Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες οι επαναγορές μετοχών ή οι εξαγορές εταιριών για ενίσχυση κερδών;

Τι συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες οι επαναγορές μετοχών ή οι εξαγορές εταιριών για ενίσχυση κερδών;
Τι περιθώρια έχουν οι ελληνικές τράπεζες να “κτίσουν” στρατηγικές συμμετοχές με τα πλεονάζοντα κεφάλαια
Η Εθνική Τράπεζα, με πλεονάζοντα κεφάλαια 1,95 δις. ευρώ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mediobanca έχει την ευελιξία να “κτίσει” μεγαλύτερα μετοχικά μερίδια και, τελικά, να παρουσιάσει έως και τριπλάσιες αποδόσεις σε σύγκριση με τις επαναγορές μετοχών.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε απόκτηση ενός στρατηγικού μεριδίου έως 500 εκατ. ευρώ ή το 4% της κεφαλαιοποίησης της.
Η Eurobank, με υπερβάλλοντα κεφάλαια 890 εκατ. ευρώ ( σ.σ είναι υψηλότερα μετά την άντληση των πρόσθετων 200 εκατ. ευρώ ) έχει ως όριο την απόκτηση συμμετοχής έως 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, ανεβαίνει μετά την ομολογιακή έκδοση.
Η Piraeus Financial Group, με βάση τα ίδια στοιχεία, έχει υπερβάλλοντα κεφάλαια 210 εκατ ευρώ μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής διαθέτει μικρότερη ευελιξία με απόκτηση συμμετοχής έως 100 εκατ. ευρώ, αν και διαθέτει την δυνατότητα να περιορίσει τον κεφαλαιακό αντίκτυπο χρησιμοποιώντας τον Δανέζικο συμβιβασμό.
Η Alpha bank με βάση τα ίδια στοιχεία, διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια 420 εκατ. ευρώ, αλλά προσώρας δεν διαθέτει για την Mediobanca την δυνατότητα – αν και ήδη έχει προχωρήσει σε εξαγορές ( Astrobank- Axia Ventures – Flexfin ) με τις οποίες αυξάνει τελικά τα κέρδη ανά μετοχή.

Tρεις φορές υψηλότερη η απόδοση

Ειδικότερα, το “κτίσιμο” στρατηγικών μεριδίων η οποία είναι η τάση την οποία ήδη εφαρμόζει η Ιταλική Unicredit παρουσιάζει τρεις φορές υψηλότερη απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων (RoiC ) έναντι αυτών που προχωρούν σε επαναγορές ίδιων μετοχών.
Συγκεκριμένα, η απόδοση - για τις ελληνικές τράπεζες – υπολογίζεται από την ιταλική επενδυτική τράπεζα σε 33,5% έναντι 10- 12% που είναι η ανώτερη απόδοση της επαναγοράς μετοχών.
H Mediobanca υπογραμμίζει ότι αποδίδει καλύτερα το μοντέλο ανάπτυξης της ιταλικής Unicredit καθώς με τις στρατηγικές συμμετοχές ( Commerzbank 26%, Αlpha bank 26% , 2% Generali, 1,9% Mediobanca ) και τις παράλληλες θέσεις αντιστάθμισης δεν καταναλώνει κεφάλαια και εμφανίζει αποδόσεις ανώτερες της επαναγοράς μετοχών.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Unicredit έχει ανακοινώσει ότι, η απόδοση κεφαλαίων σε Alpha bank και Commerbank ξεπερνά το 20%.
Βεβαίως, όλα τα παραπάνω έχουν ως βασική προϋπόθεση οι στρατηγικές συμμετοχές να μην υπερβαίνουν το 10% του Δείκτη κοινού κεφαλαίου διότι τότε μεταφέρονται κατά 100% στα ίδια κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, μια τράπεζα η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη “ζώνη” των ελληνικών τραπεζών, η Τράπεζα Κύπρου, προσώρας, έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης με το οποίο παράγει κεφάλαιο ακόμα και μετά την διανομή του 70% των κερδών ( μερίσματα συν επαναγορά μετοχών ).
Η διοίκηση της, μέχρι τώρα, είναι πεπεισμένη ότι θα δύναται να διανέμει το ίδιο ποσοστό κερδών ακόμα κι αν δεν προχωρήσει σε καμία εξαγορά.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης