Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού: Τέσσερις προφυλακιστέοι – Συνεχίζονται οι απολογίες - Στην αντεπίθεση ο ενεχυροδανειστής που κατηγορείται

Υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού: Τέσσερις προφυλακιστέοι – Συνεχίζονται οι απολογίες - Στην αντεπίθεση ο ενεχυροδανειστής που κατηγορείται
Οι 63 εμπλεκόμενοι έχουν χωριστεί σε ομάδες για τις απολογίες τους
(upd) Συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο (1/12) οι απολογίες 18 κατηγορουμένων που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού και ήδη, έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Οι απολογίες των κατηγορούμενων στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, ενώ μέχρι τώρα έχουν απολογηθεί 16 κατηγορούμενοι,  εκ των οποίων οι τέσσερις, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος υπήκοος συριακής καταγωγής φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Μάλιστα, ο Τούρκος φέρεται να αρνείται ότι είχε παράνομη δράση και να υποστηρίζει ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα του ενεχυροδανειστή και εκτελούσε εντολές του αφεντικού του.
Οι υπόλοιποι 12 από την  πρώτη ομάδα των 16 που απολογήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής , όπως αποφάσισαν ανακρίτρια και Εισαγγελέας , αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Σημειώνεται ότι προσωρινή κράτηση αποφασίστηκε και για συγγενικό πρόσωπο του Τούρκου ο οποίος κατά την δικογραφία είχε υψηλή θέση στην ιεραρχία της κυκλώματος οργάνωσης.
 Η διαδικασία θα συνεχιστεί και το επόμενο διήμερο, καθώς οι 63 εμπλεκόμενοι έχουν χωριστεί σε ομάδες για τις απολογίες τους.
Υπενθυμίζεται ότι προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Κυριακής (2/11/2018) έλαβε ο γνωστός ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, Δημήτριος – Ριχάρδος Μυλωνάς, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, λόγω έλλειψης στοιχείων του κατηγορητηρίου.
Ο 51χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων -μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια- αμφισβητεί πλήρως το κατηγορητήριο, με τον γνωστό ποινικολόγο να υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητα του είναι απολύτως νόμιμη.

Διορισμό πραγματογνώμονα και κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Τούρκο «υπαρχηγό» του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού ζητεί ο ενεχυροδανειστής που κατηγορείται

Λίγες ώρες πριν απολογηθεί, την Κυριακή 2/12, ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ζητά η ανακρίτρια διαφθοράς να διορίσει και να εξετάσει, πραγματογνώμονα, ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται».
Μάλιστα, με αίτηση που κατέθεσε ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, προς τη δικαστικό λειτουργό, ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων δηλώνει ότι προτίθεται να παραμείνει κρατούμενος και πέραν του πενθημέρου που ορίζει ο νόμος, ώστε να προηγηθεί της απολογίας του η πραγματογνωμοσύνη.
Επιπλέον, ζητεί την κατ' αντιπάρασταση εξέτασή του με τον κατά τη δικογραφία «συναρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης» Τούρκο υπήκοο ή με όποιον άλλον κρίνει η ανακρίτρια.
Μάλιστα, στην αίτηση που κατέθεσε στην ανακρίτρια διαφθοράς δια του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια, τονίζει ότι με τον συγκατηγορούμενο του έχει συνεργαστεί «στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα».
Ακόμη, ο ενεχυροδανειστής στην αίτησή του επιτίθεται στην αστυνομία, αναφέροντας ότι «η επιληφθείσα αστυνομική αρχή, με απίστευτη προχειρότητα και προφανώς για να σχηματίσει επί τούτου δικογραφία σε βάρος μου προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και τη διασημότητά  μου και αφετέρου το γεγονός ότι έχω συνεργαστεί με τον συγκατηγορούμενό μου στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα».
Η αστυνομική αρχή, όπως μεταξύ άλλων, σημειώνει, δεν έκανε καμία ουσιαστική προανακριτική πράξη, ενώ «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Δικαστηρίων που υπόθεση λαθρεμπορίας έρχεται στις δικαστικές αρχές από την αστυνομία, διότι πάντοτε οι υποθέσεις λαθρεμπορίας ερευνώνται και διαβιβάζονται από το υπουργείο Οικονομικών και τις τελωνειακές αρχές που γνωρίζουν τον Τελωνειακό Κώδικα.
Πρώτη φορά κρατήθηκε απέξω το υπουργείο Οικονομικών σε μια υπόθεση οικονομικής φύσεως που απαιτεί ειδικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων, δεδομένου ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν μπορεί να περιγραφεί με υποψίες, ούτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που συνήθως διαχειρίζεται η αστυνομία, όπως ναρκωτικά και εκβιάσεις που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές φυσικών προσώπων.
Η αστυνομική, λοιπόν, αρχή  παραπλάνησε τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής διώξεως και θέλει να παραπλανήσει κι εσάς, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο κυρίας ανακρίσεως ή/και ποινικής δίκης και δεν μπορείτε εσείς να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με το σύνταγμα και τον νόμο που επιβάλλουν τη σωστή εφαρμογή και ερμηνεία αυτού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης