Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταδιακά η άρση του lockdown - Πότε ανοίγουν εστίαση, σχολεία - Προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων

Σταδιακά η άρση του lockdown - Πότε ανοίγουν εστίαση, σχολεία - Προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων

Crash test για χαλάρωση του lockdown το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Κρίσιμοι οι επόμενοι 2 μήνες - Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς οι εκτιμήσεις για αυξημένα κρούσματα λόγω της εορταστικής περιόδου αλλά και οι ανησυχίες από το άνοιγμα των σχολείων δεν επιβεβαιώθηκαν.
Μάλιστα, αναφέρεται πως παρά το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, η Ελλάδα διατηρεί ένα πολύ χαμηλό ποσοστό (κάτω από 4%) όσον αφορά τα θετικά τεστ, το οποίο και θεωρείται από τα καλύτερα στην Ευρώπη, τη στιγμή που έστω και αργά, αποκλιμακώνεται τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και η πίεση στο ΕΣΥ.
Αν και αναμένονται και τα επόμενα 24ωρα για την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων όσον αφορά τις νέες μολύνσεις, οι ειδικοί παραδέχονται πως η επιδημία είναι υπό έλεγχο στην χώρα και υπό αυτό το πρίσμα, μπαίνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, κάτι που θα σημάνει και την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν πως εφόσον τα καλά νούμερα διατηρηθούν και η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, τότε θα μπορούσαμε σε διάστημα τριών εβδομάδων να δούμε ακόμα και άνοιγμα της εστίασης, με εξαίρεση τα μπαρ.
Ωστόσο, και παρά την αισιοδοξία αυτή, οι επιστήμονες προτείνουν το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας να γίνει σταδιακά – θέση που συμμερίζεται και η κυβέρνηση -, έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσεται η επιδημία.
Συνεπώς, το περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστεί σαφές και το ποιο ήταν το αποτύπωμα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Στους 5.518 οι νεκροί


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 19/1 566 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 566, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149.462 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.518 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (70,3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1.jpg

 

2.jpg

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpgΠαπαθανάσης: Τα επόμενα βήματα αφού δούμε το αποτύπωμα του ανοίγματος της αγοράς

Τη θέση πως τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνουν, αφού πρώτα δούμε ποιο είναι το αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.
«Είχαμε μερική επανεκκίνηση του εμπορίου χθες.
Υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα.
Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες.
Ουρές θα έχουμε και είναι φυσικό αφού έχουμε περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων.
Αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα», είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Παπαθανάσης.
«Θα πρέπει να δούμε αν μέσα τον πλάνο των ειδικών χωρά το να ξεκινήσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου.
Θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες.
Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμη.
Παρασκευή θα γίνει μα σύσκεψη και θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα.
Όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν.
Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της μερικής επανεκκίνησης που έχει ήδη γίνει.
Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε σχέδιο, αλλά οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν τι μπορεί να μπει μέσα στην εισήγησή τους», είπε ο κ.Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι «όλες οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν έχουν όλα τα προνόμια που είχαν όταν ήταν κλειστές με κρατική εντολή».

Πίσω στα θρανία όλοι οι μαθητές

Ένα από θέματα που έχουν απασχολεί την κυβέρνηση και τους επιστήμονες από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι πρώτες -δειλές- συζητήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα ήταν τα σχολεία.
Η επιστροφή των μαθητών που έγινε σε πρώτη φάση αφορούσε τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους ειδικούς να τονίζουν πως τα γυμνάσια και τα λύκεια θα άνοιγαν μόλις το επέτρεπαν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με δεδομένη και την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν οι ειδικοί, το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαίδευση όλοι οι μαθητές στις αρχές Φεβρουαρίου.
Μάλιστα φαίνεται πως οι όποιες σκέψεις υπήρχαν για την επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών της Γ' Λυκείου εγκαταλείφθηκαν.


Eστίαση


Την ίδια ώρα, στις βασικές προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι και το άνοιγμα της εστίασης, υπό αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς.
Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται και θα συνεχιστούν από Παρασκευή σε Παρασκευή, όποτε και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα παραδίδει στην κυβέρνηση τα συμπεράσματά της για τα αποτελέσματα από τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει με κατεύθυνση την έξοδο από το lockdown.
O Φεβρουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της εστίασης.
Η επανεκκίνηση της εστίασης, όπως έχει ήδη γράψει το protothema.gr, θα γίνει με πολύ συγκεκριμένους όρους ως προς τον αριθμό των πελατών (μόνο καθήμενοι), τις ονομαστικές προκρατήσεις και το ωράριο λειτουργίας.
Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να συζητείται το άνοιγμα των μπαρ στα οποία οι θαμώνες είναι όρθιοι.

Βασιλακόπουλος: Κάτω από το 4% τα θετικά τεστ – Τα τρία πράγματα για να μείνει ανοιχτή η αγορά

Τη θέση ότι σταθερά κάτω από το 4% είναι τα θετικά τεστ, κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στον χθεσινό αριθμό κρουσμάτων, τον απέδωσε στα λίγα τεστ που έγιναν.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο τι χρειάζεται για να παραμείνει ανοιχτή η αγορά, μετά το χθεσινό άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον έλεγχο τήρησης των μέτρων, στο ότι καταστηματάρχες και υπάλληλοι πρέπει να διαφυλάξουν τη σωστή λειτουργία και στο ότι οι πολίτες οφείλουν να διατηρήσουν τα μέτρα με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Παγώνη: Να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα με τεστ γυμνάσια και λύκεια

Να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνάσια και λύκεια ζητά η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζοντας πως οι δείκτες είναι ελεγχόμενοι και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με τεστ σε μαθητές και καθηγητές.
Για την εστίαση, η κα.Παγώνη δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξει σε 3 βδομάδες, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εστιατόρια και τα καφέ ενώ εξέφρασε ενδοιασμούς για τα μπαρ λόγω του ότι υπάρχουν όρθιοι.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Πάντως, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της επιδημίας στην περιοχή της Αττικής, η οποία και εξακολουθεί να καταγράφει πανελλαδικά τα περισσότερα κρούσματα.
Από τα 320 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες 18/1 ο ΕΟΔΥ, τα 139 είναι στην Αττική.
Η Αττική δεν δείχνει μειωτικές τάσεις, με το κέντρο της Αθήνας να βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των ειδικών, λόγω αφενός των 46 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και αφετέρου του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων.
Επιπλέον, οι 322 διασωληνωμένοι παραμένουν η μεγάλη «πληγή» στα δεδομένα της πανδημίας.

Tι ισχύει για τα ραντεβού του εμβολιασμού

 • Για να ισχύσει ένα ραντεβού πρέπει ο πολίτης, που είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, να απαντήσει με sms.
 • Ο πολίτης δε χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού εκ νέου μέσω της πλατφόρμας ή σε κάποιο φαρμακείο.
 • Αν δεν εμφανίζει στην πλατφόρμα την περιοχή που προτιμάμε, αλλάζουμε τον ταχυδρομικό κώδικα και επιλέγουμε το εμβολιαστικό κέντρο που επιθυμούμε.
 • Αλλαγή ραντεβού θα μπορεί να γίνεται μόνο έως και 72 ώρες πριν, για να μη χαθεί ο προγραμματισμός.
 • Αν δεν προσέλθει ο πολίτης στο ραντεβού του θα μπορεί να ξανακλείσει μετά από 1 μήνα. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι πιθανότητες να χαθούν οι δόσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις λιγότερες χαμένες δόσεις.
Για να αντιμετωπιστεί, όμως, ριζικά το θέμα της απώλειας δόσεων, αποφασίστηκε η δημιουργία μηχανισμού, έτσι ώστε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σύνθημα, «καμία δόση χαμένη».
Τέλος, είπε πως εντός του Ιανουαρίου θα παραδοθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά.
Παράλληλα, ως πρόσθετο μέτρο στα νησιά με κάτω από 1.000 μόνιμους κατοίκους, οι κάτοικοι θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια χρονική στιγμή και όχι μόνο όσοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας.

Πώς λειτουργεί η αγορά

Από Δευτέρα 18/1 άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από χθες 18/1 (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
 • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
 • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
 • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
 • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
 • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους θα λειτουργήσουν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

 • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
 • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
 • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
 • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
 • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης