Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας - Πτωτική τάση για διασωληνωμένους - Το σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας

Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας - Πτωτική τάση για διασωληνωμένους - Το σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας

Κορωνοϊός: Αργή αλλά σταθερή ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων με την Αττική να προβληματίζει

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αρκετά αξιόπιστη εικόνα αρχίζει να διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού .
Ο εκτεταμένος αριθμός διαγνωστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο και ανακοίνωσε χθες 20/1 ο ΕΟΔΥ αποσαφηνίζει περαιτέρω την κατάσταση.
Χθες 20/1 τα δείγματα που ελέχθησαν ξεπερνούν τις 30.000 (11.743 μοριακοί έλεγχοι, 18.686 rapid tests), αναδεικνύοντας 516 νέα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας.
Διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα η πορεία της επιδημίας, η οποία παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή ύφεση της τάξης των 100-150 λιγότερων κρουσμάτων την εβδομάδα.

Πτωτική τάση για τους διασωληνωμένους

Σταθερά κάτω από 35 παραμένουν την τελευταία εβδομάδα οι απώλειες συνανθρώπων μας από την COVID-19, καθώς χθες καταγράφηκαν 27 νέους θανάτους.
Εντύπωση, ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί η αναλογία της ηλικίας των κρουσμάτων με αυτή των θανάτων.
Ενδεικτικό είναι ότι, από τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, τα 214 αποδίδονται σε ανθρώπους ηλικίας 40-64, ενώ με 165 ακολουθούν εκείνοι ηλικίας 18-39 ετών.
Παράλληλα, βήμα-βήμα καταγράφεται και η μείωση των διασωληνωμένων οι οποίοι έφτασαν τους 300.
Δεδομένο είναι πως η υποχώρηση του συγκεκριμένου δείκτη γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό εδώ και πέντε περίπου εβδομάδες, με τον σημερινό αριθμό διασωληνωμένων στις ΜΕΘ να είναι αυτός που οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα είχε επιτευχθεί τα Χριστούγεννα.
Η μείωση αυτή, πάντως, αναπτερώνει τις ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης και ανακούφιση του συστήματος υγείας που εδώ και τρεις περίπου μήνες βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.

Σταθερά υψηλά τα κρούσματα στην Αττική

Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των ειδικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, συγκεντρώνοντας και πάλι σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα που σημειώθηκαν χθες στην επικράτεια.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας καταγράφηκαν 230 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να παρουσιάζει ξανά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, με 69 διαγνώσεις.
Η Δυτική Αττική έπειτα από την επιβολή σκληρού lockdown την περίοδο των εορτών φαίνεται πως έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού με 39 νέα κρούσματα, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται βέβαια και στη Θεσσαλονίκη όπου το σύνολο των νέων διαγνώσεων δεν ξεπέρασε τις 43.
Όσο για τις περιοχές της υπόλοιπης Αττικής, το νήμα των κρουσμάτων κόβει ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 36 κρούσματα, ακολουθεί η ανατολική Αττική με 33, τα νότια προάστια της πρωτεύουσας με 27 και ο Πειραιάς με 24.
Στα υπόλοιπες περιοχές της χώρας η διασπορά του κορωνοϊού φαίνεται μικρή αλλά υπαρκτή, με οκτώ περιφερειακές ενότητες να σημειώνουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και την πρώτη τριάδα του πίνακα να ξεπερνά τα 20 (Ροδόπη 27, Λάρισα 23, Αχαΐα 22).
Ακολουθούν Σέρρες (14) και Κοζάνη (11) που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε επιδημιολογικό συναγερμό, Λακωνία (12) και Βοιωτία (11) με περιοχές υπό καθεστώς καραντίνας και η Εύβοια (12) με σταθερή παρουσία στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ.


Στους 5.545 οι νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 20/1 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 516, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149.973 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.545 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 300 (71% άνδρες).
To ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,87 (95%Crl: 0,15-1,43)
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).

1.jpg

2.jpg

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
3.jpg

 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg


Το κυβερνητικό σχέδιο

Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας ανά δύο εβδομάδες εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική πορεία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο 21/1, σε κυβερνητική σύσκεψη θα εξεταστούν οι προτεραιότητες επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων του επόμενου διαστήματος.
Στο «τραπέζι» βρίσκεται η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, καθώς και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους.
Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα.

Τα σενάρια για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων και εστίασης

Μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου.
Το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων.

Πώς λειτουργεί η αγορά

Από Δευτέρα 18/1 άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από χθες 18/1 (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους θα λειτουργήσουν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
  • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης