Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε «κόκκινο κλοιό» η Αττική με 384 νέα κρούσματα - Στους 5.779 οι νεκροί - Τα μέτρα που ισχύουν από 30/1

Σε «κόκκινο κλοιό» η Αττική με 384 νέα κρούσματα - Στους 5.779 οι νεκροί - Τα μέτρα που ισχύουν από 30/1

Click away και ραντεβού, γυμνάσια ανοιχτά, κλειστά τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές - Αύξηση κουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου προβλέπει ο Δ. Σαρηγιάννης

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Η ανοδική τροχιά της πανδημίας στη χώρα μας επανέφερε από το Σάββατο 30/1, στις 06:00 το πρωί, τον χάρτη μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο COVID-19 ενώ και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν την αυξητική πορεία των λοιμώξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 795 κρούσματα, που ανακοινώθηκαν στις 30/1, τα 384 εντοπίζονται στην Αττική και τα 68 στη Θεσσαλονίκη.
Ο χάρτης που διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα), καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές, αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Έτσι, στην Αττική, όπως και σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, από σήμερα τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης  λειτουργούν με τη μέθοδο του click in shop.
Στο μεταξύ, τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ανά την ελληνική επικράτεια.
Καταγράφηκαν έως και 50% περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ συναγερμός έχει σημάνει για την Αττική, αφού εκτιμάται ότι υπάρχουν 2.800 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο και η πληρότητα απλών κλινών κορωνοϊού ανέρχεται στο 43%  και στο 61% η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID.
Ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορωνοιό στα νοσοκομεία πανελλαδικά σταθεροποιήθηκε ή έδειξε μια μικρή αύξηση, εντούτοις ο αριθμός διαγνώσεων στην Αττική αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα αγγίζοντας ποσοστό του 50% σε αύξηση.
Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στην Αττική, καθώς κάνουν λόγο για αύξηση την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου  στο Λεκανοπέδιο περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου

Για αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στην Αττική και εκτίμησε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα σημειωθεί στο Λεκανοπέδιο αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα.

Για λιανεμπόριο

Ο κ.Σαρηγιάννης αναφερόμενος στα νέα μετρά για το λιανεμπόριο, τόνισε ότι θα συμβάλλουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.
Κατά τον ίδιο, στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν.
Ωστόσο, σημείωσε ότι θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια, χωρίς click away στα καταστήματα και τα υπόλοιπα.


Γεωργιάδης: Μόνο με ραντεβού στην Αττική η είσοδος σε κατάστημα - Αύξηση 57% του τζίρου στην αγορά

Στην Αττική δεν επιτρέπεται να μπεις σε κατάστημα χωρίς ραντεβού από σήμερα, υπογράμμισε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως ο λόγος που ελήφθησαν τα νέα μετρά για τις αγορές στα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική, είναι για να σταματήσουν οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκανε αναφορά στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε την Παρασκευή 29/1 στην Ερμού, εν όψει της σημερινής εφαρμογής των νέων μέτρων, ενώ ανέφερε ότι την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος η αγορά πήγε παρά πολύ καλά και ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για τα κοσμηματοπωλεία και καταστήματα νυφικών

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα κοσμηματοπωλεία, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, θα λειτουργούν με την μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος.
Διευκρίνισε ότι το υπουργείο ζήτησε αυτά να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του ραντεβού, όμως δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή.
Ωστόσο, ο ίδιος θα θέσει εκ νέου το θέμα για τα κοσμηματοπωλεία την επόμενη Παρασκευή.
Για τα καταστήματα νυφικών, ο υπουργός προανήγγειλε ειδική ρύθμιση.
Όπως είπε, θα συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλιδη, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των ωρών σε τέσσερις, από δυο, για τα καταστήματα νυφικών.

Αυστηρότερο lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

«Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown»,προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 σημείωσε ότι «κανένας μας δεν πίστευε ότι θα είχαμε απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς μέχρι το Μάιο».
Τόνισε πως «θέλουμε με υγειονομική ασφάλεια να δίνουμε ανάσες στην αγορά».
Όπως είπε ο υπουργός, «ο τζίρος την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου ήταν πολύ μεγάλος και παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη λήψη μέτρων, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και να δρα προληπτικά.
«Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να προηγούμαστε της πανδημίας και όχι να την ακολουθούμε» , είπε χαρακτηριστικά.


Σταμπουλίδης: Θα έπρεπε να πάμε σε γενικευμένο lockdown αν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα

Θα πρέπει να συμπληρωθούν 15 ήμερες για να υπάρχει η εικόνα από τα επιδημιολογικά δεδομένα με το νέο τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου, τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης .
Ο κ. Σταμπουλίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ευθύνεται ειδικά το λιανεμπόριο για την αύξηση των κρουσμάτων και πρόσθεσε πως κάθε δραστηριότητα που ανοίγει επιδρά στην κινητικότητα των πολιτών και αυτό επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση.
Η άλλη λύση θα ήταν το γενικευμένο κλείσιμο, είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι το περιθώριο 2 ωρών δεν αλλάζει, ενώ διευκρίνισε ότι τα σούπερ μάρκετ μπορούν να πωλούν κανονικά βιομηχανικά προϊόντα.


Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο 30/1

Μετά την επιδημιολογική αύξηση που παρατηρήθηκε, αφού μια ανάσα από τα 1.000 βρέθηκαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα την Παρασκευή 29/1 και συγκεκριμένα, τα 941 που έδωσε ο υψηλότατος αριθμός ελέγχων (45.381 από 34.044 προχθές και 27.286 εξ αυτών μοριακά τεστ), από το Σάββατο 30/1 ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα), καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν

Τα νέα μέτρα που ισχύουν στην «κόκκινη» Αττική από το πρωί (Σάββατο 30 Ιανουάρίου 2021), αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές,  διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική εξακολουθεί να είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, έως τις 5 το πρωί.

Επανήλθε το click away

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανήλθε το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες».
Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ανοίγουν τα γυμνάσια, κλειστά τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές

Όσο αφορά στα σχολεία, από Δευτέρα 3/2  θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές, άρα και την Αττική, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.
Οι κανόνες που θα ισχύσουν είναι οι ίδιοι, δηλαδή μάσκες σε όλους τους χώρους, αποστάσεις στα διαλείμματα, αντισηπτικά και χωρίς εξωσχολικούς μέσα στο σχολικό χώρο.
Οι 6 περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η Βοιωτία, η Δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θήρα, η Λέσβος και η Χαλκιδική.
Άλλες 10, και συγκεκριμένα οι Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλιακαρνανία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Μαγνησία και Ρέθυμνο βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

xartis-4.jpg

Eπανήλθε ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19

Επανήλθε  από το Σάββατο 30/1 στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.
Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο.
Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
  • Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών.
Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορvνοϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:

Συγκεκριμένα από για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:

1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» επίπεδο Β και τι μέτρα ισχύουν από 30 Ιανουαρίου 

Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, βρίσκονται οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου, ισχύουν τα εξής μέτρα:

1- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

ΕΟΔΥ: Στους 5.779 οι νεκροί (30/1)

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (30/1/2021) 795 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.473, εκ των οποίων 52.0% άνδρες.
krousmata.JPG
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.936 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48.939 (63.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
thanatoi.JPGΣτους 257 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 185 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
krousmata_2.JPGilikies.JPG
1.106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, καταγράφονται 15 νέοι θάνατοι από τη νόσο Covid και συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 5.779 εκ των οποίων 3397 (58.8%) άνδρες.
diaspora.JPG

Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
exelixi.JPGepiptosi.JPG
deigmata.JPG
Τι σχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ


Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης