Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Αποκάλυψη: Παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για την ανατροπή του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama, δια χειρός… Trump

Αποκάλυψη: Παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για την ανατροπή του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama, δια χειρός… Trump
Ο σύμβουλος εκλογών του Trump και ειδικός στους εκλογικούς αγώνες Chris LaCivita υποστηρίζει τον Sali Berisha
Το αποδυναμωμένο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Αλβανίας κάνει μια δραματική εκλογική επίθεση μετά από χρόνια περιθωριοποίησης από τους Σοσιαλιστές του Edi Rama.
Ο στρατηγικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που καθοδήγησε την πολιτική αναγέννηση του Donald Trump το 2024 βοηθά το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Αλβανίας να πραγματοποιήσει μια απίθανη αναγέννηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.
Ο σύμβουλος εκλογών του Trump και ειδικός στους εκλογικούς αγώνες Chris LaCivita υποστηρίζει τώρα το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, του οποίου ο ηγέτης Sali Berisha ελπίζει σε μια δική του πολιτική επιστροφή από τις κατηγορίες για διαφθορά στις εκλογές της Κυριακής, που αποτελούν κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα.
Με την υποστήριξη του LaCivita, ο Berisha προσπαθεί να ανατρέψει τον Edi Rama, τον πρώην ζωγράφο που έγινε σοσιαλιστικός ισχυρός άντρας και κρατά την Αλβανία υπό τον έλεγχό του για περισσότερες από δύο δεκαετίες, πρώτα ως δήμαρχος των Τιράνων και μετά ως πρωθυπουργός.
Μια νίκη για τον Berisha θα έβαζε τέλος σε 12 χρόνια διακυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές του Rama, την οποία οι διεθνείς παρατηρητές έχουν περιγράψει ως μια περίοδο αυξημένης κατάληψης του κράτους από ένα μόνο κόμμα.
Αλλά θα έφερνε και μια πολιτική δύναμη ανοιχτά ευθυγραμμισμένη με την ατζέντα του Trump σε μια περιοχή που έχει θεωρηθεί στρατηγικά ευάλωτη στην επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

Παρόμοιο προφίλ

"Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Chris LaCivita έχει συμβουλεύσει δύο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, σε δύο διαφορετικές χώρες... αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι ο Donald Trump και ο Sali Berisha", είπε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Alfred Lela στο POLITICO.
Σύμφωνα με τον Lela, οι δύο έχουν "εντυπωσιακά παρόμοια προφίλ... [ήταν] διωκόμενοι από κατεστημένα — εσωτερικά και διεθνή — στοχοποιημένοι από τα δικαστικά συστήματα των χωρών τους, και παρουσιάστηκαν ως επικίνδυνοι αουτσάιντερ που πρέπει να εξαλειφθούν από την πολιτική με κάθε κόστος."
Σε εκδήλωση νωρίτερα φέτος, ο LaCivita είπε "με μια ανθηρή δημοκρατία και αληθινή φιλία με την Αμερική, μπορούμε να κάνουμε την Αλβανία μεγάλη ξανά", κάνοντας νόημα με το χέρι προς το κοινό. Το POLITICO έθεσε μια σειρά ερωτήσεων στον LaCivita για τη δουλειά του στην Αλβανία για τον Berisha, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Ο Berisha, τώρα 80 ετών, θεωρείται ευρέως ο πατέρας της αλβανικής δημοκρατίας για το ρόλο του στο κίνημα διαμαρτυρίας που ανέτρεψε το τελευταίο σκληροπυρηνικό κομμουνιστικό καθεστώς της Ευρώπης το 1992 και για το ότι έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.
Ωστόσο, στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Joe Biden το 2021 λόγω φερόμενης διαφθοράς, ξεκινώντας τρία χρόνια χάους στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Berisha αποβλήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα και τελικά τοποθετήθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ενόψει έρευνας για διαφθορά — προτού το δικαστήριο του επιστρέψει τον έλεγχο του κόμματος το 2024.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου το 48% των ψήφων, και οι Δημοκράτες υστερούν τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες, η εισαγωγή της ψηφοφορίας από την διασπορά για πρώτη φορά και η χαμηλή αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων θα μπορούσαν ακόμα να οδηγήσουν σε μια έκπληξη.
Το κόμμα που θα κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σχηματίζει τη νέα κυβέρνηση και επιλέγει τον πρωθυπουργό.
Αυτό θα σήμαινε μια εκπληκτική εκλογική αναγέννηση για τον Berisha, έναν άνθρωπο που κάποτε φαινόταν πολιτικά νεκρός και θαμμένος.

Αμερικανική "μαύρη λίστα"

Μέχρι το 2021, ο Berisha είχε υπάρξει πρόεδρος, είχε υπηρετήσει δύο θητείες ως πρωθυπουργός, και είχε αποσυρθεί για να αφήσει τη νέα γενιά να ηγηθεί του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τότε ήρθε ένα σοκ από το εξωτερικό: Οι ΗΠΑ τον δήλωσαν, αυτόν, την κόρη του και τον γαμπρό του, ανεπιθύμητους, με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να αναφέρει την "σημαντική διαφθορά" ως λόγο που απαγορεύτηκε η είσοδός τους στη χώρα.
Η κυβέρνηση Biden δήλωσε ότι ο Berisha εμπλεκόταν στην "κακή χρήση δημόσιων χρημάτων και την παρέμβαση σε δημόσιες διαδικασίες... για το δικό του όφελος και για να πλουτίσουν οι πολιτικοί σύμμαχοί του και τα μέλη της οικογένειάς του εις βάρος της εμπιστοσύνης του αλβανικού κοινού στις κυβερνητικές και δημόσιες αρχές."
"Ο κ. Berisha ζήτησε γεγονότα και αποδείξεις, όπως και αρκετοί Αμερικανοί βουλευτές, αλλά ο Υπουργός Blinken δεν έχει ποτέ παράσχει ένα μόνο στοιχείο," είπε ο Lela όταν ρωτήθηκε για τον χαρακτηρισμό.
Η Αλβανία είναι μια έντονα φιλοαμερικανική χώρα και το γεγονός ότι ο ιστορικός ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος μπήκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ είναι κάτι σαν πολιτική καταδίκη για το κόμμα, στα μάτια πολλών Αλβανών.

Η χείρα Trump

Εδώ εισέρχεται ο "γκουρού" που βοήθησε να επαναφέρει τον Trump στον Λευκό Οίκο μετά από μια επιτυχημένη εκλογική καμπάνια το 2024, κατά την οποία ο ιδιόρρυθμος Ρεπουμπλικανός κέρδισε όλες τις επτά αμφίρροπες πολιτείες στις ΗΠΑ.
"Ο LaCivita έχει δηλώσει δημόσια ότι η κατάσταση του Berisha δεν τον αποθάρρυνε — τον ενέπνευσε.
Εντάχθηκε σε μια δύσκολη καμπάνια, για ένα κόμμα που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά από μια πολιτική εξόντωση," είπε ο Lela.
Ο Berisha — καρδιολόγος, ο οποίος συνδυάζει την πνευματική επένδυση με μια φλογερή και μαχητική πολιτική — δήλωσε ότι η εγχώρια έρευνα για τη διαφθορά, στην οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά τον χαρακτηρισμό του από τις ΗΠΑ και τον κατ' οίκον περιορισμό του, ήταν μια πολιτικά καθοδηγούμενη επίθεση.
Ξεκίνησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας, με διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε ελαστικά έξω από το δημαρχείο των Τιράνων, να καίνε καρέκλες του κοινοβουλίου και να καίνε ομοιώματα ηγετών του κυβερνώντος κόμματος.
Περιορισμένος στο διαμέρισμά του στο κέντρο των Τιράνων, ο Berisha είχε ένα μικρόφωνο που τοποθετήθηκε στον όγδοο όροφο της πολυκατοικίας του και απευθυνόταν στο πλήθος από το παράθυρο, κάνοντας τακτικές εμφανίσεις μέχρι την αποδέσμευσή του από τον κατ' οίκον περιορισμό τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο καθένας διεκδικεί τον Trump

Ο Rama, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, έχει εργαστεί σκληρά για να προσελκύσει τη Δύση — από το να εμφανίζεται σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες φορώντας φόρμα και αθλητικά παπούτσια, μέχρι το να μεταχειρίζεται τους σφιχτούς Ευρωπαίους διπλωμάτες σαν βασιλιάδες σε λαμπερά συνέδρια που οργανώθηκαν στα Τίρανα.
Χαρισματικός και συχνά υπερβολικά θεατρικός, έχει εργαστεί σκληρά για να κάνει τον εαυτό του τον αγαπημένο Αλβανό της Δύσης.
Και οι Δημοκράτες δεν είναι οι μόνοι που φλερτάρουν με τον στενό κύκλο του Trump.
Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο, ο Rama είπε στο Bloomberg ότι θεωρεί τον Trump "καλό για όλους", δηλώνοντας ότι "ο Θεός έσωσε τον Trump" μετά από την απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο του 2024 στην εκστρατεία των ΗΠΑ "όχι μόνο για να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά... [αλλά] και για να ξυπνήσει την Ευρώπη και να την αναγκάσει να τα βάλει σε σειρά."
Ο Rama έδωσε επίσης στον γαμπρό του Trump, Jared Kushner, ένα από τα πιο κερδοφόρα αναπτυξιακά έργα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ενός 99χρονου μισθώματος για το νησί Sazan — μια εγκαταλελειμμένη πρώην βάση στρατιωτικών πληροφοριών έξω από την λαμπερή νότια ακτή της Αλβανίας — και γης στον Δέλτα του ποταμού Βιόσα.

Φιλοδοξίες για την ΕΕ

Οι τεταμένες πολιτικές ανταλλαγές μεταξύ των Δημοκρατών του Berisha και των Σοσιαλιστών του Rama κινδυνεύουν να εμποδίσουν τις φιλοδοξίες ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, το πιο σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους.
"Η επιθετική τους προσέγγιση είναι αυτό που έχει κρατήσει τη χώρα από το να προχωρήσει στο πλήρες δυναμικό της και στο δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ," δήλωσε η Valbona Zeneli, ερευνήτρια στο Atlantic Council.
"Χρειαζόμαστε ένα νέο κύμα ηγετών και κομμάτων, και μια διακοπή του συστήματος ψηφοφορίας για τον αρχηγό κόμματος versus ψηφοφορία για πολιτικά προγράμματα και πολιτικές," πρόσθεσε.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους γείτονες των Βαλκανίων, οι οποίοι συνεχίζουν να εμπλέκονται σε ανυπόφορες διαφορές από τους πολέμους διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, η Αλβανία δεν αντιμετωπίζει σχεδόν καθόλου περιφερειακή ή διεθνή αντίσταση για την ένταξή της στην ΕΕ — και έχει δράσει κατά κύριο λόγο ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.
Επί του παρόντος, θεωρείται ως μια από τις πρωτοπόρους για ένταξη στην ΕΕ, μαζί με τον βόρειο γείτονά της, Μαυροβούνιο, με τον Rama να δεσμεύεται να εξασφαλίσει την ένταξη μέχρι το 2030 ως μέρος της προεκλογικής του πρότασης για τις εκλογές της Κυριακής.
"Αυτό είναι που με ανησυχεί περισσότερο — μετά τις εκλογές, αν οι διαιρέσεις στη χώρα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τη βγάλουν από αυτήν τη διαδικασία μετά τον κομμουνισμό," είπε η Zeneli.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης