Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο, μόνο με SMS, μάσκες και αποστάσεις - Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις

Ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο, μόνο με SMS, μάσκες και αποστάσεις - Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 24 Ιανουαρίου θα ανοίξουν και οι εκκλησίες
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Την πλήρη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 εισηγήθηκαν κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση οι επιστήμονες, την οποία και αναμένεται να ανακοινώσει στις 18:00 το απόγευμα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι το άνοιγμα όλων των καταστημάτων (πιθανότατα και των εμπορικών κέντρων) με SMS, μάσκες και αποστάσεις, ενώ με click away θα λειτουργήσουν τα καστήματα στις περιοχές που είναι σε αυστηρό lockdown.
Επίσης αναμένεται να επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κέντρα περιποίησης νυχιών με προκαθορισμένα ραντεβού.
Η λειτουργία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου αναμένεται να γίνει με βασικό περιορισμό τα 4 άτομα ανά 100 τμ., ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στείλει sms στο 13033 με κωδικό 2 (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα).
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροροφίες, από τις 24 Ιανουαρίου θα ανοίξουν και οι εκκλησίες με αυστηρά μέτρα.
Το άνοιγμα των καταστημάτων ανακοίνωσε επισήμως από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σήμερα το δεύτερο κύμα το ελέγχουμε.
Και γι’ αυτό οι ειδικοί πήραν μόλις την απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα.
Είναι μια σημαντική ανάσα, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε με ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για γ' κύμα κορωνοϊού

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται τα τοπικά σκληρά lockdown αλλά και γιατί την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 εκπνέει το γενικό lockdown που έχει επιβληθεί στην χώρα.
Οι ειδικοί, αν και προειδοποιούν για το επικείμενο γ’ κύμα της επιδημίας, αν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον συνεχιζόμενο, υψηλό αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική, δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το αποτύπωμα των εορτών δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο επισημαίνουν πως οι αποφάσεις για άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων θα λαμβάνονται βήμα – βήμα και πολύ προσεκτικά ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή τυχόν επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Βάσει αυτών των δεδομένων, η διαφαινόμενη απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σηματοδοτεί πως η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να αναμένονται σε τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες και υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί θα εξακολουθούν να επιτρέπουν την χαλάρωση των περιορισμών.

Γεωργιάδης: Προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου - Όχι ακόμα στην εστίαση

Τη θέση ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών συμπεριλαμβάνονται στα σενάρια μερικού ανοίγματος της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 18/1.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι προτεραιότητα έχει το άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού και χρονικό περιορισμό της παραμονής μέσα στο κατάστημα, ιδιαίτερα για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αλλά και για τα καταστήματα πώλησης κουβερτών και κοσμηματοπωλείων.
Επιπλέον, είπε ότι όσα καταστήματα δεν ανοίξουν με ραντεβού και παραμονή μέσα στο κατάστημα,θα λειτουργήσουν με click away, ενώ τόνισε ότι θα ανοίξουν τα ΚΤΕΟ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι εξετάζεται να ανοίξουν και τα καταστήματα πώλησης επίπλων, τονίζοντας ότι οι ώρες κυκλοφορίας θα εναρμονιστούν με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της μετακίνησης των πολιτών από δήμο σε δήμο προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους.
Ο κ.Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι δεν συζητείται επί του παρόντος να ανοίξει η εστίαση, αλλά κάλεσε τους ιδιοκτήτες τους να αγοράσουν θερμαντικά σώματα ανοικτού χώρου γιατί κάποια στιγμή και τα καταστήματα αυτά θα ανοίξουν.
Σε ό,τι αφορά στα ινστιτούτα αισθητικής, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι είναι πολύ κοντά στο άνοιγμα, σε αντίθεση με τα γυμναστήρια που, όπως είπε, είναι αδύνατον να ανοίξουν.

Γαργαλιάνος: Κάτι θα ανοίξει από τη Δευτέρα 18/1 – Προχωράμε πολύ προσεκτικά

«Κάτι θα ανοίξει από τη Δευτέρα 18/1» ανέφερε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Π. Γαργαλιάνος, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις με αφορμή και τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής, κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν θα ανοίξει και πώς το λιανεμπόριο.
«Θα ανοίγουμε ένα-ένα βήμα προσεκτικά» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γαργαλιάνος, ο οποίος υποστήριξε πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Σε ερώτηση για το εάν θα ανοίξουν τα καταστήματα και στις κόκκινες, στις πιο επιβαρυμένες περιοχές ο κ.Γαργαλιάνος τόνισε ότι «τα καταστήματα δεν μπορείς να τα ανοίγεις ανά περιοχή» ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει εισήγηση για άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων, την επόμενη εβδομάδα, απάντησε πως «κάθε φορά συζητάμε κάθε φορά και το παρόν και το επόμενο βήμα».
«Αφενός δεν έχουμε ακόμα τα δεδομένα από τα Θεοφάνια, οπότε και σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού, αφετέρου υπάρχουν περιοχές της Αττικής που μας φοβίζουν» είπε ο καθηγητής, ο οποίος χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», αλλά δύσκολα εφαρμόσιμη» την πρόταση για απαγόρευση της μετακίνησης από δήμο σε δήμο.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για εξαιρετικές περιπτώσεις, είπε ότι «δεν είδαμε μέχρι τώρα εξαιρετικές περιπτώσεις μετακίνησης σε άλλη περιφέρεια, αλλά ξαφνικά γίναμε όλοι ελαιοπαραγωγοί».

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Το γ’ κύμα της πανδημίας μπορεί να προκληθεί από το κρύο

Αν και εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θυμάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως ακόμα δεν έχουμε περάσει τα δύσκολα, αναφέροντας πως είναι πιθανό το γ’ κύμα να προκληθεί από το … κρύο.
Σε δηλώσεις της στο Mega, η κα.Παγώνη είπε πως κάθε Γενάρη και Φλεβάρη αυξάνονται οι ιώσεις και οι λοιμώξεις, τονίζοντας ότι το τρίτο κύμα μπορεί να προκληθεί από το κρύο.
Πάντως, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι γιορτές δεν επηρέασαν αρνητικά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αναφέροντας ωστόσο «ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι έγινε τις ημέρες των Θεοφανίων».
Για την επανέναρξη του λιανεμπορίου, ανέφερε, ότι «οι συνθήκες είναι διαφορετικές».
«Αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές.
Και το ότι θα δοκιμάζουμε τα ρούχα είναι βήματα.
Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα πηγαίναμε με περιορισμούς να ψωνίσουμε» είπε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με τα σχολεία, είπε ότι πρέπει να ανοίξουν, με προτεραιότητα την Γ’ Λυκείου.
Επιπλέον, σημείωσε, ότι αυτό το άνοιγμα, πρέπει να συνοδευτεί με τεστ Covid ανά εβδομάδα σε καθηγητές και εκπαιδευτικούς, ενώ υπογράμμισε ότι αν οι παράμετροι των επιδημιολογικών δεδομένων είναι καλοί, μπορεί να ανοίξουν και τα υπόλοιπα σχολεία.

Ενθαρρυντική η εξέλιξη της επιδημίας

Η χθεσινή 14/1 επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ επικυρώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία των επιστημόνων, οι οποίοι βλέπουν πως η εορταστική περίοδος δεν επιβάρυνε όσο αναμενόταν το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα.
Τα 599 νέα κρούσματα που ανέδειξαν οι αυξημένοι έλεγχοι (35.039 έναντι 34.980 προχθες) αποτυπώνουν μια υποχώρηση της διασποράς, αν και τα rapid tests ήταν και διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα).
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.
Την ίδια στιγμή η μείωση στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων, με 328 από 340, επιβεβαιώνουν μια πτωτική πορεία προς το φράγμα των 300 διασωληνώσεων.
Ωστόσο, η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς.

Προβληματισμός για Αττική

Η Αττική, παρά τη μείωση σε 227 νέες διαγνώσεις προβληματίζει τους ειδικούς.
Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθούν να φέρουν οι περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής (29 και 34 νέα κρούσματα αντίστοιχα), με τη δεύτερη όμως να σημειώνει το μοναδικό διψήφιο ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο (18,02 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).
Αντίθετα, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο Βόρειος Τομέας Αθήνας με 24 λοιμώξεις έναντι 46 χθες, και τον Κεντρικό Τομέα να ακολουθεί με 50 από 62 χθεσινά κρούσματα.
Η Χαλκιδική με 11 διαγνώσεις διαγράφει αρνητική πορεία, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διασπορά στην ενότητα Τρικάλων (16 νέα από 7 χθες, στα οποία περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19). Σε διψήφια κινούνται οι ενότητες Έβρου (19 κρούσματα από 5 χθες), Κιλκίς (11 από 5), Λάρισας (20), Πιερίας (25), Σερρών (16), Αχαΐας (22), Αιτωλοακαρνανίας (10) και Κοζάνης (26), Αργολίδα (11 από 3) και Βοιωτίας (16 και υψηλό ιικό φορτίο 13,57).

Αλυσιδωτά τοπικά lockdown 

Την ίδια στιγμή, τα τοπικά σκληρά lockdown πολλαπλασιάζονται ή παρατείνονται σε όλη την επικράτεια.
Ο δήμος Σπάρτης και η Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας εντάχθηκαν στη λίστα των περιοχών με καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων μαζί με τα νησιά Λέσβος και Κάλυμνος, την Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, τους δήμους Ασπρόπυργο και Ελευσίνα στη δυτική Αττική, Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, τις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Χθες 14/1 η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως παρατείνει το lockdown στην Κοινότητα Κέλλης, του Δήμου Αμύνταιου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Κοινότητα Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης έως την ερχόμενη Δευτέρα 18/1.

Στους 5.387 οι νεκροί

Στους 5.387 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που περισσότεροι από 70.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 14/1, 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.283, εκ των οποίων 52,1% άνδρες.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 599, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 147.283 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.387 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 328 (69,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

1.jpg

2.jpg

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

 

4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης