
Η Τουρκία έτοιμη να μπει δυνατά στο παιχνίδι της ειρήνης! - Η ευκαιρία που παρουσιάζεται δεν πρέπει να χαθεί και η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε συμβολή απαιτηθεί – συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης απευθείας διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και τελικά σε μόνιμη ειρήνη.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan, τόνισε πως ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία βρίσκεται σε ιστορικά καθοριστικό σημείο καμπής, σύμφωνα με το TASS, τονίζοντας ότι η ευκαιρία που παρουσιάζεται δεν πρέπει να χαθεί και η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε συμβολή απαιτηθεί – συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης απευθείας διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και τελικά σε μόνιμη ειρήνη.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.
Να σημειωθεί ότι προγενέστερες αναλύσεις είχαν αμφισβητήσει την ικανότητα του Erdoğan να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση της κρίσης, εξαιτίας του ότι οι διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και η Τουρκία αντιμετωπίζει πληθώρα εσωτερικών προκλήσεων.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προέτρεψε προσωπικά τον Erdoğan να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία – πρόταση στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε θετικά.
Putin και Erdoğan με νέα σενάρια για σιτηρά, τρομοκρατία και ειρήνη!President @RTErdogan spoke by phone with President Emmanuel Macron of France.
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) May 11, 2025
The call addressed the Türkiye-France relations as well as regional and global matters.
Noting that a historic milestone has been reached on the path to ending the war between Ukraine and Russia,…
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, και ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, αναφέρθηκε και στους περισσότερους από 13 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν εξαχθεί μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος αυτός διάδρομος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την εξαγωγή άλλων ειδών τροφίμων.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του, στη συνομιλία με τον Putin συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, με έμφαση σε ζητήματα ενέργειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Ο Erdoğan υπογράμμισε ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών κατέστη δυνατό να παραδοθούν στους αναξιοπαθούντες περισσότερα από 13 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα για άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan, είχε δηλώσει πως η χώρα του είναι έτοιμη να επιβλέψει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Άγκυρα προτίθεται να αναλάβει αποστολή παρακολούθησης και εφαρμογής της εκεχειρίας, εφόσον αυτή συμφωνηθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών