Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Β. Εύβοια - Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Λίμνης

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Β. Εύβοια - Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Λίμνης
Υποψίες της πυροσβεστικής για εμπρησμό
(upd3) Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βόρεια Εύβοια, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Λίμνης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν.
Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και το μέτωπο της πυρκαγιάς επεκτείνεται, ενώ δεν υπάρχει θέμα εκκένωσης και δεν κινδυνεύουν κατοικίες. 
Οι αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου ξεκίνησαν μόλις σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.
«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην περιοχή», ανέφερε μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο  αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.
Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες, το δάσος είναι πυκνό και με ιδιομορφίες, ενώ η κατάσταση δεν είναι εύκολη και τα μέσα ποτέ δεν φτάνουν σε μια τέτοια περίπτωση.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι  υπήρχαν 27 πυρκαγιές στο τελευταίο 24ωρο στη χώρα.
Πάντως, σε ό,τι αφορά την Εύβοια, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα οχηματογωγό από την Αιδηψό για προληπτικούς λόγους.
Νωρίτερα σήμερα ήταν πιθανή η εκκένωση της περιοχής της Λίμνης.
«Oι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν και για αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος,  Χρήστο Καλυβιώτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στο μεταξύ, στο σημείο επιχειρούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, αλλά και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς σημειώνεται μερική αναζωπύρωση της πυρκαγιάς  στη δασική περιοχή ανατολικά της κωμόπολης Λίμνης.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, αν και έχει τεθεί υπό έλεγχο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίσουν τη μάχη με τις φλόγες.
Ήδη, έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους, ενώ ετέθη μετά και την τελευταία εστία στην περιοχή Κατούνια της Λίμνης, υπό τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή Κατούνια κάηκε ξενοδοχειακή μονάδα, εξοχική κατοικία, ταβέρνα και αποθήκες.
Στο μεταξύ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ  υπάρχουν υποψίες της πυροσβεστικής για εμπρησμό.
Σημειώνεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Ιουλίου και έφτασε πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.
Πάντως, στην περιοχή βρίσκεται ο  γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Τσέλιγκας, ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης έχει στείλει τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Φάνη Σπανό.






Αποστόλου: Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα


Στην Εύβοια βρέθηκε το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα», ενώ θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.  
 «Φαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, γιατί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι  αυτή που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα δάσος το οποίο είχε τις προϋποθέσεις μέσα από τις αντιπυρικές του ζώνες,  μέσα από τους δρόμους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αλλά βλέπετε ότι οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χθες το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή,  δυστυχώς  είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του  δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και  από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα» είπε ο κ. Αποστόλου.
Περαιτέρω, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου  στα 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα», «υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», ενώ για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κ. Αποστόλου είπε «δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις .
Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση.
Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά , γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις,  οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις  για άλλου είδους εκμετάλλευση».

(Πρώτη ενημέρωση 15:07, Κυριακή 31 Ιουλίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης