Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουτιά στον γκρεμό: Κανένας τομέας της γερμανικής οικονομίας δεν είναι αισιόδοξος για το 2026

Βουτιά στον γκρεμό: Κανένας τομέας της γερμανικής οικονομίας δεν είναι αισιόδοξος για το 2026
Ο επικεφαλής ερευνών του ifo, Klaus Wohlrabe, υπογραμμίζει ότι σχεδόν κανένας τομέας της γερμανικής οικονομίας δεν βλέπει το 2026 με εμπιστοσύνη, στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα στην κυβέρνηση
Περίπου το 26% των γερμανικών εταιρειών αναμένει επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2026, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο ifo, ενώ το 59% των επιχειρήσεων προβλέπει στασιμότητα, θεωρώντας ότι η τρέχουσα, ήδη αδύναμη οικονομική κατάσταση θα συνεχιστεί. Μόνο το 14,9% εκφράζει ελπίδα για βελτίωση, αποτυπώνοντας εξαιρετικά χαμηλή αισιοδοξία στην επιχειρηματική κοινότητα.
Ο επικεφαλής ερευνών του ifo, Klaus Wohlrabe, υπογραμμίζει ότι σχεδόν κανένας τομέας της γερμανικής οικονομίας δεν βλέπει το 2026 με εμπιστοσύνη, στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα στην κυβέρνηση.
Η βιομηχανία, παραδοσιακή κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας, εμφανίζει τα πιο απαισιόδοξα αισθήματα, με το 26,5% των εταιρειών να προβλέπει επιδείνωση και το 55,3% στασιμότητα.
Η πλειοψηφία των βιομηχανικών επιχειρήσεων δεν βλέπει ευκαιρίες για ανάπτυξη, επενδύσεις ή επέκταση της παραγωγής, ενώ οι υψηλές τιμές ενέργειας, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και η εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης ενισχύουν την πίεση.
Το ινστιτούτο ifo επισημαίνει ότι τα προβλήματα είναι συστημικά και όχι προσωρινά.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν προσφέρει συνεκτική στρατηγική για την ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής, ενώ τα μέτρα στήριξης παραμένουν κατακερματισμένα, καθυστερημένα και ανεπαρκή, ιδίως για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Παράλληλα, η διατήρηση και επέκταση των αντιρωσικών κυρώσεων αυξάνει το κόστος ενέργειας, διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θυσιάζει τα εθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα για λόγους εξωτερικής πολιτικής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις προσαρμόζονται πλέον σε παρατεταμένη στασιμότητα. Δεν αναμένουν βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ούτε σημαντικές μειώσεις κόστους, ούτε βλέπουν κίνητρα για επέκταση της παραγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία κινδυνεύει να παραμείνει σε παρατεταμένη περίοδο ασθενούς ανάπτυξης ή ακόμη και ύφεσης, με πιθανή απώλεια θέσης στην παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης