Τελευταία Νέα
Διεθνή

To φιάσκο Rafale η κινεζική ισχύς, το αδιέξοδο F-35 – Γιατί ο «Αγέρωχος Φονιάς» 5ης γενιάς της Ρωσίας είναι μονόδρομος για την Ινδία

To φιάσκο Rafale η κινεζική ισχύς, το αδιέξοδο F-35 – Γιατί ο «Αγέρωχος Φονιάς» 5ης γενιάς της Ρωσίας είναι μονόδρομος για την Ινδία
Που υστερούν το Rafale έναντι των ρωσικών Sukhoi  - Γιατί τα γαλλικά μαχητικά «πληγώνουν» την ινδική άμυνα
Με τις πανίσχυρες, κινεζικής κατασκευής μαχητικές μηχανές να ταπεινώνουν τα Rafale σε επιχειρησιακές συνθήκες και τις ΗΠΑ να προσφέρουν «μαχητικά με κόφτη», η μόνη ρεαλιστική και στρατηγικά αυτόνομη επιλογή για την Ινδία παραμένει το ρωσικό Su-57.
Η αποτυχία της Δύσης να προτείνει κάτι περισσότερο από υπερκοστολογημένα και πολιτικά δεσμευμένα αεροσκάφη, φέρνει τη Ρωσία ξανά στο προσκήνιο – αυτή τη φορά όχι απλώς ως σύμμαχο, αλλά ως μονόδρομο.

Η Ινδία μπροστά σε στρατηγικά διλήμματα για την ενίσχυσή της στους αιθέρες

fewefwfew.JPG

Ένα ολοένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που καταδεικνύει σημαντικές πακιστανικές νίκες σε μια σειρά από εναέριες αναμετρήσεις με την Ινδική Πολεμική Αεροπορία – η οποία εξαπέλυσε την Επιχείρηση Sindoor στις 6 Μαΐου, με στόχο την εξουδετέρωση στόχων εντός της χώρας και σε διαφιλονικούμενες γειτονικές περιοχές – εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις μελλοντικές αποφάσεις εξοπλισμών που θα διαμορφώσουν τον στόλο μαχητικών της Ινδίας.
Η αιφνίδια μετάβαση από μακροχρόνια ένταση σε ανοιχτό πόλεμο φώτισε εκ νέου τους λόγους για τους οποίους και τα δύο κράτη αποδίδουν διαχρονικά εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην απόκτηση υπερσύγχρονων αεροπορικών δυνατοτήτων.
Αξιοσημείωτο δε είναι ότι η κλιμάκωση αυτή σημειώθηκε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν τις προσπάθειές τους να προωθήσουν στην Ινδία τα ανταγωνιστικά τους μαχητικά πέμπτης γενιάς, Su-57 και F-35, στο πλαίσιο της έκθεσης Aero India.

Που υστερούν το Rafale έναντι των ρωσικών Sukhoi  - Γιατί «πληγώνουν» την ινδική άμυνα

Παρότι το F-35 αναμένεται να αποκλειστεί από σοβαρή εξέταση για πολιτικούς λόγους – κυρίως λόγω των αυστηρών περιορισμών που θέτει η Ουάσιγκτον στη χρήση των αεροσκαφών της, περιορισμών που περιορίζουν την αυτονομία με τρόπους που το ινδικό Υπουργείο Άμυνας θεωρεί απαράδεκτους – η προμήθεια του Su-57 και μια συμφωνία αδειοδότησης για την παραγωγή του στην Ινδία φέρονται να βρίσκονται υπό σοβαρή εξέταση.
Μέχρι να προχωρήσει η προμήθεια νέων μαχητικών πέμπτης γενιάς, την αιχμή του δόρατος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν τα ρωσικά Su-30MKI και τα γαλλικά Rafale της «γενιάς 4+».
Το Su-30MKI είναι ένα σαφώς μεγαλύτερο αεροσκάφος, με ραντάρ υπερδιπλάσιου βάρους, πολύ ανώτερη ευελιξία και σημαντικά μεγαλύτερη δυνατότητα μεταφοράς όπλων.

PXL_20221114_220753069.jpg

Αν και πρωτοποριακό κατά την προμήθειά του το 2002, μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών του παραπέμπει στην τεχνολογία των αρχών της δεκαετίας του 2000, με το ραντάρ N011M, τύπου passive electronically scanned array, να θεωρείται πλέον πεπαλαιωμένο.
Το Rafale είναι σαφώς ελαφρύτερο, έχει αγοραστεί σε πολύ περιορισμένους αριθμούς – μόλις 36 αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία – και παρότι εξοπλίζεται με νεότερο ραντάρ, υστερεί λόγω του μικρού μεγέθους του αισθητήρα, της περιορισμένης ευελιξίας και της ελλιπούς του βελτιστοποίησης για εναέριες αναμετρήσεις.

fwewfeewwe.JPG

Η επιβεβαιωμένη κατάρριψη τουλάχιστον ενός Rafale – καθένα εκ των οποίων κόστισε στο ινδικό δημόσιο άνω των 240 εκατ. δολαρίων – σε συνδυασμό με την επιτυχία του κινεζικής προέλευσης J-10C και του πυραύλου αέρος-αέρος PL-15, που επιχειρούν με τις πακιστανικές δυνάμεις, ενισχύουν τη διαφαινόμενη υπεροχή του Πακιστάν μέσω της προμήθειας προηγμένου κινεζικού εξοπλισμού.

Πώς η Κίνα άλλαξε τον συσχετισμό δύναμης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν 

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι επίλεκτες μονάδες της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας διατηρούσαν σημαντικό προβάδισμα έναντι των πακιστανικών.
Το 1971, τα ινδικά MiG-21 επικράτησαν σαφώς των πακιστανικών F-104 σε αερομαχίες, ενώ τη δεκαετία του 1980, τα MiG-23ML και MiG-29 της Ινδίας διέθεταν ισχυρότερα ραντάρ και δυνατότητες εμπλοκής πέραν της οπτικής εμβέλειας, που τα πακιστανικά F-16A/B δεν μπορούσαν να αντιπαρατάξουν.

φεςφςεφεςφςε.JPG

Η αλματώδης άνοδος της κινεζικής πολεμικής αεροπορικής βιομηχανίας την τελευταία εικοσαετία, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις ινδικές προμήθειες ρωσικών μαχητικών πέμπτης γενιάς, έχουν αντιστρέψει εν πολλοίς την εικόνα.
Το πακιστανικό J-10C ενδέχεται σήμερα να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες σε εναέριες μάχες από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό στη Νότια Ασία.
Η επικείμενη άφιξη του μαχητικού πέμπτης γενιάς J-35 στο Πακιστάν – το οποίο, αν και υποδεέστερο του J-20, ξεπερνά κατά πολύ σε ικανότητες οποιοδήποτε μαχητικό επιχειρεί στην περιοχή – αναμένεται να επιτείνει την υστέρηση των ινδικών μονάδων πρώτης γραμμής.
Τα πρώτα J-35 αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία πριν το 2030, προσφέροντας στο Πακιστάν ένα αεροσκάφος με μεγαλύτερο ραντάρ, αυξημένη αυτονομία και εξελιγμένες δυνατότητες stealth, καθώς και συστήματα distributed aperture.

φςεφςεςφφε.JPG

Η επιβεβαιωμένη ισχύς των σύγχρονων κινεζικών μαχητικών, όπως καταδείχθηκε για πρώτη φορά στις 6 Μαΐου, προκαλεί σοβαρή ανησυχία στο ινδικό Υπουργείο Άμυνας.
Η συνεχιζόμενη προμήθεια J-10C, των εξίσου προηγμένων αλλά ελαφρύτερων JF-17 Block 3, και φυσικά των J-35, απειλεί να αφήσει την Ινδία με έναν στόλο που υστερεί ποιοτικά έναντι του πακιστανικού.

Μονόδρομος η προμήθεια των ρωσικών Su57 για την πολεμική αερπορία της Κίνας 

Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν αναμένεται να αναπτύξει μαχητικό που να πληροί τα ελάχιστα πρότυπα πέμπτης γενιάς εντός της επόμενης δεκαετίας, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εκτός εικόνας ως προμηθευτής για πολιτικούς λόγους, η Ρωσία αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για την άμεση ανατροπή της αναδυόμενης πακιστανικής αεροπορικής υπεροχής.

1302565.jpg

Η αποδυνάμωση της αξιοπιστίας του Rafale και άλλων ευρωπαϊκών «γενιάς 4+» επιλογών ως απαντήσεων στην ταχέως αυξανόμενη ισχύ των κινεζικών μαχητικών που εξάγονται στο Πακιστάν, ενισχύει σημαντικά τη θέση του ρωσικού προγράμματος πέμπτης γενιάς για την απόσπαση παραγγελιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης