Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραδιενεργό σοκ - H Ινδία εξαπέλυσε επίθεση σε πυρηνικά του Πακιστάν στην Kirana - Οι ΗΠΑ έστειλαν εσπευσμένα το B350 AMS

Ραδιενεργό σοκ - H Ινδία εξαπέλυσε επίθεση σε πυρηνικά του Πακιστάν στην Kirana - Οι ΗΠΑ έστειλαν εσπευσμένα το B350 AMS
Σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Στόχευσε η Ινδία πυρηνικά όπλα;
Μια άκρως απόρρητη επιχείρηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας κατά στρατιωτικών στόχων στο Πακιστάν φαίνεται πως άγγιξε επικίνδυνα το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ραδιενεργή διαρροή στην περιοχή των Kirana Hills.
Η υποψία πυρηνικού συμβάντος ήταν τέτοια, που – σύμφωνα με δεδομένα πτήσεων – αεροσκάφος πυρηνικής έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ τύπου B350 AMS πέταξε πάνω από πακιστανικό έδαφος, πυροδοτώντας φόβους για κρίση με διεθνείς προεκτάσεις.

kirana-hills--a-fortified-defence-area-in-pakistans-punjab--is-said-to-house-a-part-of-pakistans-n-120809651-16x9_1.avif

Με την εκεχειρία πλέον να τηρείται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από φήμες ότι πακιστανική πυρηνική εγκατάσταση υπέστη ζημιές, ενώ ένα αεροσκάφος υποστήριξης πυρηνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, τύπου B350 AMS, φέρεται να στάλθηκε για να αξιολογήσει την έκταση πιθανής ραδιενεργής δραστηριότητας.
Το Πακιστάν διαθέτει δώδεκα σημαντικές αεροπορικές βάσεις, κατανεμημένες σε τρεις διοικήσεις: Βόρεια, Κεντρική και Νότια.
Επιπλέον, λειτουργούν πολλοί μη επιχειρησιακοί σταθμοί και προωθημένα επιχειρησιακά σημεία που σχετίζονται με υποστήριξη, συντήρηση, εφοδιαστική και διοίκηση.
Οι ινδικές επιθέσεις, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της 12ης Μαΐου, στόχευσαν πολλές από αυτές τις βάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Ινδία φέρεται να έπληξε τις βάσεις Rafiqui στο Shorkot, Nur Khan στο Rawalpindi, Murid στο Chakwal, καθώς άλλες στρατιωτικές θέσεις στο Rahimyar Khan, το Sukkur, και το Chunian, μαζί με ραντάρ στο Pasrur και στο Sialkot.
Σύμφωνα με νεότερες δορυφορικές εικόνες, και το στρατόπεδο Malir Cantonment στο Karachi φαίνεται να υπέστη πλήγματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας (IAF) έπληξε βάσεις σχεδόν σε κάθε μεγάλη πακιστανική πόλη: Ισλαμαμπάντ, Rawalpindi, Lahore, Sialkot, Sargodha και Καράτσι.

Σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Στόχευσε η Ινδία πυρηνικά όπλα;

Πέραν της επίσημης ινδικής αφήγησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από ισχυρισμούς πως οι ινδικές επιθέσεις στόχευσαν επίσης και εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στα Kirana Hills.
Οι φήμες αυτές ενισχύθηκαν μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων που έδειχναν ζημιές στην αεροπορική βάση Mushaf στην Sargodha, η οποία φέρεται να σχετίζεται με υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης κάτω από τους Kirana Hills.
Στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν νέοι ισχυρισμοί ότι ένα αεροσκάφος Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (τύπου B350 AMS) προσγειώθηκε στο Πακιστάν — πληροφορία που φάνηκε να επιβεβαιώνεται από δεδομένα πτήσης στο Flightradar24.


Η πτήση του συγκεκριμένου αεροσκάφους πάνω από το Πακιστάν πυροδότησε έντονες εικασίες για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας μετά το υποτιθέμενο πλήγμα.
Καθώς οι ισχυρισμοί αυτοί διαδίδονταν ταχύτατα, αρκετοί χρήστες και λογαριασμοί αμυντικής παρακολούθησης στην Ινδία ερμήνευσαν την προσφυγή του Πακιστάν στις ΗΠΑ για παύση πυρός ως ένδειξη πανικού μετά από πλήγμα σε πυρηνική εγκατάσταση, και φόβο για επερχόμενες επιθέσεις κατά της πυρηνικής του υποδομής.

Διάχυτος πανικός για πυρηνική καταστροφή στο Πακιστάν

Μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, μάλιστα, μετέδωσαν πως το Ισλαμαμπάντ ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια του πυρηνικού του κέντρου επιχειρήσεων.
Πρώην Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος φέρεται να δήλωσε στους New York Times:
«Ο βαθύτερος φόβος του Πακιστάν είναι μια καθοριστική επίθεση σε προσωπικό της πυρηνικής του ηγεσίας. Η πυραυλική επίθεση στη βάση Nur Khan θα μπορούσε να ερμηνευθεί... ως προειδοποίηση ότι η Ινδία έχει τη δυνατότητα να το πράξει».
Η Ινδία έχει πλέον απορρίψει κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.
Κατά συνέπεια, σε σχετική ερώτηση κατά την επίσημη ενημέρωση της 12ης Μαΐου, ο Αρχηγός Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος A. K. Bharti, διέψευσε με εμφανή ειρωνεία ότι επλήγη οποιαδήποτε πυρηνική εγκατάσταση.
«Δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα ότι τα Kirana Hills φιλοξενούν πυρηνική εγκατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μυστική - κινητοποίηση σοκ από τις ΗΠΑ;


Ωστόσο, η πτήση του εν λόγω αεροσκάφους των ΗΠΑ παραμένει μυστήριο.
Ορισμένοι διακεκριμένοι αναλυτές Open Source Intelligence (OSINT) υποστήριξαν ότι το αεροσκάφος είχε παραχωρηθεί στη Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν από το 2010.
Πράγματι, το Πακιστάν διαθέτει παραλλαγή του τύπου B-350, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το αν πρόκειται για παρεξήγηση μεταξύ του πακιστανικού και του αμερικανικού αεροσκάφους.
Το EurAsian Times επισημαίνει ότι δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει ανεξάρτητα ούτε την προσγείωση του αεροσκάφους ούτε τον σκοπό της επίσκεψής του.
Αρκετοί χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις μετά την Επιχείρηση Sindoor, εκτιμούν πως η Ινδία απλώς δεν θα παραδεχθεί επίσημα πλήγμα σε πυρηνική εγκατάσταση του Πακιστάν, ώστε να αποφύγει διεθνή κατακραυγή.
Στο μεταξύ, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με σαρκαστικά memes για το υποτιθέμενο χτύπημα στα Kirana Hills.

Σε ποιες αποστολές θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το King Air B350ER;

γερργγργρε.JPG

Παρότι δημοφιλές για τη χρηστικότητά του σε ειδικές αποστολές, ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες, το King Air B350ER μπορεί να διαμορφωθεί για πλήθος αποστολών, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση.
Είναι ευρύτερα γνωστό για την ανθεκτικότητά του, την αξιοπιστία και την ικανότητά του να επιχειρεί σε σκληρές καιρικές ή επιχειρησιακές συνθήκες.
Το King Air B350ER είναι επίσης ικανό να μεταφέρει και να υποστηρίξει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, να διεξάγει θαλάσσιες περιπολίες, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και να λειτουργεί ως ιπτάμενο ασθενοφόρο, μεταξύ άλλων χρήσεων.
Η εν λόγω παραλλαγή βρίσκεται σε επιχειρησιακή χρήση από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και ο Καναδάς.
Λόγω της ευελιξίας και του αρθρωτού σχεδιασμού του, το B350ER αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για κυβερνητικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς που επιχειρούν σε απαιτητικά περιβάλλοντα.
Το αεροσκάφος έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 1.878 ναυτικά μίλια και τροφοδοτείται από δύο κινητήρες Pratt & Whitney PT6A-60A.
Η χωρητικότητα καυσίμων του King Air 350ER είναι τυπικά 3.611 λίβρες (1.638 κιλά) για τις βασικές δεξαμενές, ενώ σε εκδόσεις εκτεταμένης εμβέλειας μπορεί να φέρει πρόσθετο καύσιμο.
Αυτό σημαίνει πως είναι ικανό να καλύψει μεγάλες αποστάσεις χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού.
Το πιλοτήριο είναι εξοπλισμένο με το Collins Aerospace Pro Line Fusion, το οποίο περιλαμβάνει δυνατότητες NextGen και ακριβές GPS, διπλή κύρια οθόνη πτήσης, πολυλειτουργικό ραντάρ και σύστημα απλοποιημένων χειρισμών για μονομελές πλήρωμα.
Το αεροσκάφος έχει μήκος 14,22 μέτρα, ύψος 4,37 μέτρα και άνοιγμα φτερών 17,65 μέτρα.
Το μέγιστο βάρος στον διάδρομο είναι 7.530 κιλά, κατά την απογείωση και προσγείωση 7.484 κιλά, και το βάρος χωρίς καύσιμα φτάνει τα 7.110 κιλά.
Η μέγιστη ικανότητα μεταφοράς φορτίου ανέρχεται σε 1.361 κιλά.
Το ευπροσάρμοστο και αναδιαμορφώσιμο εσωτερικό της καμπίνας επιτρέπει τη χρήση του τόσο για μεταφορά επιβατών και φορτίου, όσο και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ή αποστολές αεροδιακομιδής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης