διατηρημένοι στη βίλα της Ερκουλάνης ήταν έργα του, σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη Bodleian.
1_69.webp
«Συναρπαστική εξέλιξη»

Ο Michael McOsker, ερευνητής παπυρολογίας στο University College London, ο οποίος είναι επίσης μέλος της παπυρολογικής ομάδας του Vesuvius Challenge, χαρακτήρισε την ανακάλυψη αυτή ως «μια πολύ συναρπαστική εξέλιξη».
«Άλλα βιβλία από το Περί των Κακών και των Αντίθετων Αρετών είναι γνωστά από τους παπύρους που έχουν ξετυλιχτεί φυσικά — πιο γνωστά είναι το Περί Διαχείρισης Περιουσίας (βιβλίο 9, προφανώς η αντίθετη αρετή της απληστίας) και το Περί Αλαζονείας (βιβλίο 10, προφανώς η αντίθετη κακία από την σωστή αξιολόγηση του εαυτού σου), αλλά υπάρχουν και άλλα», δήλωσε ο McOsker.
«Αυτή θα είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τις ηθικές απόψεις του Φιλόδημου και να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για το Περί των Κακών ως σύνολο, ειδικά αν αποδειχθεί ότι είναι το πρώτο βιβλίο», πρόσθεσε.
Αυτή η ανακάλυψη, η πρώτη φορά που διαβάστηκε ο τίτλος ενός παπύρου, είναι η τελευταία από τις ανακαλύψεις του Vesuvius Challenge.
Τον Οκτώβριο του 2023, η πρώτη πλήρης λέξη από έναν από τους ανοιχτούς αρχαίους παπύρους αποκωδικοποιήθηκε με τη βοήθεια υπολογιστικής τεχνολογίας και προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.
Η λέξη ήταν «πορφυρας» ή «porphyras», που σημαίνει μωβ στα ελληνικά.
Και τον Φεβρουάριο, οι ερευνητές που μελετούσαν στήλες κειμένου από τον PHerc. 172 αναγνώρισαν τη λέξη «διατροπή», που σημαίνει «αηδία», η οποία εμφανίζεται δύο φορές μέσα σε μερικές στήλες του κειμένου, σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη Bodleian.
2_58.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης