Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα συνάντηση αγροτών με Τσιάρα: Στο χέρι τους να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν - Τα περισσότερα αιτήματα είχαν απαντηθεί

Νέα συνάντηση αγροτών με Τσιάρα: Στο χέρι τους να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν - Τα περισσότερα αιτήματα είχαν απαντηθεί
«Στο χέρι των αγροτών είναι να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν» δήλωσε ο  Κ. Τσιάρας
Σχετικά Άρθρα
Νέα συνάντηση των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρα, σήμερα, Τρίτη 20/1, ένα 24ωρο μετά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στο Μαξίμου.
Η συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης του διαλόγου με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι ήδη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους απο τη χθεσινή συνάντηση και πλέον, στις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 18:00 θα γίνει η συνέλευση στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, ενώ αντίστοιχες διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν στο μπλόκο της Καρδίτσας στον Ε-65, αλλά και στο μπλόκο των Τρικάλων.

Η συνάντηση

Η συνάντηση του Κ. Τσιάρα γίνεται με εκπροσώπους των αγροτών από τα μπλόκα της Βορείου Ελλάδας και της Εύβοιας.
Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το πρόβλημα που υπάρχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων, καθώς πάνω από 80.000 ΑΦΜ είναι μπλοκαρισμένα λόγω προβλημάτων στην ταυτοποίηση των ακινήτων.
Η ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί να μην υπάρχει ΑΤΑΚ κάτω από 20 στρέμματα αφήνει τους αγρότες ικανοποιημένους, ωστόσο ζητούν να μάθουν ποτέ θα ξεμπλοκαριστούν τα δεσμευμένα ΑΦΜ, αλλα και να βρεθεί ρύθμιση για τις ανταλλαγές αγροτεμαχίων που κάνουν.

Τσιάρας: Η κοινωνική ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχιστεί

«Στο χέρι των αγροτών είναι να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας, μιλώντας στο ΕΡΤnews αναφορικά με το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και προειδοποιώντας ότι «η κοινωνική ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχιστεί» και ότι υπάρχουν ήδη «σημαντικές οικονομικές συνέπειες».
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση επέδειξε ανοχή το προηγούμενο διάστημα, αναγνωρίζοντας ότι πολλά αιτήματα ήταν δίκαια, ωστόσο «η ταλαιπωρία της κοινωνίας δεν μπορεί να συνεχιστεί» και «ο νόμος ισχύει για όλους».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιδίωξε τον διάλογο, επαναλαμβάνοντας πως θα μπορούσε να είχε γίνει από τις αρχές Δεκεμβρίου για να εκτονωθεί νωρίτερα η ένταση.
Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, σημείωσε πως παρουσιάστηκαν τόσο τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, όσο και οι πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση.
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι τα περισσότερα αιτήματα είχαν ήδη απαντηθεί, αφού «οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει σε προηγούμενο χρονικό διάστημα», όμως τέθηκαν τεχνικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η μείωση του απαιτούμενου χρόνου συνέπειας για την ένταξη στο χαμηλό τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος των 8,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, η αραιότερη έκδοση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και ο επαναπροσδιορισμός των λίτρων αγροτικού πετρελαίου ανά καλλιέργεια για την έκπτωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματα αυτά σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ενώ έχει ήδη ληφθεί απόφαση για τη σύσταση επιτροπής επαναπροσδιορισμού των αναγκών σε πετρέλαιο ανά καλλιέργεια, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αγροτών.
Σχολιάζοντας τη μη ικανοποίηση που εξέφρασαν για τη χθεσινή συνάντηση οι αγρότες, ο κ. Τσιάρας εξέφρασε την απορία του λέγοντας ότι το αγροτικό πετρέλαιο πλέον διατίθεται με έκπτωση ΕΦΚ απευθείας στην αντλία, χωρίς επιβάρυνση ΦΠΑ επί του φόρου, ενώ η Ελλάδα, όπως είπε, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με ειδικό αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος και μάλιστα με τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη.
Για τις καλλιέργειες σιταριού και βαμβακιού, υποστήριξε ότι με βάση πραγματικά οικονομικά στοιχεία έχουν υποστεί καθίζηση και η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένη στήριξη με πόρους που προέκυψαν μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για το βαμβάκι, ανέφερε ότι αποτελεί δυναμική καλλιέργεια με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς η Ελλάδα παράγει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είναι υπερβολικά υδροβόρα, αποδίδοντας το πρόβλημα σε ελλιπή διαχείριση της άρδευσης.
Ακόμη, τόνισε την ανάγκη νέας στρατηγικής για τη διάθεση του ελληνικού βαμβακιού, ώστε να αναβαθμιστεί ως ευρωπαϊκό προϊόν υψηλής ποιότητας, επισημαίνοντας ότι πάνω από 2 εκατ. στρέμματα καλλιεργούνται στη χώρα.
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ευλογιάς των ζώων και τη συζήτηση περί εμβολιασμού, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις καθοδηγούνται αποκλειστικά από την επιστημονική γνώση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο ευρωπαϊκό εμβόλιο και ότι καμία χώρα που εφάρμοσε εμβολιασμό δεν εξήλθε από το ενδημικό καθεστώς. Προειδοποίησε ότι τυχόν λανθασμένες επιλογές θα είχαν σοβαρές συνέπειες στις εξαγωγές και στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων, θέτοντας ζήτημα ευθύνης για όσους υποστηρίζουν διαφορετική προσέγγιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης