Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τις ορφανές μεταλλάξεις στην Ελλάδα – Προτεραιότητα τα σχολεία

Συναγερμός για τις ορφανές μεταλλάξεις στην Ελλάδα – Προτεραιότητα τα σχολεία
Προβληματισμός για την Αττική και για τον υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τον εντοπισμό δύο «ορφανών» κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στην Ελλάδα - σε Αττική και Κρήτη -, τη στιγμή που τον προβληματισμό των ειδικών εντείνει αφενός η περίπτωση της Αττικής, η οποία καθημερινά αναφέρει εκατοντάδες νέα κρούσματα του ιού αφετέρου ο υψηλός ακόμα αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένουν στους 320.
Παρόλο αυτά οι ειδικοί βλέπουν να συνεχίζεται έστω και αργά η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της επιδημίας, με το ενδιαφέρον όλων να επικεντρώνεται στο πότε θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στα σχολεία και στην εστίαση καθώς και στο πότε εκτιμάται ότι θα αρθούν οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων από νομό σε νομό και των μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες.
Στο θέμα των σχολείων αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων αποτελεί προτεραιότητα.
Οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα γίνεται σταδιακά και αφού πρώτα αποτιμηθεί ποια είναι η επίδραση της επαναλειτουργίας άλλων τομέων στην πορεία της επιδημίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το όποιο περαιτέρω άνοιγμα – που αυτή τη φορά προτεραιότητα έχουν γυμνάσια και λύκεια – θα πρέπει να αναμένεται σε διάστημα περίπου 10 ημερών με δύο εβδομάδων, με τους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων να εξετάζουν το θέμα την προσεχή Παρασκευή 22/1.
Όσον αφορά την εστίαση, επισημαίνουν ότι αυτή αργεί ακόμα, κάτι που εκτιμάται πως ισχύει και με το θέμα της άρσης των απαγορεύσεων από νομό σε νομό.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα τα Γυμνάσια και Λύκεια

Φρένο στις «εξαγγελίες» του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, για την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων έβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.
Aποκαλύπτοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης ως προς τα βήματα για άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων και βάζοντας τέλος στη σεναριολογία, ο πρωθυπουργός έβαλε στην πρώτη θέση τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τονίζοντας ότι «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν».
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε υποστηρίξει στην συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων την Παρασκευή (22/1/2021) θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, ανοίγοντας μάλιστα τη συζήτηση για το «άνοιγμα» των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» εξήγησε.

Σταμπουλίδης (γ.γ. Εμπορίου): Έχουμε έτοιμο σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς

Τη θέση πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει έτοιμο σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως είναι εντυπωσιακή η εικόνα από τις δύο πρώτες επαναλειτουργίας του εμπορίου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σταμπουλίδης τόνισε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι», αναφέροντας πως ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι στο 35% πάνω συγκριτικά με πέρυσι.
Ο κ.Σταμπουλίδης σημείωσε πως αυτή η εβδομάδα είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα, τόνισε ότι τα σχολεία δεν είναι δική του αρμοδιότητα και ανέφερε πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς.
Μεταξύ άλλων ο κ.Σταμπουλίδης απέρριψε τα σενάρια ανοίγματος της εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται στις επόμενες δραστηριότητες που θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αναφέροντας ότι, απασχολούν 20.000 προσωπικό, κάνοντας λόγο για επίσκεψη με ραντεβού στα πρακτορεία.

Βατόπουλος: Θα διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες

Τη θέση πως θα διατηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως με την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στην Ελλάδα, καθίσταται πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε ότι με την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, «ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό», ενώ για τις μεταλλάξεις του ιού, είπε πως αυτός μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνος.

Αργεί η εστίαση

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ.Βατόπουλος είπε πως αργεί ακόμα το άνοιγμα της εστίασης, τονίζοντας ότι αυτό θα το καθορίσει το πώς θα πάει η επιδημία και το λιανεμπόριο.
Μάλιστα ο κ.Βατόπουλος είπε πως την ερχόμενη Παρασκευή οι ειδικοί θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων ενώ σχετικά με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μετακινήσεις.
«Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» είπε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα το ψάρεμα και το κυνήγι όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Γώγος: Περαιτέρω άνοιγμα μετά από μια με δύο εβδομάδες – Θετικό αν εμβολιαστεί το 40% έως το Μάιο

Τη θέση πως το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων θα γίνει σε μια με δύο εβδομάδες και αφού πρώτα αποτιμηθούν τα δεδομένα από την επαναλειτουργία του εμπορίου και των δημοτικών διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος
«Για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων.
Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων.
Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο.
Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες.
Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» επισημαίνει σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γώγος.

Οριζόντια ύφεση πανδημίας για να ανοίξουν οι μετακινήσεις

Σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ο κ.Γώγος τονίζει αν και «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», εν τούτοις «ακόμα και αν ανοίγεις κάτι, όταν τα μέτρα τηρούνται, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα».
Όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, είπε πως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας.
«Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή» τόνισε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως θα αργήσει η διαδικασία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας ανά δύο εβδομάδες εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική πορεία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο 21/1, σε κυβερνητική σύσκεψη θα εξεταστούν οι προτεραιότητες επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων του επόμενου διαστήματος.
Στο «τραπέζι» βρίσκεται η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, καθώς και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους.
Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα.

Τα σενάρια για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων και εστίασης

Μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου.
Το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων.

Ξεκινά η έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού - Αποτελεί ελληνική καινοτομία

Tο εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες 19/1 απόγευμα στη σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.
«Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία.
Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει.
Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
O Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ότι όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό» και ευχαρίστησε «τα χιλιάδες στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη, πρωτόγνωρη διαδικασία.
Η συμμετοχή των υγειονομικών αλλά και των συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ μεγάλη.
Ειδικά η συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας θα έλεγα ότι είναι συγκινητική και είναι πολύ όμορφες, πολύ ενθαρρυντικές και πολύ αισιόδοξες οι εικόνες τις οποίες είδαμε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία».

Στους 92.401 οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί.
Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Στους 5.518 οι νεκροί

Στους 5.518 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 19/1 566 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 566, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149.462 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.518 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (70,3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1.jpg

 

2.jpg

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg

Πώς λειτουργεί η αγορά

Από Δευτέρα 18/1 άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από χθες 18/1 (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους θα λειτουργήσουν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
  • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης