Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποστάσεις Meloni από τα «γεράκια» της ΕΕ για Ουκρανία - Γιατί δεν πήγε στο Κίεβο

Αποστάσεις Meloni από τα «γεράκια» της ΕΕ για Ουκρανία - Γιατί δεν πήγε στο Κίεβο
H Ιταλία επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από χώρες που είναι πιο ανοιχτές στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, πέρα από ειρηνευτικές αποστολές.
Αποστάσεις κρατά η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni από τα γεράκια της ΕΕ για την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει στη σύσκεψη του Κιέβου, μία πολιτική επιλογή που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. 

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας για την απόφασή της να μην παραστεί αυτοπροσώπως στη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κίεβο, παρουσία των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.
Η απουσία της Μeloni συγκρίθηκε από την ιταλική αντιπολίτευση με το συμβολικό ταξίδι του 2022, όταν ο τότε πρωθυπουργός Mario Draghi είχε μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο, μαζί με τον Emmanuel Macron και τον Olaf Scholz.
Στη φετινή αντίστοιχη εικόνα, εμφανίζονται ο Macron, ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Kir Starmer.
Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, κατηγόρησε τη Μελόνι ότι «παρακολουθεί από τις εξέδρες» και ακολουθεί τις αποφάσεις των άλλων, συμμετέχοντας μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης από το Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη, όπως μεταδίδει η Euractiv.
Aκόμα πιο αιχμηρός ήταν ο Matteo Renzi, επίσης πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της Italia Viva, ο οποίος έγραψε στην πλατφόρμα X: «Με τη Μeloni, η Ιταλία έχει χαθεί: δεν είμαστε πια στην πρώτη γραμμή. Οι εθνικιστές είναι καταστροφικοί για τη χώρα».

«Πολιτική» επιλογή

Το γραφείο της Meloni υπερασπίστηκε την απόφαση, υποστηρίζοντας πως ήταν μια «πολιτική» επιλογή και όχι θέμα προγράμματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ιταλία επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από χώρες που είναι πιο ανοιχτές στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, πέρα από ειρηνευτικές αποστολές.
Η ιταλική θέση, τονίζει η Ρώμη, παραμένει η ενίσχυση των εγγυήσεων ασφάλειας προς την Ουκρανία — πιθανώς στα πρότυπα του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ — χωρίς όμως να υποστηρίζει άμεσα την πλήρη ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.
Σύμφωνα με το επιτελείο της Meloni, η απουσία της συνέβαλε τελικά στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας, καθώς η παρουσία της ίσως προκαλούσε δημόσια ρήξη εφόσον συζητείτο η αποστολή στρατευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης