Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μηταράκης προς Johansson, Leclerc: Η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές

Μηταράκης προς Johansson, Leclerc: Η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές
Επιστολή του υπουργού N. Μηταράκη σε Κομισιόν και Ύπατη Αρμοστεία σχετικά με τις συνθήκες του ναυαγίου στη Λέσβο  
Επιστολή, στην οποία περιγράφει τις συνθήκες που επικράτησαν στο ναυάγιο της Λέσβου, όπου το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 32 επιβαίνοντες αλλά, δυστυχώς, δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στην Ευρωπαία επίτροπο, Ylva Johansson και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στην επιστολή του, ότι, «με βάση τις μαρτυρίες τους, οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά όταν ζήτησαν άμεση βοήθεια από την τουρκική Ακτοφυλακή και ενώ η λέμβος τους βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, αντί να προσφέρει βοήθεια, έκανε ελιγμούς για να δημιουργήσει κυματισμούς και να αναγκάσει τη λέμβο να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Ελλάδα. Και μόνο όταν η λέμβος ήταν πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές».  
«Η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές», σημειώνει ο κ. Μηταράκης, «εάν είχαν επέμβει όταν η λέμβος των μεταναστών ζήτησε βοήθεια εντός των τουρκικών υδάτων».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός διαμηνύει «την ανησυχία της Ελλάδας για περιπτώσεις όπου ακούσια, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, υποστηρίζουν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών να συνεχίζουν τις παράτυπες διελεύσεις».  
Τέλος, ζητά από την κ. Γιόχανσον και τον κ. Leclerc να παρέμβουν αρμοδίως προς την πλευρά της Τουρκίας ώστε να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, όπως προβλέπεται και στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας.

Luigi di Maio: Η Ευρώπη να δώσει έμφαση στην ανακατανομή των βαρών στο μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi di Maio, σημείωσε ότι η Ευρώπη εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύμφωνο, το οποίο όμως "δεν είναι επαρκές", καθώς "δε λαμβάνει υπόψη του το ζήτημα της ανακατανομής των βαρών", αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης σε ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα, στο πάνελ με θέμα "Shared Prosperity and Migration".
"Είναι θεμελιώδους σημασίας να ασχοληθούμε με τις αφίξεις, αλλά και την ανακατανομή των βαρών", σημείωσε και πρόσθεσε πως η Ιταλία προσδοκά στο ίδιο θάρρος και δέσμευση από πλευράς της Ευρώπης στο προσφυγικό που επιδείχτηκε και σε ό,τι αφορά την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης