Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διάχυτη ανησυχία λόγω covid στην Αττική – Στον αέρα το άνοιγμα των σχολείων, προς click away η αγορά

Διάχυτη ανησυχία λόγω covid στην Αττική – Στον αέρα το άνοιγμα των σχολείων, προς click away η αγορά
Έκτακτη σύσκεψη στις 19:00 το απόγευμα των λοιμωξιολόγων για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Με την Αττική να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το να τεθεί σε κόκκινο συναγερμό λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν η Αθήνα γίνει Θεσσαλονίκη τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες αν όχι καταστροφικές τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας τους επόμενους μήνες, συνέρχονται σήμερα Πέμπτη 28/1 εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα και την επόμενη ημέρα στην οικονομία και στην κοινωνία.
Μετά την επίμονη αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο και ενώ ακόμα δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς στην πορεία της επιδημίας, οι επιστήμονες καλούνται να λάβουν μια από τις πλέον κρίσιμες αποφάσεις τους προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ ενός κινδύνου για τη δημόσια υγεία και μιας παραπαίουσας οικονομίας.
Με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να διαμηνύει πως η δημόσια υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα και με τον πρωθυπουργό να έχει δηλώσει πως εάν κριθεί αναγκαίο, θα αναπροσαρμοστεί η στρατηγική «ανοίγματος», ήδη υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το προγραμματισμένο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον η Αττική περάσει «στο κόκκινο» να επιστρέψει το λιανεμπόριο στην πρακτική του click away.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απίθανο να ανοίξουν άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως π.χ. τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ή τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ δεν γίνεται καν λόγος για άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι και όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα εκτιμήσουν για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις κατά τη σημερινή τους έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 19:00 το απόγευμα οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Σήμα από Μητσοτάκη

Σήμα στους επιστήμονες να περιορίσουν οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όταν διαπιστώνεται αναζωπύρωση της επιδημίας του κορωνοϊού έστειλε με την παρέμβαση του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται.
Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του και για το γεγονός ότι η Κομισιόν πλέον διαπραγματεύεται πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά, με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων.
«Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γώγος: Μας ανησυχεί η Αττική – Προς τα πίσω το φως στο τούνελ

Την ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της επιδημίας στην Αττική εξέφρασε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας στο πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος, ο οποίος είπε πως η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά ούτε και δραματική, αν και παραδέχθηκε πως πάει προς τα πίσω το φως στο τούνελ.
Σε δηλώσεις του στο Mega και ερωτηθείς για το εάν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου, ο κ.Γώγος είπε πως αν και υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμα τους, αυτό θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή 29/1.
«Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν και από την άλλη η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση» είπε ο κ.Γώγος, τονίζοντας ότι όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και σε αυτά θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση.

Ανησυχία για την Αττική

«Μας ανησυχεί η Αττική.
Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.
Μάλιστα ο κ.Γώγος τόνισε ότι οι επιστήμονες περίμεναν μια αύξηση κρουσμάτων κυρίως λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών και του ανοίγματος του λιανεμπορίου, το οποίο, όπως είπε, θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια – Δεν θα αλλάξει κάτι το click away

Υπέρ του να ανοίξουν κανονικά τα γυμνάσια και τα λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, τάσσεται ο καθηγητής Γενετικής Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος σχετικά με το σενάριο να επιστρέψει το λιανεμπόριο σε click away, εφόσον η Αττική περάσει στο κόκκινο, υποστήριξε πως η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
«Με αυτά τα δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά.
Με το click away δε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα.
Δεν αλλάζει την κινητικότητα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την κινητικότητα.
«Ενώ στο πρώτο lockdown οι ώρες που είχαμε στα SMS σήμαιναν κάτι και ο κόσμος νόμιζε ότι αυτό το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ελέγχει, τώρα διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και να βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός κανένας.
Αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει ποιος βγαίνει, είναι εντελώς άχρηστη η χρήση του SMS.
Εγώ προτείνω να περιοριστούν οι μετακινήσεις.
Με ποιο τρόπο θα το κάνει η κυβέρνηση δεν ξέρω», υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης.

Τζανάκης (καθ.Πνευμονολογίας): Δεν έχουμε πραγματική εικόνα της επιδημίας – Στα 50.000 τα ενεργά κρούσματα

Τη θέση πως δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα λόγω των πολύ λίγων τεστ που γίνονται διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέχονται σε 30.000 με 50.000 και όχι σε 5.000 που λέει η κυβέρνηση.
«Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή.
30.000 τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα.Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται.
Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000 - 2.500 σε 15 μέρες, τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο φοβίζει, διότι «αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα να είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου».

Στο κόκκινο η Αττική - Συναγερμός σε Εύβοια, Βοιωτία

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της επιδημίας στην Αττική καθώς πέρα από το κέντρο της Αθήνας, μεγάλη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στο βόρειο, στον ανατολικό και στο δυτικό τομέα.
Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως μεγάλη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και Εύβοια και Βοιωτία, κάτι που καθιστά τους τρεις αυτούς νομούς σε μια καυτή περιοχή της επιδημίας.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως αν και ακόμα, δεν καταγράφεται κάποια μεγάλη αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, παρόλο αυτά ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 και μπορεί να έχει ξεπεράσει το 1 που είναι και το όριο συναγερμού.
Εάν μάλιστα το RT φτάσει ή ξεπεράσει το 1, τότε αυτομάτως ενεργοποιούνται αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου για τον κορωνοϊιό στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, εμφανίστηκε ανήσυχος για την αυξητική τάση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ άφησε αιχμές κατά των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια.
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ο κ.Κικίλιας είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης κινείται σε δύο πυλώνες που προβλέπει τον εμβολιασμό ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και με τη διασφάλιση της δεύτερης δόσης σε αυτούς που έχουν κάνει ήδη την πρώτη.
Επιπλέον, ο κ.Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική, αναφέροντας πως σε αυτήν την περιοχή εντοπίζονται και τα περισσότερα από τα ενεργά κρούσματα.
Παράλληλα, σημείωσε πως τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία, ενώ τόνισε ότι ανησυχία προκαλούν η αύξηση των κρουσμάτων στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα.
Αναφερόμενος στην επίδραση του λιανεμπορίου στην αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα, καθώς τα καταστήματα έχουν ανοίξει μόλις για οκτώ ημέρες.

Επετεύχθη ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών για τον Ιανουάριο του 2021

Έσπασε χθες, 27 Ιανουαρίου, το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών που η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο για το τέλος Ιανουαρίου 2021.
Μάλιστα, οι εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στους 214.000.
Το ποσοστό αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού 2,05%.

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Σε αυτό το πλαίσιο, του περιορισμού δηλαδή των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από τις 06:00 σήμερα Τρίτη 26/1 το πρωί έως την 1η Φεβρουαρίου.

«Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα» αναφέρει το υπ.Προστασίας του Πολίτη.

Έως 5.000 πρόστιμο

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τι ισχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Στους 5.724 οι νεκροί

Στους 5.724 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 27/1 ανακοινώθηκαν 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).

1.jpg
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 858, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 154.083 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.724 θάνατοι.

2.jpg
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 274 (70,8% άνδρες).
To ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,88 (95% Crl: 0,28-1,41)


4.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης