Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τα δειλά βήματα της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα - Τι ισχύει από 25/1 ως και 1/2

Τα δειλά βήματα της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα - Τι ισχύει από 25/1 ως και 1/2
Το άνοιγμα της εστίασης και η άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό είναι τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Αργά αλλά καθοριστικά για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι τα βήματα που γίνονται από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ως και την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, με το λιανεμπόριο να συνεχίζει να λειτουργεί σε σταθερή βάση και την εστίαση, να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα.
Συγκεκριμένα, το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τις 25 Ιανουαρίου, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία μετά το άνοιγμα της αγοράς είναι αισιόδοξα.

Ανοικτά θα παραμείνουν τα καταστήματα

Συγκεκριμένα, το ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) παραμένει από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ με προαιρετική τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα (κωδικό 2), προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εμπορικά κέντρα

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών αλλά και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:
Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Ανοιχτά κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Ανοιχτά θα είναι και μετά τις 25 Ιανουαρίου κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής αλλά και διαιτολογικές υπηρεσίες με τους παρακάτω όρους:
Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πλέγματος τύπου plexiglass.
Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Οι κανόνες για τα ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Τι ισχύει για κυνήγι, ψάρεμα, ΟΠΑΠ και ταξί

Αλλαγές σε ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα καθώς και την παράταση όσων ισχύουν στο lockdown για άλλη μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.
Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS στο 13033 και οι έντυπες δηλώσεις και απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Παράταση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

1η Φεβρουαρίου – Σχολεία και ΟΠΑΠ

Από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, με ειδικές ρυθμίσεις ωστόσο στις «κόκκινες περιοχές».
Εκεί, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν δια ζώσης, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Όσον αφορά στα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Μεταφορά διαγωνισμάτων στο Β' τετράμηνο

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β' τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, «εάν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο η ωριαία γραπτή δοκιμασία, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο».
Επιπλέον ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι απαγορεύσεις ισχύουν για εστίαση και μετακινήσεις

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση υπαγορεύει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και κρατά κλειστεί την εστίαση (λειτουργούν μόνο delivery και take away) ενώ διατηρείται και το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων από τις 21:00 έως τις 5:00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης