
"Θέλουμε να ελεγχθούν τα πάντα", τόνσιε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης
Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky τόνισε ότι στο θέμα των Τεμπών, «ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή με θεσμική υπευθυνότητα και με μοναδικό γνώμονα να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς μελετούμε διεξοδικά τη δικογραφία, που είναι ογκωδέστατη. Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις μάς οδηγούν στην κατεύθυνση της άσκησης κακουργηματικών διώξεων σε βάρος του κ. Καραμανλή.
Εμείς θα επιδιώξουμε συναινέσεις, από ΄κει και πέρα, με τα άλλα κόμματα. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα πουν ότι αυτό το πόρισμα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι του ΠΑΣΟΚ ή οποιουδήποτε άλλου. Εμάς μας ενδιαφέρει το πόρισμα να είναι δομημένο, να είναι δεμένο, ούτως ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν ότι γίνεται μια ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Μιλώντας για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι «ο κ. Καραμανλής είχε λάβει ειδοποιήσεις από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, από την διοίκηση της ίδιας της της εταιρείας, από τους εργαζομένους, από τους συνδικαλιστές, από υπηρεσιακά στελέχη, σύμφωνα με αυτά που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο. Επομένως, έχουμε μία ακολουθία γεγονότων που αποδεικνύουν ότι ο ίδιος είχε λάβει γνώση».
Για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Χρ.Σπίρτζη, τον οποίο επίσης αφορά η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή κατατεθεί αλλά μπορεί να μην διεξαχθεί διερεύνηση λόγω παραγραφής, ανέφερε ότι «ο κ. Σπίρτζης έχει πει μόνος του, πολλές φορές, «ελάτε να με ελέγξετε». Και ο κ. Φάμελλος ζήτησε να συσταθεί η ειδική επιτροπή που προβλέπεται, προκειμένου να ελεγχθεί. Εμείς θέλουμε να ελεγχθούν τα πάντα».
«Αυτή τη φορά η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να σεβαστεί το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Να μην ακολουθήσει τη διαδικασία Τριαντόπουλου. Πρέπει να γίνει η Προανακριτική κανονικά, με πλήρη καθήκοντα και αρμοδιότητες, να κληθούν οι μάρτυρες, να έρθουν τα αποδεικτικά στοιχεία, να γίνει συζήτηση, όπως προβλέπεται. Οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωση και του Κοινοβουλίου και των θεσμών στη χώρα.
Η Νέα Δημοκρατία στην προηγούμενη Προανακριτική Επιτροπή απέκλεισε μάρτυρες. Δεν τόλμησε να καλέσει τον Κ. Γενηδούνια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν «κακή στιγμή» για το ελληνικό Κοινοβούλιο», τόνισε ο κ.Θεοδωράκης.
Για Αδειλίνη
«Σεβόμαστε απόλυτα τον θεσμό της Δικαιοσύνης, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του πολιτεύματος. Εμπιστευόμαστε την πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με εντιμότητα και ακεραιότητα. Από ΄κει και πέρα, στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης υπάρχουν ζητήματα. Κι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται αναμφίβολα με τον σφιχτό εναγκαλισμό της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία. Αν δεν σταματήσει ο τρόπος επιλογής της Δικαιοσύνης, που γίνεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία, αυτό θα εξακολουθεί να υφίσταται», σχολίασε αρχικά.
Εστιάζοντας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ανέφερε ότι «ο Σ. Φάμελλος ανέδειξε ένα ζήτημα. Δεν μιλάμε για μια απλή υπόθεση, μιλάμε για μια υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Για μια υπόθεση η οποία έχει βγάλει την ελληνική κοινωνία στον δρόμο σε κάθε πόλη, αλλά και στο εξωτερικό. Για την κ. Αδειλίνη, πέραν του ότι σε ένα μήνα ολοκληρώνεται η θητεία της, υπάρχει μια αμφισβήτηση από μια μεγάλη μερίδα των συγγενών και γονέων των θυμάτων προς το πρόσωπό της. Αυτό που λέει ο κ. Φάμελλος είναι ότι, επειδή έχουμε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, θα ήταν καλύτερο να διευκολύνει και να αυτό-εξαιρεθεί από την υπόθεση».
Μεταναστευτικό
Περαιτέρω, σημείωσε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο θέμα, πολυπαραγοντικό, το οποίο έχει κατ΄ αρχήν ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και ταυτόχρονα, έχει διάσταση οικονομική, πολιτική, τη διάσταση της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων μίας χώρας, τη διάσταση της εκμετάλλευσης κάποιων ανθρώπων από δουλεμπόρους.
«Η χώρα οφείλει αυτά που οφείλει να κάνει για την προστασία των συνόρων της, αλλά και για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, απέναντι στα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όμως, το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τη χώρα μας. Όποιος το πιστεύει αυτό, κατ’ εμέ, είναι μακριά νυχτωμένος. Πρέπει να επιμοιραστεί η ευθύνη διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως η χώρα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες και να απαιτήσει τα αυτονόητα.
«Η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής και από την Ανατολή και από τον Νότο. Έχει τεράστια θαλάσσια σύνορα. Είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση του θέματος. Άρα, η Ευρώπη οφείλει να βάλει πλάτη. Και οφείλει κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει μία κοινή εξωτερική πολιτική, σε θέματα άμυνας και στο μεταναστευτικό. Είναι θέμα που αφορά συνολικά την Ευρώπη», τόνισε.
Κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την πιο κρίσιμη στιγμή του μεταναστευτικού. Θυμίζω ότι πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχε καν υπουργείο Μετανάστευσης. Η πρώτη φορά που έγινε απόπειρα να συγκροτηθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική ήταν τότε».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών