
Κατρακύλησαν οι τεχνολογικές μετοχές στην Ασία
(upd) Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη (22/5) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τις απώλειες σε Ασία και Wall Street (21/5), εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ και το κρατικό χρέος, με τις τεχνολογικές μετοχές να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των απωλειών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε τελικά, με μικρή πλειοψηφία, ένα τεράστιο πακέτο εσωτερικής πολιτικής, μια σημαντική νίκη για τον Πρόεδρο Donald Trump και τον Πρόεδρο της Βουλής Mike Johnson, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο νόμος, που ο Trump αποκάλεσε "το μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο", επεκτείνει τις φορολογικές μειώσεις που είχαν ψηφιστεί το 2017 και περιλαμβάνει εισροή χρημάτων για την επέκταση του στρατού και την εφαρμογή των σχεδίων μαζικών απελάσεων του προέδρου.
Την ίδια στιγμή, απρόσμενη υποχώρηση παρουσίασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατά τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global.
Ο σύνθετος δείκτης PMI – που παρακολουθεί συνολικά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και των υπηρεσιών – υποχώρησε στις 49,5 μονάδες, από 50,4 τον Απρίλιο, κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Πρόκειται για την πρώτη φορά φέτος που ο δείκτης πέφτει κάτω από αυτό το όριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν άνοδο στις 50,7 μονάδες (σύμφωνα με έρευνα του Reuters).
Ο τομέας των υπηρεσιών, που αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, εμφάνισε έντονη επιβράδυνση: ο δείκτης PMI κατέγραψε 48,9 μονάδες, από 50,1 τον Απρίλιο — το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2024, και αισθητά χαμηλότερο από την πρόβλεψη των 50,3 μονάδων.
Υπάρχει, ωστόσο, μια αχτίδα αισιοδοξίας στον μεταποιητικό τομέα, καθώς παρατηρούνται ενδείξεις σταθεροποίησης.
Ο σχετικός δείκτης PMI ενισχύθηκε ελαφρώς, φθάνοντας τις 49,4 μονάδες, από 49,0 τον προηγούμενο μήνα — ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για 49,3 μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα στο -0,64% και τις 550,27 μονάδες (κέρδη 3,9% για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,51% στις 23.999,17 μονάδες, βάζοντας τέλος στο σερί ιστορικών υψηλών, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -0,54% και τις 8.736,26 μονάδες.
Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:
Ασία
Οι ιαπωνικές αγορές δέχθηκαν επίσης πίεση από στοιχεία που έδειξαν ότι η τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο, λόγω αυξημένης πίεσης από τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ.
Οι ευρύτερες ασιατικές αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά από τις απώλειες στις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες ανέστρεψαν μέρος των πρόσφατων κερδών τους εξαιτίας της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου επηρεάστηκε επίσης από την αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και μια αναφορά που ανέφερε ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη S&P 500 κατέγραψαν οριακή άνοδο στις ασιατικές συναλλαγές, μετά την πτώση 1,6% του S&P 500 την Τετάρτη.
Κατρακυλούν οι τεχνολογικές μετοχές στην Ασία, υπό το βάρος της Wall Street και των ΗΠΑ-Κίνας
Οι δείκτες με έντονη παρουσία τεχνολογικών μετοχών ήταν οι χειρότεροι επιδόσεις στην Ασία την Πέμπτη.
Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,2%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,5%.
Οι απώλειες στις τεχνολογικές μετοχές συνέπεσαν με την πτώση των αντίστοιχων αμερικανικών, λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και της κατοχύρωσης κερδών από επενδυτές.
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε επίσης από την αυξανόμενη κριτική της Κίνας απέναντι στους αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας από τις ΗΠΑ προς το Πεκίνο και τον εγχώριο κλάδο παραγωγής chips.
Το Πεκίνο προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ στα chips υπονομεύουν την πρόσφατη εμπορική "ανακωχή" μεταξύ των δύο χωρών. Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, χαρακτήρισε την Τετάρτη τους περιορισμούς των ΗΠΑ "αποτυχημένους".
Μεταξύ των μεμονωμένων μετοχών, η Baidu της Κίνας υποχώρησε σχεδόν 3%, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη α' τριμήνου χάρη στις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης της.
Οι μετοχές της Contemporary Amperex Technology, του γίγαντα των μπαταριών, σημείωσαν πτώση 2% στο Χονγκ Κονγκ, λόγω κατοχύρωσης κερδών μετά την εντυπωσιακή είσοδό τους στην αγορά αυτή την εβδομάδα.
Ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε επίσης πίεση από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα υψηλά επίπεδα χρέους των ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης της χώρας από τη Moody’s.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην ψήφιση νομοσχεδίου για μείωση φόρων, που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ ο TOPIX κατά 0,5%, μετά τη δημοσίευση προκαταρκτικών στοιχείων PMI για τον Μάιο που απογοήτευσαν.
Ο μεταποιητικός PMI της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι εξαγωγικές παραγγελίες επηρεάστηκαν από τους υψηλούς δασμούς των ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη στον τομέα υπηρεσιών επιβραδύνθηκε απότομα τον Μάιο, οδηγώντας τον σύνθετο PMI της Ιαπωνίας σε συρρίκνωση για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.
Τα στοιχεία PMI ήρθαν λίγες ημέρες μετά από αδύναμα στοιχεία εμπορίου για τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ιαπωνικές επιχειρήσεις λόγω των δασμών των ΗΠΑ.
Οι δείκτες CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας αποτέλεσαν εξαιρέσεις, καταγράφοντας μικρά κέρδη, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών