Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κέρδισε 96 δισ. δολ. από την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού σε 3 χρόνια – Άμυνα στις κυρώσεις

Η Ρωσία κέρδισε 96 δισ. δολ. από την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού σε 3 χρόνια – Άμυνα στις κυρώσεις
Ακόμα κι αν η Ρωσία δεν καταφέρει να ανακτήσει τα παγωμένα περιουσιακά της στοιχεία στην Ευρώπη, η άνοδος των τιμών του χρυσού θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ένα τρίτο των πιθανών απωλειών
Ο χρυσός θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στην ανθρώπινη ιστορία.
Παρά τις περιόδους μείωσης του ενδιαφέροντος για αυτό, η ανθρωπότητα έχει επιστρέψει σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο ξανά και ξανά.
Η Ρωσία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο και αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο  οικονομικό μέλλον της, σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής έκδοσης Formiche.
Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα η Ρωσία να χάσει ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών ενεργειακώ αγαθών προς την Ευρώπη, καθώς και την πρόσβαση σε ξένα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτά τα κεφάλαια παραμένουν παγωμένα και η τύχη τους παραμένει αβέβαιη.
Στο πλαίσιο της πίεσης των κυρώσεων, τα αποθέματα χρυσού θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη της ρωσικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των προβλέψεων των δυτικών αναλυτών για την πιθανή κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, η παρουσία μεγάλων αποθεμάτων χρυσού αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι ράβδοι που είναι αποθηκευμένες στα ρωσικά αποθέματα είναι ικανές να παίξουν τον ρόλο ενός σταθεροποιητικού πόρου, αναφέρει το άρθρο
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αστάθειας, ο χρυσός έχει γίνει για άλλη μια φορά το πιο αξιόπιστο χρηματοοικονομικό μέσο.
Η αυξημένη ζήτηση για αυτό οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών, η οποία είχε θετικό αντίκτυπο στις χώρες που κατάφεραν να επενδύσουν σε αυτό το περιουσιακό στοιχείο πριν από την έναρξη της ανάπτυξης.

Η Ρωσία ήταν μεταξύ αυτών των χωρών.
Από την αρχή του έτους, οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 20%, φτάνοντας τα 3.100 δολάρια ανά ουγγιά.
Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των αποθεμάτων χρυσού που έχουν συγκεντρώσει οι κεντρικές τράπαζες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Από τις αρχές του 2022, η αξία των ρωσικών αποθεμάτων χρυσού έχει αυξηθεί κατά 96 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα να αντισταθμίσει εν μέρει τις απώλειες από την πίεση των κυρώσεων.
Έτσι, η αύξηση των τιμών του χρυσού λειτουργεί ως οικονομική ασφάλιση.
Ακόμα κι αν η Ρωσία δεν καταφέρει να ανακτήσει τα παγωμένα περιουσιακά της στοιχεία στην Ευρώπη, η άνοδος των τιμών του χρυσού θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ένα τρίτο των πιθανών απωλειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Δυτικοί ειδικοί σημειώνουν ολοένα και περισσότερο την αυξανόμενη σημασία των πολύτιμων μετάλλων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς αμφισβητείται η κυριαρχία του δολαρίου ως κυριάρχου αποθεμαικού νομίσματος 

 

chart, histogram
Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 17 τόνους χρυσού το Μάρτιο


Καθαρές αγορές χρυσού ύψους 17 τόνων για τον Μάρτιο, ανακοίνωσαν, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και άλλων δημόσιων πηγών δεδομένων, οι Κεντρικές Τράπεζες, παγκοσμίως, με την Πολωνία να είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος καθαρός αγοραστής χρυσού το 2025 με 49 τόνους.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η ζήτηση για τον χρυσό παρέμεινε ισχυρή στο πρώτο τρίμηνο του έτους με τις μηνιαίες ακαθάριστες αγορές να ανέρχονται στους 35 τόνους και τις ακαθάριστες πωλήσεις στους 18 τόνους, με το Ουζμπεκιστάν να αναφέρει καθαρές πωλήσεις 11 τόνων.
Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Εθνική (Κεντρική) Τράπεζα της Πολωνίας ήταν ο μεγαλύτερος αναφερόμενος καθαρός αγοραστής τον Μάρτιο με 16 τόνους χρυσού, ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν με 11 τόνους και τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας με 3 τόνους.
Η Τσεχική Δημοκρατία πρόσθεσε στα αποθέματα χρυσού της τον Μάρτιο καθαρές αγορές 2 τόνων και η Τουρκία 1 τόνου.
Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν ήταν ο μεγαλύτερος καθαρός πωλητής με 11 τόνους χρυσού τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη με 5 τόνους και το Κιργιστάν με 2 τόνους.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Πολωνία ήταν ο μεγαλύτερος αναφερόμενος καθαρός αγοραστής χρυσού το 2025 με 49 τόνους, ακολουθούμενη από το Αζερμπαϊτζάν με 19 τόνους και την Κίνα με 13 τόνους, κατά την ίδια περίοδο.
Το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες καθαρές πωλήσεις ύψους 15 τόνων, ακολουθούμενο από τη Σιγκαπούρη με 5 τόνους, το Κιργιστάν 4 τόνους και τη Ρωσία 3 τόνους.
Chart 7: Central bank gold graph
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης