Τη θέση πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς την κινητικότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια της ημέρας διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την «απότομη αύξηση των κρουσμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα».
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης απέδωσε την αύξηση αυτή «στις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα.
Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού τεστ covid που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας.
Όπως είπε, «κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση».
Μεγάλη αδυναμία ο μη έλεγχος της κινητικότητας
Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας.
«Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό.
Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο.
Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί» ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα.
«Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά.
Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά.
Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης.
Καμία ένδειξη για τα σχολεία
Σε ότι αφορά τα σχολεία ο κ.Δερμιτζάκης τόνισε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».
«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες.
Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος είπε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό.
«Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ζήτησε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών