Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τσιόδρας: Πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός - Να συνεχιστεί η ενημέρωση των πολιτών

Τσιόδρας: Πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός - Να συνεχιστεί η ενημέρωση των πολιτών
Μήνυμα πως ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει  έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Μήνυμα πως ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει για να μειωθεί αυτό που ονομάζουμε απώλεια υγείας και οι επιπτώσεις της κοινωνικές και οικονομικές, έστειλε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Μιλώντας στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον» που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία 1821-2021», στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει κανονικά και πως χρειάζεται «διαφάνεια, συζήτηση και επικοινωνία βοηθούν στην ενημέρωση προς ένα κοινό που έχει κουραστεί».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και θύμισε την κριτική που είχε δεχτεί ο ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι οργανισμός είχε συστήσει συνεργασία χωρών για την αντιμετώπισή της, αλλά υπήρξε διαφορά στα μέτρα και διαφορά στις επιπτώσεις.
Όπως είπε, στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από το Φεβρουάριο του 2020, προσπαθώντας να εξηγήσουμε τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για μία νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, να εξηγήσουμε επιδημιολογικά δεδομένα.
Παράλληλα, επεσήμανε πως στην πρώτη φάση το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα και «έπρεπε να επικοινωνήσουμε δύσκολα μέτρα στον κόσμο, να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν, θυμάστε την αναστολή των καρναβαλιών, ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή μία τέτοια κατάσταση».
«Σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα και είναι φυσικό το ακροατήριο να εκφράζει θυμό στις ερωτήσεις του, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους ευάλωτους πληθυσμούς, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως παραμένουν σημαντική πρόκληση.
«Με ενότητα και αλληλεγγύη κινηθήκαμε στον τομέα της επικοινωνίας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή «μιλήσαμε για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία.
Επίσης χρειάστηκε διάκριση μεταξύ των επιστημονικών και των πολιτικών θέσεων και συχνά η επιστήμη άλλαξε τη ροή σε εξελίξεις, όπως στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων.
Αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης