Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Warrants και οι τακτικές «στα παράγωγα» - Αναμενόμενη η κατακρήμνιση του warrants της Εθνικής – Λογική η καλή συμπεριφορά του warrants της Alpha – Τι κρύβει η παράταση στο ομολογιακό της MIG έως τις 26 Ιουλίου;

  Warrants και οι τακτικές «στα παράγωγα» - Αναμενόμενη η κατακρήμνιση του warrants της Εθνικής – Λογική η καλή συμπεριφορά του warrants της Alpha – Τι κρύβει η παράταση στο ομολογιακό της MIG έως τις 26 Ιουλίου;
Warrants, το παράγωγο προϊόν, που διαπραγματεύεται στην δευτερογενή αγορά μαζί με την μετοχή και το οποίο δίνει ένα στίγμα για το πώς αποτιμά η αγορά όχι μόνο το σήμερα αλλά και το μέλλον καθώς τα warrants θα εξασκηθούν στο μέλλον.

Πολλοί στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν το -79,80% της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης του warrants της Εθνικής λησμόνησαν τι συνέβη στην Alpha που είχε επίσης μεγάλη πτώση αλλά παραβλέπουν τις πραγματικές βαθύτερες αιτίες.
Η Εθνική είναι υπερτιμημένη τράπεζα.
Είχε φθάσει η κεφαλαιοποίηση της στα 11,2 δισεκ. ευρώ ενώ το tangible book value ήταν στα 5 δισεκ. ευρώ.
Ήταν απλά ακραία υπερτιμημένη καθώς εμφάνιζε P/BV στο 2.
Με την έναρξη διαπραγμάτευσης των warrants της Εθνικής οι συμμετέχοντες στην αύξηση έκαναν το απόλυτα αναμενόμενο, πολλοί εξ αυτών πούλησαν warrants για να πάρουν μέρος του επενδεδυμένου κεφαλαίου τους πίσω.
Μάλιστα φθάσαμε στο σημείο η μετοχή της Εθνικής στις 27 Ιουνίου στα 2,39 ευρώ + τα 1,38 ευρώ την τιμή των warrants να ισούται με 3,77 ευρώ δηλαδή κάτω από την τιμή της αμκ στα 4,29 ευρώ.
Μετά την κατακρήμνιση της μετοχής και της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής στα 5,728 δισεκ ευρώ προκύπτει ότι το P/BV είναι στα 1,13 ευρώ προφανώς χαμηλότερα του ακραίου 2.
Όμως για να εκτιμηθεί η δίκαιη αποτίμηση της Εθνικής θα πρέπει να αξιολογηθεί η τρέχουσα αποτίμηση της Alpha που είναι η καλύτερα αποτιμημένη τράπεζα στην Ελλάδα γιατί απλά είναι φθηνότερη.
Η τιμή της Alpha στο ΧΑ στις 27 Ιουνίου ήταν 0,41 ευρώ και του warrants 0,74 ευρώ δηλαδή άθροισμα 1,15 ευρώ δηλαδή πολύ υψηλότερα της τιμής της αμκ στα 0,44 ευρώ όπου θα είναι και η βάση εξάσκησης των warrants στο μέλλον.
Η Alpha πέραν από της σωστής αποτίμησης έχει και την ενεργή στήριξη της Citigroup και J P Morgan και εσχάτως και της UBS στα warrants.
Το P/BV της Alpha βρίσκεται στα 0,58.
Αν δεχθούμε ότι το 0,58 είναι το δίκαιο fair value αυτό σημαίνει ότι η Εθνική έχει πτώση 40% έως 50% ίσως και κάτω από τα 1,5 ευρώ.
Το P/BV της Eurobank είναι στα 1,64 πολύ πολύ ακριβό και θα υποχωρήσει πολύ ενώ της Πειραιώς στα 0,72 δηλαδή δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια πτώσης.
Η Πειραιώς θα υποχωρήσει λιγότερο από την Εθνική.

Τι σημαίνει η μετάθεση για τις 26 Ιουλίου των ομολογιακών της MIG;

Η διοίκηση της MIG αποφάσισε να παρατείνει έως τις 26 Ιουλίου τα δύο ομολογιακά ειδικά αυτό που αφορά νέο κεφάλαιο 408 εκατ καθώς το δεύτερο ομολογιακό είναι τροποποίηση των παλαιότερων όρων.
Χθες έληξε η διαδικασία και συγκεντρώθηκαν περίπου 50 εκατ ευρώ έναντι στόχου 660 εκατ ευρώ.
Η κακή συγκυρία κυρίως η πολιτική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η MIG δεν έχει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας οδήγησαν στην απόφαση της παράτασης.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τελικώς θα συγκεντρώσει περί τα 250 με 300 εκατ ευρώ.
Μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση αξία προκύπτει για τον εν δυνάμει ομολογιούχο όταν η μετοχή της MIG είναι πάνω από τα 0,40 με 0,44 ευρώ και αυτό δεν είναι αυθαίρετη προσέγγιση.
Δεν αναφέρουμε 0,5 ή 0,6 ή οτιδήποτε άλλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης