Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο απαράβατος «κανόνας» Trump για τον νέο πρόεδρο της Fed

Ο απαράβατος «κανόνας» Trump για τον νέο πρόεδρο της Fed
«Μείωση επιτοκίων όταν οι αγορές πάνε καλά»
Σχετικά Άρθρα

Έναν νέο «κανόνα» για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ παρουσίασε ο πρόεδρος Donald Trump, ασκώντας έντονη κριτική στη Federal Reserve και ξεκαθαρίζοντας τι θα απαιτήσει από τον επόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed).
Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο, τα επιτόκια θα πρέπει να μειώνονται όταν οι αγορές και η οικονομία αποδίδουν ισχυρά, και όχι να αυξάνονται προληπτικά λόγω φόβων για πληθωρισμό.

Η παρέμβασή του ήρθε μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση στο γ' τρίμηνο 2025, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τα στοιχεία επιβεβαίωση της οικονομικής στρατηγικής του προέδρου.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο D. Trump παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε «THE TRUMP RULE», σημειώνοντας ότι, στη σύγχρονη αγορά, τα θετικά οικονομικά νέα δεν οδηγούν πλέον σε άνοδο των χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές φοβούνται άμεση αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για την αντιμετώπιση «δυνητικού» πληθωρισμού.
«Στο παρελθόν, τα καλά νέα σήμαιναν άνοδο των αγορών. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, επειδή όλοι περιμένουν αυξήσεις επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ισχυρές αγορές δεν προκαλούν πληθωρισμό, αλλά λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις.
Τόνισε ότι επιθυμεί έναν νέο πρόεδρο της Fed που θα στηρίζει τις αγορές, αντί να «σκοτώνει τα ράλι χωρίς λόγο», υποστηρίζοντας πως μια ισχυρή χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 10, 15 ή ακόμα και 20 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.
«Ο πληθωρισμός θα αυτορυθμιστεί και, αν χρειαστεί, τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν τη σωστή στιγμή. Η σωστή στιγμή όμως δεν είναι όταν καταστρέφεις την ανοδική δυναμική της οικονομίας», υπογράμμισε, επιτιθέμενος στους «τεχνοκράτες» που, όπως είπε, υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι όποιος διαφωνεί με αυτή τη φιλοσοφία δεν πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία της Federal Reserve, επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του: «Make America Great Again».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης