Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

«Το σμήνος της κολάσεως» - Η συμπλοκή Ινδίας, Πακιστάν, επιβεβαίωσε πως θα διεξαχθεί ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος

«Το σμήνος της κολάσεως» - Η συμπλοκή Ινδίας, Πακιστάν, επιβεβαίωσε πως θα διεξαχθεί ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος
Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, οι Πακιστανικές δυνάμεις έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυνατότητα, εισάγοντας ένα ευρύτερο φάσμα drones και αναπτύσσοντας τακτικές για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.
Σχετικά Άρθρα
Οι δύο επιχειρήσεις — η «Επιχείρηση Sindoor» της Ινδίας και η απάντηση του Πακιστάν, «Bunyaan al-Marsoos» — υπογραμμίζουν την καθοριστική στροφή του σύγχρονου πολέμου προς τις επιχειρήσεις που εστιάζουν σε drones.
Αυτά καλύπτουν το πλήρες φάσμα: επιτήρηση, ELINT, αναμετάδοση επικοινωνιών, καμικάζι και επιθετικά στρατιωτικά drones.
Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, οι Πακιστανικές δυνάμεις έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυνατότητα, εισάγοντας ένα ευρύτερο φάσμα drones και αναπτύσσοντας τακτικές για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Η τεράστια επίθεση με drones τη νύχτα της 9ης Μαΐου 2025 είναι χαρακτηριστική.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ινδίας (GoI), το Πακιστάν εκτόξευσε από 400 έως 500 drones σε μια συντονισμένη επιχείρηση αναγνώρισης και SIGINT.
Αυτές οι παραβιάσεις, μερικές από τις οποίες εισήλθαν βαθιά στο έδαφος της Ινδίας, είχαν στόχο να ενεργοποιήσουν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Ινδίας και να αναγκάσουν τα ραντάρ να αντιδράσουν, επιτρέποντας στους Πακιστανούς να χαρτογραφήσουν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Ινδίας και να συλλέξουν κρίσιμα δεδομένα.
Η έμμεση απόδειξη υποδεικνύει ότι το Πακιστάν χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες τη νύχτα της 10ης Μαΐου για να παρεμποδίσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Ινδίας και να εκτοξεύσει πυραύλους, πιθανόν να στοχεύσουν ακόμη και αεροπορικές βάσεις που προστατεύονται από S-400.

Το πρωί της 10ης Μαΐου, τα Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν την καταστροφή των εξής:

Σύστημα S-400 στο Adampur
Suratgarh και Sirsa
Βάση Brahmos στο Nagrota
Θέσεις πυροβολικού
Οι Ινδοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αντέκρουσαν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.
PAKISTAN-DRONE.webp
Παραβιάσεις Εκεχειρίας

Οι εισβολές drones του Πακιστάν σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, που διαπραγματεύτηκαν και οι δύο χώρες, και τέθηκε σε ισχύ στις 5 μ.μ. της 10ης Μαΐου.
Η χρονική στιγμή προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες.
Τα drones πιθανότατα εκτοξεύθηκαν για να επιβεβαιώσουν την καταστροφή των ινδικών στόχων για εσωτερική προπαγάνδα.
Αυτές οι παραβιάσεις ενδέχεται να μην είναι απομονωμένα περιστατικά, αλλά η αρχή μιας φάσης όπου οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από drones του Πακιστάν γίνονται καθημερινότητα.

Aνεπτυγμένη υποδομή και παραγωγή drones

Το Πακιστάν έχει επενδύσει σημαντικά στην παραγωγή drones χρησιμοποιώντας εγχώριες δυνατότητες που απέκτησε από την Τουρκία και πιθανώς την Κίνα.
Για παράδειγμα, το drone kamikaze YIHA-III είναι τουρκικής προέλευσης και σύμφωνα με πληροφορίες παράγεται τοπικά στο Πακιστάν.
Οι κρατικές αμυντικές εταιρείες του Πακιστάν, όπως η National Engineering and Scientific Commission (NESCOM), η Global Industrial Defence Solutions (GIDS) και το Pakistan Aeronautical Complex (PAC) στο Kamra, έχουν αποκτήσει την υποδομή και την τεχνολογία για να παράγουν το πλήρες φάσμα των drones.

Τοπική παραγωγή drones

Η NESCOM, σε συνεργασία με την Κίνα, κατασκευάζει παραλλαγές του drone Burraq με βάση το κινεζικό σχέδιο CH-3A. Τα MALE drones είναι ικανά για παρακολούθηση, αναγνώριση και ακριβείς επιθέσεις.
Drones της GIDS
Η GIDS παράγει ένα ευρύ φάσμα drones.
Αυτά περιλαμβάνουν:
Σειρά (Shahpar-I, Shahpar-II, Shahpar-III): MALE ISR drones, τα οποία είναι επίσης ικανά για ακριβείς επιθέσεις με κατευθυνόμενα όπλα όπως το βλήμα Barq.
Σειρά Uqab (Uqab P1, P2): Tactical UAV, ικανά για ISR σε σύντομες αποστάσεις και τακτικές αποστολές με αισθητήρες EO/IR.
Shaphar.jpg
Ranger tactical UAV:
Αυτό το drone μπορεί να εκτελεί αποστολές Πληροφορίες, Επιτήρηση, Προσδιορισμός Στόχου, Αναγνώριση (Ιntelligence, Surveillance, Target Acquisition, Reconnaissance - ISTAR) και διόρθωση πυρός πυροβολικού.

Sarfirosh:
Canister-launched kamikaze drone, με εμβέλεια περίπου 1.000 χλμ, ικανό για ακριβείς επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους.

GM 500 Turah Stealth Loitering Munition:
Αναπτυγμένο από την GIDS και κατασκευασμένο στο National Aerospace Science and Technology Park, είναι μια πρόσφατη εξέλιξη που ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Bunyaan al-Marsoos.

Άλλα drones

Το POF Ababeel MR-10 multirotor drone, αναπτυγμένο από τις Pakistan Ordnance Factories (POF), είναι εξοπλισμένο με πολυβόλο και είναι ικανό για ένοπλη αναγνώριση και αποστολές υποστήριξης.
Το Jasoos II (Bravo+): Tactical UAV που αναπτύχθηκε από την SATUMA (Surveillance and Target Unmanned Aircraft) και χρησιμοποιείται για αναγνώριση και εκπαίδευση.

Τοπική παραγωγή ξένων...drones

Επιπλέον, το Πακιστάν έχει εξασφαλίσει συμβόλαια για την άδεια παραγωγής ξένων drones, κυρίως από την Τουρκία. Αυτά περιλαμβάνουν:
TAI Anka MALE drone: Αναπτυγμένο από την Turkish Aerospace Industries, ικανό για ISR και ακριβείς επιθέσεις.
SELEX Falco: Tactical UAV αναγνώρισης και επιτήρησης αναπτυγμένο από τη ιταλική Leonardo.

FPV Drones

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Πακιστάν δεν έχει επενδύσει σε FPV drones. Αν το είχε κάνει, πιθανότατα θα τα βλέπαμε να χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις εκεχειρίας ή εξουδετέρωση θέσεων όλμων και πυροβόλων της Ινδίας.
Παγκοσμίως, οι τακτικές πεδίου μάχης εξελίσσονται ραγδαία, με τα FPV drones να βρίσκονται στην πρωτοπορία.
drone_pakista.webp
Γραμμές Drones

Οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει επιτυχώς γραμμές drones για να αντιμετωπίσουν ανώτερες ρωσικές δυνάμεις. Αυτές οι άμυνες συνδυάζουν:
Drones ISR για ενημέρωση κατάστασης
FPV drones για πλήγματα σε εχθρικές δυνάμεις, οχήματα και κέντρα εφοδιασμού
Οι Ουκρανοί φέρεται να καθαρίζουν μια ζώνη θανάτου 10 χλμ κατά μήκος του μετώπου και σκοπεύουν να την επεκτείνουν σε 20-50 χλμ.

Drones αντιπαράθεσης

Η DRDO της Ινδίας έχει αναπτύξει τεχνολογίες CUAS κυρίως για προστασία VA/VP.
Σήμερα, οι απειλές από drones στο πεδίο μάχης αντιμετωπίζονται με:
Συστήματα EW (με μικτή επιτυχία)
Βλήματα AD, τα οποία είναι ακριβά και μη βιώσιμα για μαζική άμυνα κατά drones

Η Ουκρανία και η Ρωσία πρόσφατα χρησιμοποίησαν drones αντιπαράθεσης για να καταρρίψουν εχθρικά ISR drones.
Αυτά τα συστήματα χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια και εντατικές δοκιμές για να ωριμάσουν.
Ένα αποτελεσματικό drone αντιπαράθεσης πρέπει να είναι 10 φορές φθηνότερο από το reconnaissance drone, να έχει υψηλή ταχύτητα και απόδοση υψομέτρου και να χρησιμοποιεί AI για τερματική καθοδήγηση.
Η Ινδία πρέπει να αναπτύξει και να παράγει μαζικά τέτοια drones άμεσα.

Ο πόλεμος άλλαξε

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει ότι η έξυπνη ανάπτυξη drones επιτρέπει στις μικρότερες χώρες να κρατούν τη θέση τους απέναντι σε μεγαλύτερους αντιπάλους.
Είναι πιθανό το Πακιστάν να εκμεταλλεύτηκε με στρατηγικό τρόπο την τετραήμερη σύγκρουση με την Ινδία για να αξιοποιήσει την υπεροχή του στα drones.
Η Ινδία, από την πλευρά της, εξαρτήθηκε από ακριβά αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά όπλα για αποστάσεις.
Ενώ η Ινδία ανέδειξε τη στρατηγική και οικονομική της ισχύ, το Πακιστάν έπαιξε στο εσωτερικό του κοινό, δείχνοντας ανθεκτικότητα παρά τις οικονομικές και υλικές αντιξοότητες.
Η Ινδία πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση, την ολοκλήρωση και την μαζική παραγωγή FPV και interceptor drones για να διατηρήσει την τακτική υπεροχή της και να αποτρέψει μελλοντικές κλιμακώσεις.

Ο πόλεμος με drones εξελίσσεται γρήγορα, με την πρόοδο στην όραση μηχανής και την τεχνητή νοημοσύνη να οδηγεί την ανάπτυξη.

Στην Ουκρανία, οι τεχνολογίες drones που χρησιμοποιούνται στο πεδίο μπορεί να γίνουν ξεπερασμένες σε 3-4 μήνες.
Αυτός ο ταχύς κύκλος απαιτεί όχι μόνο τεχνολογική καινοτομία, αλλά και ευελιξία σε έννοιες, εκπαίδευση, τακτικές και ενσωμάτωση συστημάτων.
Ωστόσο, αυτή η ευελιξία συχνά έρχεται σε αντίθεση με την οργανωτική κουλτούρα των στρατιωτικών δυνάμεων παγκοσμίως, και ίσως ακόμα περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας.
Οι στρατιωτικοί οργανισμοί, από τη φύση τους, δίνουν έμφαση στη δομή, την ιεραρχία και τη διαδικασία, κάτι που μπορεί να περιορίσει την ταχεία υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ευέλικτων επιχειρησιακών δόγματων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης