Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Ξαφνικά... διπλωματικός πυρετός - Στο Κίεβο οι «πρόθυμοι» Macron, Merz, Starmer, Tusk - Trump: Τελειώστε αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο!

Ξαφνικά... διπλωματικός πυρετός - Στο Κίεβο οι «πρόθυμοι» Macron, Merz, Starmer, Tusk - Trump: Τελειώστε αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο!
Macron, Merz, Starmer και Tusk φτάνουν στο Κίεβο για ευρωπαϊκή ειρηνευτική πρωτοβουλία ή για ένα ακόμη σαμποτάζ της ειρήνης;
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο διπλωματικός πυρετός που ανέβασε η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο καθώς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας – Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer και Donald Tuskαφίχθησαν αιφνιδιαστικά, κατέληξε σε ένα μυστικό σχέδιο 22 σημείων.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Keir Starmer, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Donald Tusk και ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz βρέθηκαν στο Κίεβο
για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαμόρφωσαν ένα σχέδιο ειρήνης 22 σημείων για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει το NBC News, επικαλούμενο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι η εφαρμογή 30ήμερης κατάπαυσης του πυρός, ενώ ένα άλλο ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα της Μόσχας: ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το δημοσίευμα ωστόσο δεν αποκαλύπτει τα υπόλοιπα σημεία του σχεδίου.
Δεν διευκρινίζεται αν περιλαμβάνονται αμφιλεγόμενες ρήτρες, όπως η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής ή η άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Russia — στοιχεία που είχαν περιληφθεί σε προγενέστερο «σχέδιο Trump», το οποίο είχε διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, οι συνομιλίες στο Κίεβο διεξάγονται στο πλαίσιο της αποκαλούμενης "συμμαχίας των προθύμων" (coalition of the willing). Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποκαλυφθεί περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ή τον στόχο των συνομιλιών.
Ο Friedrich Merz, σε προηγούμενες δηλώσεις του, είχε προβλέψει ότι "σοβαρές διαπραγματεύσεις" για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενδέχεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο.

Η συμβολική εικόνα αυτής της ενότητας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ήταν κρίσιμη...

Η επίσκεψή τους στο Κίεβο έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την υποδοχή του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping και δεκάδων ακόμα φιλικών ηγετών από τον Putin στη Μόσχα, στο πλαίσιο της ρωσικής «Ημέρας της Νίκης», η οποία φέτος σηματοδότησε τα 80 χρόνια από τη νίκη επί των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επίσκεψη είναι η πρώτη κοινή των τεσσάρων ηγετών στην Ουκρανία – και η πρώτη επίσκεψη του Friedrich Merz στο Κίεβο από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Καγκελάριος της Γερμανίας.
merz-macron-stamer-besuch-kiew-tn-100768x432.jpg
Λίγο πριν από την αναχώρησή τους, οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση, ευθυγραμμιζόμενοι με την πρόσφατη έκκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για 30ήμερη ανακωχή, στην οποία, υπογράμμισαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις «το συντομότερο δυνατό», περιλαμβάνοντας και τις τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής της εκεχειρίας.
Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Starmer, η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη συγκρότηση ενός μελλοντικού διεθνούς συνασπισμού που θα περιλαμβάνει αεροπορικές, χερσαίες, ναυτικές αλλά και ανασυγκροτητικές δυνάμεις, με σκοπό να στηρίξει την ανασύνταξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μετά από πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Βόμβα από Merz, ακυρώνει Trump και νομιμοποιεί τον παράνομο Zelensky - Είναι νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος - Αρνείται εκλογές σε Ουκρανία

Με μια δήλωση που προκαλεί αντιδράσεις, ο πρόεδρος του CDU Friedrich Merz τάσσεται ανοιχτά υπέρ της νομιμότητας του Volodymyr Zelensky, παρότι η θητεία του έχει ήδη λήξει και έχει αναβάλλει τις εκλογές, επικαλούμενος τον πόλεμο.
Ο Merz δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Zelensky είναι δημοκρατικά και νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος», δίνοντας πλήρη στήριξη στον Ουκρανό ηγέτη και κλείνοντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη πολιτική νομιμοποίηση μέσω νέων εκλογών.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD από το Κίεβο, ο κ. Merz έκανε λόγο και για «εκπληκτικά υψηλό βαθμό συμφωνίας» με τις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ωστόσο και την διαφορά απόψεων στο θέμα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην χώρα.
Ειδικότερα, τόνισε πως, "το ουκρανικό σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε περίοδο πολέμου.
Νομίζω ότι πρέπει όλοι να το σεβαστούμε.
Ο πρόεδρος Zelensky είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος αυτής της χώρας και ο συνομιλητής μας ", τόνισε ο κ. Merz, αναφερόμενος στο κατ' επανάληψη διατυπωμένο αίτημα του Donald Trump για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης διεθνούς πίεσης προς το Κίεβο για την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών, με επικριτές να σημειώνουν ότι η απουσία εκλογών περιορίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της ουκρανικής ηγεσίας.
Ο Merz με αυτές τις θέσεις:
Νομιμοποιεί πλήρως τη συνέχιση της προεδρίας Zelensky, κόντρα στη ρητορική του Κρεμλίνου που τον αποκαλεί «παράνομο» ή «λήξαντα» και την επιθυμία Trump για εκλογές.
Απορρίπτει την ατζέντα Putin, η οποία υπονοεί ότι η διατήρηση του Zelensky στην εξουσία είναι προσχηματική για να αποφευχθούν εκλογές και να συνεχιστεί ο πόλεμος.
Δείχνει πως ο σεβασμός στο ουκρανικό σύνταγμα υπερισχύει ακόμα και αν υπάρχουν διεθνείς πιέσεις — από τις ΗΠΑ ή αλλού — για εκλογές.

Sybiha (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Ο Αμερικανός πρόεδροςTrump ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με Macron, Merz, Tusk, Starmer, Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας που επισκέπτονται το Κίεβο, είχαν σήμερα Σάββατο 10/5 μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, συζητώντας τις προσπάθειες ειρήνευσης, ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός των Εξωτερικών Andrii Sybiha.
kiev_eu.jpg
Rutte (ΝΑΤΟ) - Το μήνυμα είναι σαφές προς τη Ρωσία: Η άμεση εκεχειρία 30 ημερών, είναι το πρώτο βήμα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte αφού συντάχθηκε με ένα κάλεσμα της “συμμαχίας των προθύμων” και των συμμάχων του Κιέβου, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ είναι δεσμευμένο και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.
«Συμμετείχα σήμερα το πρωί σε τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 20 παγκόσμιους ηγέτες στο πλαίσιο της «Συμμαχίας των Προθύμων», με στόχο την ενίσχυση των κοινών μας προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία
Το μήνυμα ήταν σαφές:
Άμεση, άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα.
Συνέχιση της απτής, στοχευμένης διεθνούς στήριξης είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ειρήνης και της κυριαρχίας.
Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ξανά τη συλλογική μας δέσμευση.
Η διεθνής κοινότητα παραμένει ενωμένη και σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας.», έγραψε στο Χ.

Von der Leyen (ΕΕ): Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας... Επιβολή περισσότερων κυρώσεων, αν παραβιάσει μια εκεχειρία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen υποστήριξε το Σάββατο 10/5 την πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών χωρίς όρους στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλλει περισσότερες σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, στην περίπτωση παραβίασης μιας εκεχειρίας.
“Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας”, ανέφερε η Von der Leyen στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.
“Είμαστε έτοιμοι για την άσκηση ισχυρών πιέσεων στη Ρωσία, αλλά και για την επιβολή περισσότερων σκληρών κυρώσεων στην περίπτωση παραβίασης μιας εκεχειρίας”.

Η αντίδραση της Μόσχας

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο φάνηκε να ανοίγει ένα παράθυρο συνεννόησης, θέτοντας όμως όρο, την παύση των στρατιωτικών προμηθειών προς την Ουκρανία ως προϋπόθεση για την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, Dmitry Peskov, στο ABC News.
Η συγκυρία της ταυτόχρονης επίσκεψης τεσσάρων ηγετών στο Κίεβο, και μάλιστα από τις σημαντικότερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, τροφοδοτεί έντονα σενάρια περί ενός νέου ευρωπαϊκού “ειρηνευτικού σχεδίου” – ανεξάρτητου από την Ουάσιγκτον – σε μια στιγμή που οι εντάσεις κλιμακώνονται, το κόστος του πολέμου αυξάνεται και η διεθνής κοινή γνώμη εμφανίζει κόπωση.

Μια ακόμη προσπάθεια σαμποτάζ της ειρήνης από την Ευρώπη


Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις διακηρύξεις περί ειρήνης και διπλωματίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιμέρους ευρωπαϊκά κράτη έχουν διαδραματίσει, άμεσα και έμμεσα, σημαντικό ρόλο στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, συχνά με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τα ίδια τους τα συμφέροντα και τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης: πυροβολώντας τα πόδια της, κυριολεκτικά.
Ο "κακός ρόλος" της Ευρώπης δεν εκδηλώνεται μόνο μέσα από στρατιωτική υποστήριξη ή ρητορική πόλωσης, αλλά κυρίως μέσα από την αδυναμία άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και τη στήριξη λύσεων που εξυπηρετούν γεωπολιτικά σχέδια τρίτων.

1. Η εξάρτηση από τις ΗΠΑ και η απουσία αυτόνομης στρατηγικής

Η Ε.Ε. έχει ακολουθήσει πιστά τη γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να χαράξει μια δική της, ευρωπαϊκή προσέγγιση για την ειρήνη.
Αντί να λειτουργήσει ως μεσολαβητής ή ουδέτερη δύναμη διαπραγμάτευσης, σύρθηκε σε μια πολεμική στάση, συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι ισχύος με καταστροφικές συνέπειες για την ίδια και τον ουκρανικό λαό.
starmer_macron_merz.JPG
2. Η αδιάκοπη αποστολή όπλων: Η παγίδα

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρωτοστάτες τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο (πριν την αποχώρησή του από την Ε.Ε.), έχουν στείλει όπλα δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Αυτή η πολιτική όχι μόνο συνέβαλε στην παράταση της σύγκρουσης, αλλά έκανε και την Ε.Ε. συμμέτοχο σε μια διαδικασία που δυσκολεύει κάθε προοπτική εκεχειρίας.
Η στρατιωτικοποίηση της κρίσης ενίσχυσε τα άκρα και στις δύο πλευρές και μείωσε την πίεση για πολιτική λύση.

3. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Αυτοτιμωρία, όχι στρατηγικό εργαλείο

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας παρουσιάστηκαν ως "αναγκαίο κακό", αλλά στην πράξη χτύπησαν πιο σκληρά τις ευρωπαϊκές οικονομίες παρά τον ρωσικό κρατικό μηχανισμό.
Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και η αποβιομηχάνιση σε χώρες όπως η Γερμανία δείχνουν ότι η Ευρώπη υπέσκαψε τη δική της σταθερότητα για να υπηρετήσει μια αμφισβητήσιμη στρατηγική πίεσης. Αντί να δημιουργήσει κίνητρα για ειρηνευτικό διάλογο, δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο αντιπαραθέσεων και αντεκδικήσεων.

4. Η... διπρόσωπη ευρωπαϊκή διπλωματία

Η Ε.Ε. μιλά για δημοκρατία και κυριαρχία, αλλά όταν πρόκειται για τον ρόλο της Ουκρανίας ως γεωπολιτικού αναχώματος απέναντι στη Ρωσία, αγνοεί βασικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τις αποσιωπά. Οι εκκλήσεις για διάλογο έγιναν προσχηματικές, και η διπλωματία αντικαταστάθηκε από λογικές "με το μέρος μας ή εναντίον μας", που σπρώχνουν μικρότερα κράτη σε διχασμό.

5. Η Ευρώπη ως θεατής στην καταστροφή της Ουκρανίας

Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως, στο όνομα της βοήθειας προς την Ουκρανία, η Ε.Ε. συνέβαλε στη μετατροπή της χώρας σε πεδίο πολέμου μακράς διάρκειας.
Η ανοχή προς την απορρόφηση της Ουκρανίας σε μια στρατιωτική λογική, αντί της αναζήτησης μιας συμβιβαστικής λύσης ασφαλείας για όλους, εξυπηρέτησε στρατηγικά συμφέροντα τρίτων, όχι όμως την ευρωπαϊκή σταθερότητα ή την ουκρανική ευημερία.
merz-macron-starmer-tusk-1001280x720.png
Η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης και η τοποθέτησή της στην λάθος πλευρά της ιστορίας

Η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να λειτουργήσει ως ειρηνοποιός, αλλά επέλεξε τον ρόλο του συμμάχου σε έναν πόλεμο φθοράς.
Αντί να προωθήσει τον διάλογο, προώθησε την πόλωση.
Αντί να υπερασπιστεί τη δική της ανεξαρτησία, παρασύρθηκε από εξωτερικές επιταγές.
Αν η Ε.Ε. θέλει πραγματικά να παίξει ρόλο στο τέλος αυτής της «ανόητης» σύγκρουσης —όπως την χαρακτήρισε ο Donald Trump— οφείλει να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της και να τοποθετήσει τον διάλογο, την ουδετερότητα και τον ρεαλισμό στην καρδιά της στρατηγικής της.

Trump: Τελειώστε αυτόν τον «ηλίθιο πόλεμο»

Η επίσκεψη έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, παραδέχθηκε στην Wall Street Journal ότι έχει χάσει τον ύπνο του λόγω του πολέμου, και λίγες ώρες αργότερα, αργά το βράδυ της Παρασκευής 9/5 επανέλαβε την έκκλησή του προς τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Volodymyr Zelensky και Vladimir Putin, να «τερματίσουν αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο».
Η δήλωσή του έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
«Θέλω να απευθυνθώ και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης - τερματίστε αυτόν τον πόλεμο.
Η Ρωσία και η Ουκρανία χάνουν περίπου 5000 στρατιώτες και άλλους ανθρώπους κάθε εβδομάδα.
Θεωρώ ότι αυτός ο ανόητος πόλεμος πρέπει να τελειώσει.
Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους ηγέτες και των δύο χωρών», δήλωσε ο Trump.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Οβάλ Γραφείο. Την προηγούμενη ημέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκφράσει την υποστήριξή του για μια άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης