Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προσφυγή δικηγόρων στο ΣτΕ κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων

Προσφυγή δικηγόρων στο ΣτΕ κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετη στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η νέα κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού 

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετη στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η νέα κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID στο σύνολο της επικράτειας κατά το διάστημα από 11 Φεβρουαρίου έως και 1 Μαρτίου 2021, κατά το μέρος που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.

Η προσφυγή 

Οι δικηγόροι κατέθεσαν σήμερα (17/2) στο ΣτΕ αίτηση για την ακύρωση της υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 κ.υ.α., ως προς το σκέλος που αφορά την λειτουργία των δικαστηρίων, κ.λπ. και υποστηρίζουν ότι πλήττει ουσιωδώς το συνταγματικό δικαίωμα στην απονομή Δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία.
Επίσης, επισημαίνουν οι δικηγόροι ότι η προσβαλλόμενη κ.υ.α. αντίκειται στα άρθρα των άρθρων 5 παρ. 1, 20 παρ. 1, 25 και 26 του Συντάγματος και ειδικότερα, στο δικαίωμα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία ως ειδικότερης έκφανσης του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας και της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και δη αυτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας, όπως είναι τα δικαστήρια.
Ακόμη, υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη κ.υ.α. δεν έχει την απαιτούμενη ειδική τεκμηρίωση.
Η κατάθεση της αίτησης ακύρωσης έγινε σε εκτέλεση της από 13.2.2021 απόφασης της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης