Η «κακιά» ΔΕΗ για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης φταίει για όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας, όπως και για την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αγνοούν επιδεικτικά ότι είναι ο στυλοβάτης των νοικοκυριών, καθώς προσφέρει τα πιο φθηνά τιμολόγια σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Όμως, η αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχθεί ότι πέτυχε το κυβερνητικό εγχείρημα με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, με το Δημόσιο να κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, από 51% που ήταν το 2021.
Πολεμούν τη φθηνή ΔΕΗ
Με τη στοχοποίηση της ΔΕΗ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι έχουν εκπληρώσει τον ρόλο τους προς την κοινωνία και με την προοπτική να αυξηθεί το ποσοστό του Δημοσίου στο 51% θα λυθεί το ζήτημα της ακριβής ενέργειας.
Αντίθετα, τα νοικοκυριά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ, καθώς έξι στα δέκα την έχουν επιλέξει ως προμηθευτή ενέργειας, διότι έχει τα φθηνότερα τιμολόγια. Επιπλέον, τα νοικοκυριά γνωρίζουν ότι στην ενεργειακή κρίση που εκδηλώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία η ΔΕΗ δεν έσπασε τα σταθερά τιμολόγια που είχε με τα νοικοκυριά, ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές τα κατήργησαν στο εξάμηνο, παρότι οι καταναλωτές είχαν συμβόλαια με κλειδωμένη τιμή για 2 χρόνια.
Τον Απρίλιο απορρόφησε το 70% της ανόδου του κόστους του ρεύματος
Το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 0,1384 ευρώ ανά KWh για μηνιαία κατανάλωση έως 200 KWh. Η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να απορροφήσει την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής κατά 21%.
Στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να περνούσε όλο το κόστος στα νοικοκυριά, η τιμή θα ήταν πάνω από 0,15 ευρώ ανά KWh. Η τιμή ανά KWh για καταναλώσεις πάνω από τις 200 KWh διαμορφώθηκε σε 0,15394 ευρώ τον Απρίλιο, η οποία αυξήθηκε μόλις 6% σε σχέση με του Μαρτίου.
Η ΔΕΗ και σε αυτή την κατηγορία απορρόφησε το 70% από την άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Για το διζωνικό τιμολόγιο, η τιμή ανέβηκε οριακά στα 0,12313 ευρώ ανά KWh από 0,11481 ευρώ του Μαρτίου.
Καμία αλλαγή στα μπλε της ΔΕΗ
Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, η ΔΕΗ διατηρεί χωρίς αλλαγές τις χρεώσεις των σταθερών μπλε τιμολογίων της και για νέους πελάτες, προσφέροντας προβλεψιμότητα και έλεγχο στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, οι τιμές των myHomeEnter και myHomeOnline παραμένουν αμετάβλητες στα 0,145 €/kWh και 0,142 €/kWh αντίστοιχα, με χαμηλότερη χρέωση 0,132 €/kWh στη ζώνη μειωμένης κατανάλωσης.
Παράλληλα, το διετούς διάρκειας μπλε myHomeEnterTwo συνεχίζει να προσφέρει σταθερή χρέωση στα 0,145 €/kWh και 0,095 €/kWh στη ζώνη μειωμένης κατανάλωσης, ενισχύοντας τη δυνατότητα μακροπρόθεσμου προγραμματισμού για τα νοικοκυριά.
Το σταθερό μπλε myHome Plan, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που επιδιώκουν καλύτερο προγραμματισμό του κόστους ενέργειας, προσφέρει ενιαία μηνιαία χρέωση 60€ για ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις και εκκαθάριση ανά εξάμηνο.
Το myHome Maxima, το σταθερό μπλε πρόγραμμα για πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις, προσφέρει σταθερή χρέωση 0,132 €/kWh για τις πρώτες 600 kWh και μόλις 0,092 €/kWh για την κατανάλωση άνω των 600 kWh.
«Μικρός» προμηθευτής έδωσε τιμή χρέωσης τα 0,25 ευρώ ανά KWh.
Μέχρι χθες 31/3 το απόγευμα, στις 18:00 ώρα Ελλάδος, οι βασικοί ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν είχαν δώσει στη δημοσιότητα τα νέα τιμολόγια του Απριλίου.
Μόλις τρεις προμηθευτές είχαν αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ αντίστοιχες τιμές, οι οποίες ήταν εκτός ανταγωνισμού σε σχέση με της ΔΕΗ.
Προμηθευτής έδωσε τιμή χρέωσης τα 0,25 ευρώ ανά KWh, όταν το κόστος αγοράς ενέργειας του Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 94,98 ευρώ ανά MWh από 78,35 ευρώ του Φεβρουαρίου. Η προηγούμενη τιμή που αναρτήθηκε ήταν 0,17 ευρώ ανά KWh.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών