Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος πόλεμος - Το Πακιστάν στην επίθεση με την επιχείρηση Δυνατό Τείχος - H Ινδία διαλύει στρατιωτικές βάσεις με πυραύλους και S-400

Νέος πόλεμος - Το Πακιστάν στην επίθεση με την επιχείρηση Δυνατό Τείχος - H Ινδία διαλύει στρατιωτικές βάσεις με πυραύλους και S-400
Ο αριθμός των θυμάτων από τις τριήμερες επιθέσεις με πυραύλους, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεπέρασε τους 50, προκαλώντας ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για την έκταση και τη σοβαρότητα της κρίσης  - Είμαστε σε πόλεμο με την Ινδία, διακηρύττει το Πακιστάν 

(Συνεχές upd) Δεν υπάρχει άλλη επιλογή... το  Πακιστάν ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ινδίας με την κωδική ονομασία Δυνατό Τείχος.... πλέον η σύγκρουση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Η Ινδία έχει πληθυσμό 1,4 δισεκ. κατοίκους και το Πακιστάν 248 εκατ κατοίκους...

Η Ινδία, υιοθετώντας ανοιχτά πια το αξίωμα tit-for-tat, δηλαδή οφθαλμόν αντί οφθαλμού, εξαπέλυσε βαλλιστική πυραυλική επίθεση κατά στρατηγικών πακιστανικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου του Nur Khan Airbase— μιας βάσης που θεωρείται νευραλγική για την εθνική ασφάλεια του Πακιστάν. 
Να σημειωθεί ότι η Ινδία χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων και το πυραυλικό σύστημα S-400 με μεγάλη επιτυχία επί των Πακιστανικών Δυνάμεων.
Μάλιστα, στον απόηχο των σχετικών επιθέσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera πραγματοποιήθηκαν με 6 βαλλιστικούς πυραύλους, οι αρχές του Πασκιστάν έσπευσαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο της χώρας, για 8 ώρες. 

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» - Το Πακιστάν ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ινδίας με την ονομασία Δυνατό Τείχος

Ο πακιστανικός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ινδίας με την ονομασία Banyan-ul-Marsus - στα ελληνικά σημαίνει Δυνατό Τείχος.
Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι επρόκειτο για άμεση απάντηση στις «συνεχιζόμενες προκλήσεις» της Ινδίας. 
Η πακιστανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ο πακιστανικός στρατός σχεδιάζει να πλήξει αρκετούς στρατηγικούς στόχους που βρίσκονται στην Ινδία.
Μέχρι στιγμής, μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων BrahMos έχει καταστραφεί στο πλαίσιο των επιθέσεων σε ινδικό έδαφος, δήλωσαν πηγές στο Geo News.

Νωρίτερα, ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Khawaja Asif δήλωσε ότι η χώρα του δεν είχε άλλη επιλογή από το να εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ινδία.
Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας. (…)
Δεν έχουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν.
Πρέπει να τους το ανταποδώσουμε με το ίδιο νόμισμα.
Στις 10 Μαΐου, ο Αρχηγός της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων του Πακιστανικού Στρατού, Αντιστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry, δήλωσε ότι η Ινδία εκτόξευσε πυραύλους σε τρεις πακιστανικές αεροπορικές βάσεις.
Είπε ότι ινδικά αεροσκάφη έπληξαν την αεροπορική βάση Νουρ Χαν, την αεροπορική βάση Μουρίντ και την αεροπορική βάση Σορκότ, γνωστή και ως αεροπορική βάση Ραφίκι.
Ο Τσόντρι τόνισε επίσης ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές κατά την επίθεση.
Το Πακιστάν έκλεισε ξανά τον ουρανό του λόγω των ινδικών επιθέσεων .

Σκοτώθηκε αξιωματούχος της Ινδίας από τους βομβαρδισμούς του Πακιστάν...

Ένας αξιωματούχος της Ινδίας σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό από το Πακιστάν,
δήλωσε ο πρωθυπουργός του Τζαμού και Κασμίρ, Όμαρ Αμπντουλάχ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων PTI, επικαλούμενο αξιωματούχους, ανέφερε ότι τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου Ινδού αξιωματούχου, τραυματίστηκαν σοβαρά σε βομβαρδισμούς από το Πακιστάν

Geo TV: Το Πακιστάν αναφέρει ότι η κυβερνοεπίθεση έχει θέσει εκτός λειτουργίας το 70% του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας

Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι έχει θέσει εκτός λειτουργίας το 70% του ινδικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε κυβερνοεπίθεση, μετέδωσε το Geo TV , επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.
«Το Πακιστάν έχει καταστρέψει το 70% του ινδικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με κυβερνοεπίθεση», ανέφερε ο ιστότοπος του καναλιού, επικαλούμενος πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Όπως ανέφερε η Indian Express, είχε προηγουμένως εκδοθεί προειδοποίηση προς τους κατοίκους της χώρας σχετικά με πιθανές επιθέσεις χάκερ.
Ταυτόχρονα, οι Times of India γράφουν ότι επιβλήθηκε πλήρης διακοπή ρεύματος σε δύο περιοχές του ινδικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ εν μέσω εντάσεων με το Πακιστάν.
Σημειώνεται ότι παρόμοια διακοπή ρεύματος επιβλήθηκε και στην πόλη Τζαλαντάρ μετά την ανακάλυψη ενός UAV στον αέρα.
Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχουν κλιμακωθεί μετά από τρομοκρατική επίθεση κοντά στην πόλη Παχαλγκάμ στην ινδική περιοχή Τζαμού και Κασμίρ στις 22 Απριλίου.
Η επίθεση σκότωσε 25 Ινδούς και έναν πολίτη από το Νεπάλ.
Η Ινδία δήλωσε ότι είχε στοιχεία για την εμπλοκή των Δια-Υπηρεσιακών Πληροφοριών (ISI) του Πακιστάν.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, απέρριψε τις ινδικές κατηγορίες ότι οι αρχές του Ισλαμαμπάντ (πρωτεύουσα του Πακιστάν) συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ.

Η Ινδία χτυπάει με πυραύλους ακριβείας βάσεις του Πακιστάν

Ακαριαία, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 10/5 ήρθε η απάντηση του Πακιστάν με πλήγματα στο Punjab «ως απάντηση στην ινδική επιθετικότητα», στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία Operation Bunyan Marsoos.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πακιστανικές δυνάμεις έπληξαν αεροπορική βάση στην ινδική πόλη Udhampur, καθώς και αεροδρόμιο στην περιοχή Pathankot, δηλώνοντας μάλιστα ότι και οι δύο εγκαταστάσεις έχουν «καταστραφεί».
Επιπλέον, πηγές ασφαλείας ισχυρίζονται πως χτυπήθηκε σημείο αποθήκευσης πυραύλων BrahMos στην περιοχή Beas, στην επαρχία Punjab της Ινδίας, ωστόσο ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης δεν επιβεβαίωσαν το πλήγμα.

Το ισχυρό πληγμα της Ινδίας με βαλλιστικό πύραυλο στην στρατιωτική βάση Nur Khan άνοιξε νέο κύκλο αίματος

GqihJQuXkAAcmZy.jpg

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 2:30 π.μ. τοπική ώρα στις δίδυμες πόλεις Rawalpindi και (στην πρωτεύουσα) Ισλαμαμπάντ, καθώς, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, μια βαλλιστική πυραυλική επίθεση που στόχευε τη βάση Nur Khan αναχαιτίστηκε έγκαιρα.
Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση, που βρίσκεται στην περιοχή Chaklala, χρησιμοποιείται συχνά από Πακιστανούς ηγέτες και υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους κατά τις μετακινήσεις τους από και προς το Πακιστάν.
Μάλιστα, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών Adel Al-Jubeir είχε προσγειωθεί στη βάση, ξεκινώντας επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Μια από τις εκρήξεις στο Pindi ακούστηκε κοντά στη βάση Nur Khan, με την αστυνομία να αποκλείει αμέσως την περιοχή και τις διασωστικές δυνάμεις να φτάνουν στο σημείο σε κατάσταση συναγερμού.  

 

«Η επίθεση απετράπη – Τώρα περιμένετε την απάντησή μας», διαμηνύει o Πακιστανικός στρατός

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η απόπειρα ινδικής επίθεσης στην περιοχή Chaklala, κοντά στη βάση Nur Khan, απετράπη επιτυχώς.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής του Πακιστανικού ISPR, Αντιστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry, αποκάλυψε πως η Ινδία προχώρησε σε εκτόξευση πυραύλων αέρος-εδάφους, στοχεύοντας όχι μόνο το Nur Khan Airbase, αλλά και τη Mureed Base στην περιοχή Chakwal καθώς και τη βάση Shorkot.
«Όλα τα μέσα και οι υποδομές της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας παραμένουν ασφαλή», δήλωσε με έμφαση ο εκπρόσωπος της ISPR, προσθέτοντας όμως με νόημα: «Τώρα περιμένετε την απάντησή μας».
Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με την ευθεία πυραυλική πρόκληση, μαρτυρά ότι το Πακιστάν ετοιμάζεται για στρατιωτική αντεπίθεση, και οι εξελίξεις ενδέχεται να κλιμακωθούν επικίνδυνα εντός των επόμενων ωρών.

 
Τρεις αεροπορικές βάσεις στο στόχαστρο της Ινδίας – Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από το Νέο Δελχί

Από την πλευρά της, η στρατιωτική πτέρυγα ενημέρωσης του Πακιστανικού Στρατού επιβεβαιώνει ότι τρεις αεροπορικές βάσεις αποτέλεσαν στόχους των τελευταίων ινδικών επιθέσεων.
Πέρα από τη γνωστή επίθεση στη βάση Nur Khan στο Rawalpindi, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση και κατά της βάσης Rafiqui, που βρίσκεται στην περιοχή Shorkot, στην επαρχία Punjab – σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από τη Lahore, πρωτεύουσα της επαρχίας.

2-2_1.jpg

Η τρίτη επίθεση σημειώθηκε στη βάση Murid, στην πόλη Chakwal, περίπου 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. 

GHWhgS7WgAER3v3_1.jpg

Σύμφωνα με το πακιστανικό στρατιωτικό επιτελείο, η Ινδία χρησιμοποίησε πυραύλους αέρος-εδάφους, εκτοξευόμενους από αεροσκάφη, με στόχο τις εν λόγω βάσεις.
Ωστόσο, οι αρχές τονίζουν ότι «όλα τα στρατιωτικά μέσα και οι υποδομές παραμένουν ασφαλή».
Η συντονισμένη και ευρείας κλίμακας φύση των επιθέσεων αυτών μαρτυρά μια σαφή αλλαγή πλεύσης από την πλευρά του Νέου Δελχί, με στρατηγικούς πλέον στόχους στην καρδιά των πακιστανικών αμυντικών μηχανισμών.

Από τις αλληλοκατηγορίες στον... εφιάλτη πλήρους κλίμακας

Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία πως με τις ενέργειές της οδηγεί τα δύο πυρηνικά κράτη «πιο κοντά σε μια μεγάλη σύγκρουση», μετά την αιματηρή κλιμάκωση των συγκρούσεων που ξέσπασαν στα σύνορα του Κασμίρ.
Είμαστε σε πόλεμο με την Ινδία, διακηρύττει η πακιστανική πλευρά.
Ο αριθμός των θυμάτων από τις τριήμερες επιθέσεις με πυραύλους, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεπέρασε τους 50, προκαλώντας ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για την έκταση και τη σοβαρότητα της κρίσης.
Η νέα αυτή ένταση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά από την επίθεση σε τουρίστες στο ινδικό τμήμα του αμφισβητούμενου Κασμίρ, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων.
Από την πλευρά του το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν πως υποστηρίζει τους Ισλαμιστές αντάρτες, έναν ισχυρισμό που το Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.


india_5.jpg
Η απάντηση της Ινδίας ήρθε με αεροπορικές επιδρομές την Τετάρτη (7/5/2025), στοχεύοντας αυτό που ο στρατός της χαρακτήρισε «στρατόπεδα τρομοκρατών» στο Πακιστάν, πυροδοτώντας τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και δεκαετίες.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών δείχνει την ένταση που επικρατεί στην περιοχή και φέρνει τα δύο κράτη, με πυρηνικά οπλοστάσια, στα όρια ενός πλήρους πολέμου.
Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε με επιτυχία πακιστανικές επιθέσεις, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα πυρομαχικά.
Το Πακιστάν, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι δεν έχει στοχεύσει σε περιοχές του Κασμίρ που βρίσκονται υπό ινδική διοίκηση, διαψεύδοντας τις κατηγορίες του Νέου Δελχί.
Ισχυρές εκρήξεις και βαρέα πυρά συγκλόνισαν την ινδική πόλη Amritsar στα σύνορα με το Πακιστάν

Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις και βαρέα πυρά συγκλόνισαν την ινδική πόλη Amritsar στο βορειοδυτικό ινδικό κρατίδιο Punjab, περίπου 30 χλμ από τα σύνορα με το Πακιστάν
όπως μετέδωσε το Reuters.
Επίσης αναφέρθηκαν έντονα πυρά στην πόλη. Το Πακιστάν χτύπησε και τη Srinagar στο ινδικό Κασμίρ

Περίπου 10 εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο της Srinagar στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

«Aκούστηκαν πολλές δυνατές εκρήξεις... κοντά στο αεροδρόμιο της Srinagar αφού οι άνθρωποι είδαν βλήματα στον ουρανό.
Πανικός εξαπλώθηκε στους κατοίκους», αναφέρει το Reuters από το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.
Είναι πολύ ασυνήθιστο να ακούγονται εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Srinagar λέει στο Al Jazeera ο δημοσιογράφος Umar Mehraj, ο οποίος καλύπτει το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ εδώ και πολλά χρόνια.
«Πολλοί λένε ότι οι διακοπές ρεύματος που βιώνει τώρα το Κασμίρ είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου Kargil το 1999», είπε από το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.
«Στην επαγγελματική μου καριέρα, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο με το Πακιστάν να χρησιμοποιεί βλήματα και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Jammu ή στο Κασμίρ», είπε ο Mehraj.
«Η κατάσταση κλιμακώνεται, υπάρχουν αυξημένες εντάσεις, φόβοι μεταξύ των ανθρώπων, κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα ακολουθήσει», είπε.

line_control.webp
Hindustan Times: Το Πακιστάν βομβαρδίζει μαζικά το ινδικό Κασμίρ

Αρκετές περιοχές στην Ινδική περιοχή Jammu και Κασμίρ βομβαρδίστηκαν μαζικά από το Πακιστάν, επιβεβαιώνουν οι Hindustan Times.
Οι περιοχές Uri, Punch και Kupvara, που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής ελέγχου, δέχονται επίθεση.
Στις πόλεις αυτών των περιοχών δεν υπάρχει φως ενώ ηχούν οι σειρήνες.
Το ινδικό πρακτορείο PTI ανέφερε μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Πακιστάν στο αεροδρόμιο της Srinagar.
Το πρακτορείο Reuters, με τη σειρά του, ανέφερε 10 εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, Vyomika Singh, ανέφερε ότι ο πακιστανικός στρατός τη νύχτα της 8ης Μαΐου διέπραξε πολυάριθμες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ινδίας κατά μήκος της γραμμής ελέγχου και των διεθνών συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Περισσότερα από 20 αεροδρόμια στην Ινδία, κυρίως στις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με το Πακιστάν.

Πακιστάν: Καταρρίψαμε 77 ινδικά drones μέσα σε 48 ώρες

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν, Ahmed Sharif Chaudhry, λέει ότι το Πακιστάν έχει καταρρίψει μέχρι στιγμής 77 drones που εκτοξεύτηκαν από την Ινδία τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ παράλληλα προκαλεί τις ινδικές αρχές να «δείξουν συντρίμμια τουλάχιστον ενός πακιστανικού αεροσκάφους ή drones που έχει εκτοξεύσει το Ισλαμαμπάντ».
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος παρείχε επίσης ενημέρωση για τον συνολικό αριθμό νεκρών από τις ινδικές πυραυλικές επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στο Πακιστάν την Τετάρτη (7/5/2025) λέγοντας ότι συνολικά 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 76 έχουν τραυματιστεί.
«Υπάρχουν 33 νεκροί, όλοι πολίτες με επτά γυναίκες και πέντε παιδιά.
Υπάρχουν 62 τραυματίες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 10 γυναικών και δύο παιδιών», πρόσθεσε.
Είπε ότι δεν υπήρξαν θάνατοι μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, ενώ 14 στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί.
hindustan.JPG
Η Ινδία απέκρουσε πακιστανικές επιθέσεις με... ρωσική ακρίβεια σε εμβέλεια 300 χλμ.

Τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 της Ινδίας φέρεται να ενεργοποίησαν τον πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς, τον 40N6, κατά την απόκρουση πακιστανικής επίθεσης στις βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας, στη διάρκεια της νύχτας 7 προς 8 Μαΐου,
σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εικόνες παρουσίαζαν συντρίμμια του μακράς εμβέλειας αντιαεροπορικού πυραύλου σε αδιευκρίνιστο σημείο εντός πακιστανικού εδάφους.
Ο 40N6 έχει τη δυνατότητα εμπλοκής εναέριων στόχων σε ύψος έως 30 χιλιομέτρων, με μέγιστη εμβέλεια 380 χιλιομέτρων.
Είναι εξοπλισμένος με ενεργό αισθητήρα εντοπισμού ραντάρ.Τη στιγμή της πακιστανικής επίθεσης, ινδικά μέσα επιβεβαίωσαν ότι η χώρα ενεργοποίησε τα συστήματα S-400 για την αναχαίτιση πολλαπλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και πυραύλων.
pakistani_attack.jpg

Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν διαδικτυακά φωτογραφίες με συντρίμμια του πυραύλου 9M96E2, ο οποίος επίσης μπορεί να εκτοξευθεί από το ίδιο σύστημα, εντός του ινδικού εδάφους.
Ο 9M96E2, επίσης με ενεργό αισθητήρα εντοπισμού, έχει τη δυνατότητα προσβολής εναέριων στόχων σε ύψος 30 χιλιομέτρων, με εμβέλεια 120 χιλιομέτρων.
Η Ινδία είχε προμηθευτεί τέσσερις μοίρες S-400 από τη Ρωσία το 2018, έναντι 5,43 δισ. δολαρίων.
Κάθε μοίρα περιλαμβάνει δύο πυροβολαρχίες.
Κάθε πυροβολαρχία διαθέτει έξι εκτοξευτές, ένα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου με 128 πυραύλους.
Συνολικά, μία μοίρα αποτελείται από 16 οχήματα.
attack_2.jpg

Telegraph: Η Ινδία στέλνει πλοία με υπερηχητικούς πυραύλους BrahMos στο Πακιστάν - Στόχος το Καράτσι

Η Ινδία έστειλε πολεμικά πλοία με υπερηχητικούς πυραύλους cruise προς το Πακιστάν
, αναφέρει η Telegraph.
Μια ινδική πηγή άμυνας δήλωσε ότι το Νέο Δελχί έχει μετακινήσει τον δυτικό στόλο του πιο κοντά στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, τοποθετώντας τον σε εμβέλεια κρούσης από το Καράτσι, το μεγαλύτερο λιμάνι του Πακιστάν, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από τον αντίπαλο.
Η κίνηση των πολεμικών αεροσκαφών και άλλων ναυτικών μέσων γίνεται για παρακολούθηση και αποτροπή», δήλωσε η πηγή στην Telegraph.
Η ομάδα κρούσης περιλαμβάνει ένα αεροπλανοφόρο, αντιτορπιλικά, φρεγάτες και ανθυποβρυχιακά πλοία και βρίσκεται περίπου 300-400 μίλια από τις πακιστανικές ακτές.
Μερικά από τα πλοία μεταφέρουν τον εν μέρει ρωσικής ανάπτυξης πύραυλο BrahMos, ο οποίος έχει κεφαλή 300 κιλών και είναι ικανός να ταξιδεύει με ταχύτητες έως και Mach 3 για να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και 500 μιλίων.
navy_india.JPG
Sharif (Πρωθυπουργός Πακιστάν): Η Ινδία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Muhammad Shehbaz Sharif, συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, Adel al-Jubeir.

Κατά τη διάρκεια της «θερμής και εγκάρδιας συνάντησής» τους, ο Πακιστανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θετική πορεία των αδελφικών σχέσεων Πακιστάν-Σαουδικής Αραβίας».
Ο Sharif καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ινδίας εναντίον του Πακιστάν, οι οποίες, όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, καθώς και ζημιές σε πολιτικές υποδομές.
Ο Sharif, δήλωσε ότι οι «απρόκλητες και αδικαιολόγητες επιθετικές πράξεις της Ινδίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν και έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Πολεμική υστερία


Η σύγκρουση αυτή έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες των δύο χωρών, με πέντε Πακιστανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός δίχρονου κοριτσιού, να χάνουν τη ζωή τους από ινδικούς βομβαρδισμούς στην Γραμμή Ελέγχου (LoC), την έντονα στρατιωτικοποιημένη περιοχή που χωρίζει το Κασμίρ.
Η αιματηρή απάντηση του Πακιστάν περιλάμβανε ισχυρές αντεπιθέσεις, στοχεύοντας ινδικά φυλάκια και προκαλώντας περισσότερους θανάτους.
Τα σχολεία έκλεισαν και στις δύο πλευρές των συνόρων, επηρεάζοντας εκατομμύρια παιδιά.
Η αναστολή των πολιτικών πτήσεων από και προς το Κασμίρ και την Punjab αναστάτωσε τις διεθνείς αερομεταφορές, με τις αεροπορικές εταιρείες να αναγκάζονται να ακυρώσουν πτήσεις ή να αλλάξουν διαδρομές.
Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή δείχνει τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι βιώνουν μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στις σχέσεις των δύο χωρών.
india_1_2.webp
Η Ινδία διέλυσε κινεζικό Patriot στη Λαχόρη

Μία ημέρα μετά την έναρξη της επιχείρησης Sindoor από την Ινδία, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το κινεζικής προέλευσης σύστημα αεράμυνας HQ-9B του Πακιστάν εξουδετερώθηκε στη Λαχόρη του Πακιστάν στις 8 Μαΐου.
«Σήμερα το πρωί οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις στόχευσαν ραντάρ και συστήματα αεράμυνας σε διάφορες θέσεις στο Πακιστάν.
Η ινδική απάντηση ήταν στον ίδιο τομέα με την ίδια ένταση με το Πακιστάν.
Υπάρχει αξιόπιστη η πληροφορία ότι ένα σύστημα αεράμυνας στη Λαχόρη έχει εξουδετερωθεί», αναφέρει επίσημη ινδική δήλωση που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Πληροφοριών Τύπου (PIB) στις 8 Μαΐου.
india_2_1.jpg
Αν και η ανακοίνωση δεν κατονομάζει το σύστημα αεράμυνας που καταστράφηκε, το ANI News ισχυρίστηκε ότι ο κινεζικός εκτοξευτής HQ-9 υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ομοίως, αρκετές μη επαληθευμένες αναφορές ανέφεραν ότι ένα πακιστανικό σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς HQ-16A υπέστη σοβαρές ζημιές στις επιθέσεις.
Σύμφωνα με πολλά μη επαληθευμένα βίντεο που κυκλοφορούν στο X, ένα drone που εκτοξεύτηκε από την Ινδία στόχευσε το σύστημα ραντάρ LY80, μέρος του κινεζικής κατασκευής συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) μεσαίου βεληνεκούς HQ-16. Πακιστάν: Δεν θα αποκλιμακώσουμε, η Ινδία θα δεχθεί ισχυρό χτύπημα

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού Ahmed Sharif Chaudhry
σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την πρόθεση του Ισλαμαμπάντ να συνεχίσει και να κλιμακώσει την πολεμική ένταση.
«Δεν θα αποκλιμακώσουμε - με τις ζημιές που προκάλεσε η Ινδία από την πλευρά μας, θα πρέπει να υποστούν πλήγμα.
Μέχρι στιγμής προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αλλά θα λάβουν απάντηση στον δικό μας χρόνο», πρόσθεσε ο Πακιστανός εκπρόσωπος.

Στην κόλαση του Κασμίρ

Η επίθεση στην Pahalgam στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 26 άτομα, έγινε αφορμή για την πρόσφατη κλιμάκωση.
Η Ινδία κατηγoρεί την τρομοκρατική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα, η οποία εδρεύει στο Πακιστάν, για την επίθεση, προκαλώντας μια διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ινδία στηλιτεύει το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στο Κασμίρ, μια κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ συνεχώς αρνείται.
Η ένταση αυτή κλιμακώθηκε μετά την απόφαση της Ινδίας το 2019 να καταργήσει την περιορισμένη αυτονομία του Κασμίρ, μια απόφαση που πυροδότησε νέες συγκρούσεις και αύξησε τη βία στην περιοχή. Παγκόσμιος κίνδυνος

Η κλιμάκωση της βίας στο Κασμίρ δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες, αλλά έχει παγκόσμιες συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι δύο χώρες, και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις, έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από την ανεξαρτησία τους το 1947 και η τρέχουσα σύγκρουση θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Shafqat Ali Khan, δήλωσε ότι η «πολεμική υστερία» της Ινδίας αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα, προειδοποιώντας ότι η συμπεριφορά αυτή φέρνει τα δύο κράτη «πιο κοντά σε μια μεγάλη σύγκρουση».
india_3_1.webp

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες καλούν σε αποκλιμάκωση και διάλογο για την αποφυγή περαιτέρω έντασης.
Η ανάγκη για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Κασμίρ είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η περιοχή παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία έντασης στον κόσμο.
Η ιστορία του Κασμίρ και η διαρκής σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι μια θλιβερή υπενθύμιση για τη δυσκολία του να υπάρξει ειρήνη σε περιοχές με βαθιές εθνοθρησκευτικές διαφορές και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.
pakistan_funerals.webp

Παγκόσμια αγωνία για πυρηνική εμπλοκή

Η τρομερή κλιμάκωση στη Νότια Ασία αποκτά νέα χαρακτηριστικά.
Παρά την μέχρι στιγμής έλλειψη ανταλλαγής πυρηνικών επιθέσεων, οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παραμένουν υψηλές.
Η τελευταία ημέρα υποδεικνύει τη μετάβαση από τους μαζικούς βομβαρδισμούς σε στοχευμένες επιθέσεις με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
nuk_2_1.jpg
Σύμφωνα με πηγές, ο ινδικός στρατός χρησιμοποιεί ενεργά drones kamikaze για πλήγματα σε συγκεκριμένους στόχους.
Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται σε βασικά στοιχεία αεράμυνας: ραντάρ, σταθμούς έγκαιρης ανίχνευσης, συστήματα και θέσεις διοίκησης.
Αυτή η τακτική ανοίγει τον διάδρομο για την επακόλουθη χρήση μαχητικών Su-30 και Rafale.
Εξάλλου η τρομερή μάχη 150 αεροσκαφών, συνιστά μια άμεση κλιμάκωση.
Ένα προηγούμενο αποτελεσματικής πίεσης από drones
nuk_1_1.webp

Οι ειδικοί συγκρίνουν τις τρέχουσες ενέργειες με τις μάχες στο Nagorno Karabakh.
Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της ισραηλινών Haror απέδειξε πώς οι πολύπλοκες αμυντικές γραμμές του εχθρού θα μπορούσαν να απενεργοποιηθούν με τη βοήθεια πυρομαχικών και drones – χωρίς μαζική αεροπορική εμπλοκή.
Η απώλεια των μέσων ελέγχου και πληροφοριών από τις αρμενικές δυνάμεις στην πραγματικότητα παρέλυσε το σύστημα αεράμυνας.
Κρίνοντας από τις τρέχουσες τακτικές, η ινδική πλευρά χρησιμοποιεί μια παρόμοια προσέγγιση - στοχευμένες επιθέσεις σε κρίσιμα στοιχεία της άμυνας του Πακιστάν προκειμένου να καθαρίσει τον ουρανό.
Αυτό μπορεί να προσφέρει ένα αποφασιστικό τακτικό πλεονέκτημα: την ικανότητα διεξαγωγής αεροπορικών επιδρομών στα μετόπισθεν του Πακιστάν χωρίς να εισέλθει στη ζώνη αεράμυνας.
Ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων
nuk_3.jpg

Σε αντίθεση με τις τοπικές συγκρούσεις, η κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι άκρως επικίνδυνη.
Και τα δύο κράτη διαθέτουν πυρηνικά όπλα και μεγάλους στρατούς.
Μια επιτυχημένη αεροπορική επιχείρηση θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση σε στρατηγικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στον εναέριο χώρο και των επιθέσεων σε βάθος.
Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης