Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήξη στο Κέρας της Αφρικής - Η Σομαλία διακόπτει τις σχέσεις της με τα ΗΑΕ, φόβοι για περιφερειακή σύγκρουση

Ρήξη στο Κέρας της Αφρικής - Η Σομαλία διακόπτει τις σχέσεις της με τα ΗΑΕ, φόβοι για περιφερειακή σύγκρουση
Η Σομαλία επιτίθεται σφοδρά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγορώντας τα για υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Στο βάθος ωστόσο κρύβονται η υπόγεια κόντρα ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας και το ζήτημα της αναγνώρισης της Σομαλιλάνδης
Η Σομαλία ακύρωσε όλες τις συμφωνίες ασφάλειας και άμυνας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), επικαλούμενη υποτιθέμενες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής ενότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 12 Ιανουαρίου.
Σε ανακοίνωσή του, το συμβούλιο ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη βάσει «εκθέσεων και ισχυρών αποδείξεων για εσφαλμένες ενέργειες που υπονομεύουν την κυριαρχία, την εθνική ενότητα και την πολιτική ανεξαρτησία» της χώρας στο Κέρας της Αφρικής.
Όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να ακυρώσουν όλες τις συμφωνίες και τις ρυθμίσεις συνεργασίας με τα ΗΑΕ που αφορούν τα λιμάνια Berbera, Bosaso και Kismayo, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται επίσης ότι εγκρίθηκε σχέδιο νόμου για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ενότητας της Σομαλίας, καθώς και νομοσχέδιο για τη διαιτησία.
Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στις περιφερειακές διοικήσεις και σε ιδιωτικούς φορείς να συνάπτουν συμφωνίες με ξένες πλευρές χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εποπτεία από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο επίκεντρο η Σομαλιλάνδη

Οι εντάσεις μεταξύ της Σομαλία και των ΗΑΕ άρχισαν να αυξάνονται τον περασμένο μήνα, όταν το Ισραήλ αναγνώρισε την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης.
Το Άμπου Ντάμπι, το οποίο τα τελευταία χρόνια καλλιέργησε βαθιούς οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς στη βόρεια σομαλική περιοχή, θεωρήθηκε ότι ενδέχεται να διαδραμάτισε ρόλο στην ισραηλινή απόφαση.
Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής των ΗΑΕ στη Σομαλιλάνδη αποτελεί επένδυση ύψους 442 εκατ. δολαρίων από τη ναυτιλιακή εταιρεία DP World με έδρα το Ντουμπάι, για την ανάπτυξη και λειτουργία του λιμανιού Berbera.
Ωστόσο, η άμεση αιτία πίσω από την απόφαση της Σομαλίας ήταν έρευνα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ιθαγένειας της χώρας, η οποία ξεκίνησε αφού ο, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, Αραβικός Συνασπισμός στην Υεμένη ανακοίνωσε ότι τα ΗΑΕ μετέφεραν λαθραία έναν αυτονομιστή ηγέτη από την Υεμένη μέσω της Σομαλίας.
Ο συνασπισμός ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Aidarous al-Zubaidi, επικεφαλής του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου της Υεμένης, διέφυγε από τη νότια πόλη Aden δια θαλάσσης προς τη Σομαλιλάνδη και στη συνέχεια πέταξε από εκεί στο Άμπου Ντάμπι.
Η Σομαλία δήλωσε τότε ότι, εάν οι καταγγελίες αποδειχθούν αληθείς, θα συνιστούν σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της.
Τα ΗΑΕ αγνόησαν την ανακοίνωση της Σομαλίας, ωστόσο η DP World δήλωσε στις 13 Ιανουαρίου ότι οι δραστηριότητές της στο λιμάνι Berbera συνεχίζονται βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών.
«Η DP World παραμένει επικεντρωμένη στην ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του λιμανιού και στην παροχή διευκολύνσεων εμπορίου και οικονομικών οφελών για τη Σομαλιλάνδη και την ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής», ανέφερε σε δήλωσή της στο Reuters, προσθέτοντας ότι ερωτήματα σχετικά με «πολιτικές αποφάσεις, διακυβερνητικές συζητήσεις ή διπλωματικές θέσεις θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές».

Φόβοι κλιμάκωσης

Παρότι η απόφαση της Σομαλίας αποτελεί πλήγμα για τα ΗΑΕ, είναι εξαιρετικά απίθανο η χώρα να μπορέσει να εξαναγκάσει το Άμπου Ντάμπι να αποχωρήσει από τη Σομαλιλάνδη.
Η απόφαση πιθανότατα ενθαρρύνθηκε από τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που δείχνει ότι, όπως αναμενόταν, η αναδυόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων δεν έληξε με την αποχώρηση των ΗΑΕ από την Υεμένη.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η σύγκρουση έχει πλέον φτάσει στη Σομαλία και σύντομα ενδέχεται να εκδηλωθεί και στο Σουδάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης