Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump και Ημέρα της Νίκης: Προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία ή κίνηση για πολιτική κερδοσκοπία

Trump και Ημέρα της Νίκης: Προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία ή κίνηση για πολιτική κερδοσκοπία
Η απόφαση του Trump για την Ημέρα της Νίκης ευθυγραμμίζεται με την τάση της εποχής
Ο ιστορικός αναθεωρητισμός και ο νοσταλγικός εθνικισμός χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες συζητήσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο...
Ο Trump ανακοίνωσε ότι «ανακηρύσσει την 8η Μαΐου ως Ημέρα Νίκης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την 11η Νοεμβρίου ως Ημέρα Νίκης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», προσθέτοντας ότι «Κερδίσαμε και τους δύο πολέμους, κανείς δεν ήταν κοντά μας σε δύναμη, ανδρεία ή στρατιωτική ευφυΐα, αλλά ποτέ δεν γιορτάζουμε τίποτα — Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε πια ηγέτες που ξέρουν πώς να το κάνουν!»
Επίσης ισχυρίστηκε ότι «κάναμε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, κατά πολύ, για να παραχθεί το νικηφόρο αποτέλεσμα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.»
Αυτό το ανήγγειλε λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την 80ή επέτειο του τέλους του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία γιορτάζεται στη Δύση (και στην Ουκρανία από το 2023) στις 8 Μαΐου και στη Ρωσία στις 9 Μαΐου, αλλά το μεγαλύτερο πλαίσιο αφορά την τάση του ιστορικού αναθεωρητισμού σχετικά με αυτή τη σύγκρουση και τον νοσταλγικό εθνικισμό.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αποκτήσει μια σχεδόν μυθολογική υπόσταση στη Δύση και τη Ρωσία λόγω της σύντομης συμμαχίας τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, της αδιανόητης σφαγής που προκάλεσε και του τρόπου με τον οποίο διαμόρφωσε τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.

Η πραγματικότητα

Το 80% των απωλειών της Wehrmacht σημειώθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο και η ΕΣΣΔ κατέλαβε τελικά το Βερολίνο για να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά όχι πριν οι Ναζί σκοτώσουν 27 εκατομμύρια Σοβιετικούς πολίτες, κάτι που οι Ρώσοι θυμούνται σε αυτή την ιερή ημέρα.
Η συνεισφορά της Δύσης στη νίκη δεν ήταν αμελητέα, ούτε ο αριθμός των δικών τους ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί, αλλά οι Σοβιετικοί υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες.
Αυτό δεν είναι για να υποτιμήσουμε τον ρόλο και την ταλαιπωρία της Δύσης, αλλά απλά για να θυμίσουμε τα γεγονότα.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι Βαλτικές Χώρες, η Ουκρανία και άλλες χώρες όπως η Πολωνία έχουν ηγηθεί της ευρωπαϊκής προσπάθειας να παρουσιάσουν το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, το οποίο αναλύθηκε εδώ, ως απόδειξη ότι η ΕΣΣΔ φέρει ίση ευθύνη με τη Ναζιστική Γερμανία για την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη συνέχεια, οικοδόμησαν πάνω σε αυτή την κατηγορία για να υπονομεύσουν τη συνεισφορά των Σοβιετικών στη νίκη, να εστιάσουν την προσοχή στη δική τους ταλαιπωρία και, στην περίπτωση των Βαλτικών Χωρών και της Ουκρανίας, να μειώσουν την τοπική συνεργασία με τους Ναζί σε μεγάλη κλίμακα.
Καθώς αυτές οι αφηγήσεις εξαπλώθηκαν στη Δύση, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία τις εκμεταλλεύτηκαν για να υπερβάλλουν τη δική τους συνεισφορά στη νίκη, γεγονός που οδήγησε τη Δύση στο να αναπτύξει μια στρεβλή αντίληψη για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τι θέλει να κάνει ο Trump

Ο Trump φαίνεται να είναι ένας από αυτούς που «έπεσαν» για αυτόν τον αναθεωρητισμό, καθώς ψευδώς δήλωσε ως γεγονός ότι «κάναμε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, κατά πολύ, για να παραχθεί το νικηφόρο αποτέλεσμα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ στην πραγματικότητα αυτό το έκανε η ΕΣΣΔ.
Είτε γνωρίζει την αλήθεια είτε όχι, η αντιφατική του δήλωση ευθυγραμμίζεται με την τάση των Δυτικών πολιτικών να εκμεταλλεύονται τη διάδοση των παραπάνω αφηγήσεων στις κοινωνίες τους για να πυροδοτήσουν τον νοσταλγικό εθνικισμό, ο οποίος μερικές φορές μεταφράζεται σε πολιτικά οφέλη για αυτούς.
Στην περίπτωση του Trump, θέλει να θυμίσει στους Αμερικανούς την στρατιωτική μεγαλοσύνη της χώρας τους, η οποία συνέβαλε σε διάφορους βαθμούς στη νίκη στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, και για αυτόν τον λόγο πήρε την απόφαση να μετονομάσει τις δύο επετείους αντίστοιχα.
Οι Ρώσοι και άλλοι που γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα για τη μοναδική συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου θα αντιταχθούν κατανοητά στην αναθεωρητική του δήλωση, αλλά δεν θα έπρεπε να τους εκπλήξει, δεδομένης της τάσης της εποχής.
Αν μη τι άλλο, ήταν εκπληκτικό ότι χρειάστηκε τόσος χρόνος για να φτάσουν οι ΗΠΑ τελικά τους δυτικούς τους ομολόγους τους σε αυτό το σημείο, αλλά, σε αντίθεση με αυτούς, ο Trump μπορεί να επιδιώξει να τονίσει τη συμμαχία των ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ κατά τον πόλεμο για να νομιμοποιήσει την προτεινόμενη «Νέα Πραγματικότητα» του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης