Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Probank: Ποινικές διώξεις για κακουργηματική απιστία για τα δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις

tags :
Probank: Ποινικές διώξεις για κακουργηματική απιστία για τα δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις
Η δίωξη αφορά περισσότερα από 70 άτομα - Οι ζημίες της τράπεζας ξεπέρασαν τα 63 εκατ. ευρώ
Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία για τα δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις από στελέχη της Probank την περίοδο 2004-2011 άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η δίωξη αφορά περισσότερα από 70 άτομα, ενώ οι ζημίες της τράπεζας από τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεπέρασαν τα 63 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι η εν τράπεζα, που έκλεισε το 2013, έδινε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
Η έρευνα ξεκίνησε από τον εισαγγελέα Γιάννης Δραγάτσης, ενώ έπειτα ανέλαβε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, ο οποίος κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να ελέγξει ένα δείγμα από τα δάνεια που είχαν δοθεί, τα οποία και αποτελούσαν το 60% του συνόλου των δανείων της τράπεζας.
Οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή παραδόθηκαν στα χέρια των εισαγγελέων τον Δεκέμβριο του 2015 και, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν επισφάλειες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα «επί ζημία της περιουσίας της τράπεζας, πράξεις και παραλείψεις που στοιχειοθετούν το έγκλημα της απιστίας από υπαλλήλους και εκπροσώπους της τέως Probank».
Από τον δειγματοληπτικό έλεγχο του ειδικού εκκαθαριστή σε 50 από τα μεγαλύτερα δάνεια διαπιστώθηκε ότι οι επισφάλειες αφορούν σε 36, με τη ζημία της τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, η ανάκριση μπορεί να συνεχίσει τον έλεγχο, αποκαλύπτοντας περαιτέρω ατασθαλίες.
Ενδεικτικά, από την έρευνα προέκυψε ότι:
• Δόθηκε δάνειο 18 εκατ. ευρώ σε γνωστή αλυσίδα ενδυμάτων τον Δεκέμβριο του 2009, παρά το ότι σε εισηγητικό σημείωμα της τράπεζας υπήρχαν δυσμενή για τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα οικονομικά στοιχεία.
Τελικά, το δάνειο τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε σε οριστική καθυστέρηση επί ζημία της τράπεζας στο ποσό των 17,7 εκατ. ευρώ.
• Αλλη εταιρεία ένδυσης πήρε δάνειο 9 εκατ. ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και ενώ στα στοιχεία των φακέλων του δανείου δεν υπήρχαν τα οικονομικά στοιχεία της.
• Το 2010 δόθηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2011, παρότι υπήρχαν αντιρρήσεις, δόθηκε και επαγγελματικό δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
Το 2013 το δάνειο μπήκε σε οριστική καθυστέρηση.
• Ακόμη, επισφαλή δάνεια χορηγήθηκαν μεταξύ άλλων σε ασφαλιστική εταιρεία που έχει πλέον κλείσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης