Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump θα υπερασπιστεί την Apple από την ευρωπαϊκή επίθεση – Εκτός νόμου η καινοτομία

Ο Trump θα υπερασπιστεί την Apple από την ευρωπαϊκή επίθεση – Εκτός νόμου η καινοτομία
Η καταστροφική Digital Markets Act και τα πρόστιμα καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση του Donald Trump
Το πρόστιμο μισού δισεκατομμυρίου ευρώ που επιβλήθηκε στην Apple από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή —και το πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ στην Meta— αποτελεί υπενθύμιση ότι ο προστατευτισμός είναι μια παγκόσμια τάση, όχι απλώς ένα στοιχείο της ατζέντας του Donald Trump – όπως έχει κατηγορηθεί.
Χειρότερο από το μέγεθος αυτών των προστίμων είναι το μήνυμα που στέλνουν: η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να επιβάλει τον Νόμο περί Ψηφιακών Αγορών (DMA - Digital Markets Act) για να θέσει εκτός νόμου τα βασικά επιχειρηματικά μοντέλα που έκαναν την Apple, την Google, την Meta, τη Microsoft και την Amazon τις πιο καινοτόμες εταιρείες της Αμερικής.
Στοχοποιούνται πλέον ρητά από αυτόν τον νόμο ως ψηφιακοί «gatekeepers» (δεσπόζουσα θέση) που χρειάζονται συνολική αναδιάρθρωση.
Στο εσωτερικό, οι ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της κυβέρνησης Trump συνεχίζουν να ερευνούν τις καταγγελίες που έχουν απομείνει από την προηγούμενη κυβέρνηση εναντίον αυτών των ίδιων εταιρειών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Andrew Ferguson και η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Gail Slater ίσως εκφράζουν την υπολειπόμενη επιθυμία της σημερινής κυβέρνησης να... τιμωρήσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για την παρελθούσα λογοκρισία των συντηρητικών.
Το τεράστιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Apple από την ΕΕ θα πρέπει να θέσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία σε ένα νέο πλαίσιο για την κυβέρνηση.
Εάν η Ευρώπη κερδίσει, ο αμερικανικός τεχνολογικός τομέας θα καταρρεύσει.

Η καταστοφική Digital Markets Act

Αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, σκεφτείτε τι κάνει στην πραγματικότητα η DMA.
Η Apple έχει επενδύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια για να παράγει ψηφιακά προϊόντα που συνδέονται άψογα και με ασφάλεια, παρέχοντας επίπεδα ασφάλειας και απορρήτου που αξιολογούνται ως κορυφαία από τους καταναλωτές παγκοσμίως.
Κεντρικό στοιχείο της επιτυχίας της Apple είναι η προθυμία των προγραμματιστών να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές με ισχυρές δυνατότητες για τους πελάτες της Apple.
Αλλά η Apple επιβάλλει όρους στους προγραμματιστές.
Τους παρέχεται ένας βαθμός πρόσβασης στα συστήματα της Apple, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορούν να κλέψουν τους ιδιόκτητους αλγόριθμους της Apple ή - το πιο σημαντικό για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία - να έχουν πρόσβαση και να εκμεταλλεύονται τα δεδομένα των χρηστών.
Για παράδειγμα, όταν οι προγραμματιστές δημιουργούν εφαρμογές που βασίζονται στον ήχο, η Apple απαιτεί από αυτούς να ζητούν την άδειά τους από τους χρήστες πριν αποκτήσουν πρόσβαση στα μικρόφωνά τους. Εάν οι προγραμματιστές θέλουν να ηχογραφήσουν, πρέπει επίσης να λάβουν ρητή άδεια. Παρόμοια προστατευτικά μέτρα υπάρχουν για εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για τραπεζικές συναλλαγές, παιχνίδια και μια ποικιλία περιεχομένου και υπηρεσιών.
Οι προγραμματιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Touch ID της Apple, αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα στο Secure Enclave μέσα στο iPhone.
Η Apple είναι σαν μια «τράπεζα» που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ένα χρηματοκιβώτιο, αλλά δεν θα επιτρέψει την αναζήτηση στα κουτιά άλλων ανθρώπων.

Η αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων

Λαμβανόμενη στην κυριολεξία, η απαίτηση του νόμου για «διαλειτουργικότητα» με προγραμματιστές και ανταγωνιστές θα ανάγκαζε την Apple να αποκαλύψει τα πιο ευαίσθητα δεδομένα των καταναλωτών.
Η εντολή της ΕΕ θα επέτρεπε την πρόσβαση στις επικοινωνίες των καταναλωτών μέσω iMessage - είτε πρόκειται για 6ψήφιους κωδικούς που αποστέλλονται από τράπεζες, κωδικούς πρόσβασης Wi-Fi ή προσωπικές επικοινωνίες. Επίσης, σε κίνδυνο βρίσκονται τα δεδομένα στο AirPlay, το CarPlay και το Siri.
Κάθε μήνυμα, email, τηλεφωνική κλήση, εικόνα και ημερολόγιο θα εκτίθενται ενδεχομένως σε μυριάδες προγραμματιστές, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτούν και πιθανότατα θα μεταπωληθούν στη διεθνή αγορά. Έτσι, η Ευρώπη, στο όνομα της προστασίας των καταναλωτών, θα επιβάλει την έκθεση των δεδομένων των χρηστών, εμπορευματοποιώντας τα στο όνομα της διαλειτουργικότητας
. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένοι αγοραστές θα είναι αποκομμένοι από την Κίνα.
Όπως έχει προειδοποιήσει το FBI, η Κίνα «χρησιμοποιεί περίτεχνα παιχνίδια με εταιρείες - κελύφη» και δικαιώματα ψήφου για να ελέγχει εταιρείες χωρίς να αποκαλύπτει την πραγματική τους ιδιοκτησία.

Γιατί το κάνει αυτό η Ευρώπη;

Φαίνεται να προέρχεται από ένα μείγμα προοδευτικής σκέψης και αντιαμερικανισμού. Ο μεγαλύτερος πωλητής smartphone στην Ευρώπη είναι η Samsung, με 37% της αγοράς.
Προσθέστε σε αυτό το μερίδιο αγοράς της Xiaomi της Κίνας, και οι δύο ασιατικοί γίγαντες έχουν συνολικά μερίδιο 53% στην ευρωπαϊκή αγορά smartphone.
Κι όμως, το μερίδιο 22% της Apple την ορίζει κατά κάποιο τρόπο ως  μια εταιρεία με δεσπόζουσα θέση που χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση.
Αυτά τα τελευταία πρόστιμα για παραβίαση του DMA είναι εντυπωσιακά, αλλά συνεχίζουν μια αντιαμερικανική τάση που έχει οδηγήσει σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε έναν άλλο κορυφαίο Αμερικανό καινοτόμο, την Google, την τελευταία δεκαετία.
Οι Ευρωπαίοι ίσως να συγχωρούνται που αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι.
Η DMA και ο συνοδευτικός Νόμος περί Ψηφιακών Υπηρεσιών συντάχθηκαν με την ενεργή ενθάρρυνση της κυβέρνησης Biden και της πρώην προέδρου της FTC, Lina Khan, η οποία βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Αλλά η στάση στην Αμερική τώρα σκληραίνει.
Σε επιστολή προς την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Teresa Riber, ο πρόεδρος της Δικαιοσύνης της Βουλής, Jim Jordan, έγραψε ότι οι διατάξεις του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών «καταστέλλουν την καινοτομία, αποθαρρύνουν την έρευνα και την ανάπτυξη και παραδίδουν τεράστιες ποσότητες εξαιρετικά πολύτιμων ιδιόκτητων δεδομένων σε εταιρείες και αντίπαλα έθνη».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-05-10_193824.png
Ο βουλευτής Scott Fitzgerald,, πρόεδρος της υποεπιτροπής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημείωσε ότι το πρόστιμο «είναι ένας φόρος στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με την ΕΕ ή τις χώρες μέλη της πρέπει να αντιμετωπίζει την άδικη στοχοποίηση των πιο επιτυχημένων εταιρειών μας».
Θα επιτρέψει ο Πρόεδρος Trump να συμβεί αυτό; Ή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να υπερασπιστεί τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες της Αμερικής;
Καθώς έχει εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εμπορικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία για να υπερασπιστούν τους Αμερικανούς επενδυτές, τους καινοτόμους και περισσότερους από 5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τεχνολογικό κλάδο στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης