Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμη ένας πόλεμος proxy - Η Ινδία βρέθηκε απέναντι σε «τρεις αντιπάλους» - Το Πακιστάν και ο «έμμεσος πόλεμος» Κίνας, Τουρκίας

Ακόμη ένας πόλεμος proxy - Η Ινδία βρέθηκε απέναντι σε «τρεις αντιπάλους» - Το Πακιστάν και ο «έμμεσος πόλεμος» Κίνας, Τουρκίας
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα και την Τουρκία, εργάστηκαν ανοιχτά ως μεγάφωνα του Πακιστανικού Στρατού, ενισχύοντας τη στρατηγική τους και θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους.
Στο πλαίσιο της «χαμηλής έντασης» σύγκρουσης Ινδίας-Πακιστάν, η Τουρκία και η Κίνα παρείχαν στην Ισλαμαμπάντ περισσότερη στήριξη από απλά όπλα.
Οι δύο αυτές χώρες δεν περιορίστηκαν μόνο στην στρατιωτική βοήθεια, αλλά εντάχθηκαν και στον «πόλεμο πληροφοριών» στο πλευρό του Πακιστάν, διαδίδοντας και προβάλλοντας διεθνώς την εκστρατεία παραπληροφόρησης του Πακιστανικού Στρατού.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα και την Τουρκία, όπως οι Global Times, Xinhua News Agency και TRT World, εργάστηκαν ανοιχτά ως μεγάφωνα του Πακιστανικού Στρατού, ενισχύοντας τη στρατηγική τους και θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους.
Φυσικά, δεδομένου ότι τα εν λόγω μέσα είναι υπό τον έλεγχο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος και της τουρκικής κυβέρνησης, δεν είχαν ποτέ και πολύ μεγάλη αξιοπιστία εξαρχής. Παρόμοια, το TRT World, που εδρεύει στην Άγκυρα, έχει συχνά αναμειχθεί σε προπαγανδιστική εργασία για τα νέα αυτοκρατορικά σχέδια του Recep Tayyip Erdogan, τη στιγμή που η ελευθερία του τύπου στην Τουρκία έχει πληγεί σοβαρά.
Ωστόσο, η αποδοχή των ψευδών αφηγήσεων του Πακιστανικού Στρατού χωρίς καμία επαλήθευση, αποτελεί νέο χαμηλό, ακόμη και με τα όχι και τόσο υψηλά τους πρότυπα.
Αφού το Πακιστάν δεν διαθέτει παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης με παγκόσμια εμβέλεια, τα κρατικά μέσα στην Τουρκία και την Κίνα παρέχουν στην Ισλαμαμπάντ μία ανεκτίμητη υπηρεσία, δίνοντάς της βήμα για να διαδώσει τις αβάσιμες και συχνά παράλογες δηλώσεις του Πακιστανικού Στρατού.

Η Εποχή του Πολέμου Πληροφοριών

Ζούμε σε μια εποχή όπου η πληροφορία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν διεξάγονται μόνο στα πεδία μάχης με πυρομαχικά, αλλά και στις ψηφιακές οθόνες για τη διαχείριση της αντίληψης.
Μια στρατηγική νίκη στο πεδίο της μάχης μπορεί να ενισχύσει το ηθικό των τοπικών στρατευμάτων.
Ωστόσο, μέχρι αυτή η πληροφορία να διαδοθεί σε εκατομμύρια ψηφιακές οθόνες, η ενίσχυση του ηθικού θα παραμείνει μια τοπική υπόθεση, χωρίς να επηρεάζει την γενικότερη ψυχολογία μιας πολεμικής κοινωνίας.
Ταυτόχρονα, μέσω της απάτης, της χειραγώγησης εικόνας και των ψευδών αφηγήσεων, το δημόσιο ηθικό μπορεί να ενισχυθεί ακόμη και όταν μια χώρα υφίσταται σοβαρές ήττες στο πεδίο της μάχης.

Ένα ενημερωτικό δελτίο που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ αναφέρει:
«Ο πόλεμος πληροφοριών είναι μια επιχείρηση που διεξάγεται για την απόκτηση πλεονεκτήματος πληροφοριών έναντι του αντιπάλου.
Περιλαμβάνει τον έλεγχο του δικού μας χώρου πληροφοριών, την προστασία της πρόσβασης στις πληροφορίες μας, ενώ ταυτόχρονα αποκτούμε και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες του αντιπάλου, καταστρέφοντας τα συστήματα πληροφορικής του και διαταράσσοντας τη ροή πληροφοριών του».

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας έχει αναδείξει την κρισιμότητα του πολέμου πληροφοριών στον 21ο αιώνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση δημοσιεύει καθημερινά τον αριθμό των ρωσικών στρατιωτών που εξοντώνονται και του υλικού που καταστρέφεται.
Αν πιστέψει κανείς τις πληροφορίες που παρέχει η Ουκρανία, τότε εξολοθρεύει πάνω από 1200 ρώσους στρατιώτες καθημερινά.
Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία εξολοθρεύει περίπου 36.000 ρωσικούς στρατιώτες τον μήνα και πάνω από 432.000 στρατιώτες τον χρόνο.
Κατά αυτήν τη λογική, η Ουκρανία πρέπει να έχει εξολοθρεύσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ρωσικούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου.
60001.JPG
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί υπερβολικοί αριθμοί σε αυτές τις εκτιμήσεις, οι οποίοι απορρίπτονται ακόμη και από τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, οι οποίοι δίνουν πιο μετριοπαθείς αριθμούς για τις ρωσικές απώλειες.
Ταυτόχρονα, η Ουκρανία δεν παρέχει κανένα στοιχείο για τις δικές της απώλειες.
Η Ρωσία και η Ουκρανία προσπαθούν να προβάλλουν δύναμη και πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ενώ υπερβάλλουν τις απώλειες του αντιπάλου.
Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης γενικά δεν λαμβάνουν αυτές τις δηλώσεις ως δεδομένες.

Τουρκία - Κίνα: Ενώνουν δυνάμεις με το Πακιστάν στον «Πόλεμο Πληροφοριών»

Από την άλλη πλευρά, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και της Κίνας έχουν αποδεχτεί ευρέως εξωφρενικούς ισχυρισμούς του Πακιστανικού Στρατού ως αληθείς, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία για την υποστήριξή τους.
Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα και το Πεκίνο λειτουργούν ως μεγάφωνα για τον Πακιστανικό Στρατό, παρέχοντας του πλατφόρμες για να διαδώσει τα ψέματα και τις ψευδείς αξιώσεις του σε διεθνές κοινό.
Για παράδειγμα, η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times, στις 7 Μαΐου, ανήρτησε ότι το Πακιστάν κατέρριψε τρία ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς καμία τεκμηρίωση.
Η Ινδική Πρεσβεία στην Κίνα αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς και προέτρεψε τη Global Times να επαληθεύσει τις πηγές της πριν διαδώσει την παραπληροφόρηση.
"Αγαπητή Global Times, σας προτείνουμε να επαληθεύσετε τα γεγονότα και να ελέγξετε τις πηγές σας πριν προωθήσετε αυτού του είδους την παραπληροφόρηση", δήλωσε η Ινδική Πρεσβεία στην Κίνα σε ανάρτησή της στο X.
Ωστόσο, αυτή η συμβουλή είχε ελάχιστο αντίκτυπο στη Global Times. Και πάλι, στις 10 Μαΐου, η Global Times παρείχε στον Πακιστανικό Στρατό μια πλατφόρμα για να προωθήσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης του.
"Τα υπερηχητικά βλήματα του JF-17 Thunder της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέστρεψαν το σύστημα S-400 της Ινδίας στο Αδαμππούρ", ανέφερε το πακιστανικό κρατικό κανάλι PTV News, με τη Global Times να αναπαράγει τις πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα.
Η Global Times απέτυχε να αναφέρει ότι ο Ινδικός Στρατός είχε ήδη απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς στην επίσημη ενημέρωσή του.
"Ο Ινδικός Στρατός δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στην αναφορά αυτή", ανέφερε η Global Times.
6000.JPG
Αλλά και όταν ο Ινδικός Στρατός απέριψε επίσημα αυτούς τους ισχυρισμούς, η Global Times δεν ενημέρωσε την αναφορά της.

Η Κίνα και η Τουρκία χρησιμοποιούν τα κρατικά τους μέσα ενημέρωσης για να ενισχύσουν την στρατηγική παραπληροφόρησης του Πακιστάν, συμβάλλοντας στην επέκταση των ψευδών ισχυρισμών του Πακιστανικού Στρατού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης, που διαδίδονται χωρίς επαλήθευση, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των κρατικών μέσων ενημέρωσης αυτών των χωρών, και ενδεχομένως να ενδυναμώσουν την ένταση στην περιοχή, υποδαυλίζοντας τις διαφορές και υπονομεύοντας την προσπάθεια για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης