Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αρχή Διαφάνειας: Πρόστιμα 576.500 ευρώ από ελέγχους τήρησης των μέτρων – Συλλήψεις

Αρχή Διαφάνειας: Πρόστιμα 576.500 ευρώ από ελέγχους τήρησης των μέτρων – Συλλήψεις
Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν την Παρασκευή 5/2 συνολικά 85.021 ελέγχους και κατέγραψαν 1.866 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού

Πρόστιμα ύψους 576.550 ευρώ επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσίες Περιφερειών, Δημοτική Αστυνομία και Ε.Α.Δ.).
Ειδικότερα, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν την Παρασκευή 5/2 συνολικά 85.021 ελέγχους και κατέγραψαν 1.866 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων, ήτοι 73.688.

Κυριότερες παραβάσεις

Οι κυριότερες παραβάσεις που καταγράφηακν την Παρασκευή 5/2 αφορούσαν:

  • Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων
  • Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)
  • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου
  • Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Από τους χθεσινούς ελέγχους, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) έδωσε στη δημοσιότητα τις εξής χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβάσεων:
α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 6 συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη κομμωτηρίου για παραβίαση ωραρίου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
γ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ζαχαροπλαστείο για παρουσία πελατών στον εσωτερικό χώρο, στην Περιφέρεια Αττικής.
δ) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ από 1.000 ευρώ πρόστιμα σε 4 καταστήματα λιανικής πώλησης, για παραμονή και εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής.
ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικής πώλησης και πρόστιμο 1.000 ευρώ, για παραμονή και εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, καθώς και 10 πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
στ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη ψαροταβέρνας και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας. Επιπλέον επιβλήθηκαν σε 4 πελάτες ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη.
η) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ 2 πρόστιμα των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας καταναλωτών, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
θ) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ 4 πρόστιμα των 3.000 ευρώ έκαστο σε ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ-μπαρ, για παραμονή πελατών έξω από αυτά, καθώς και επιβολή συνολικά 12 προστίμων των 300 ευρώ έκαστο σε πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κρήτης.
ι) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000 ευρώ σε καφετέρια και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
ια) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 1.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
ιβ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000 ευρώ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε καθέναν από τους 9 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
ιγ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση εκδήλωσης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε καθέναν από τους 5 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
ιδ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000 ευρώ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε καθέναν από τους 17 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
ιε) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 6.900 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης