Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς παράταση έως 7/3 το lockdown στην Αττική – Συναγερμός για ΕΣΥ και … μεταλλάξεις

Προς παράταση έως 7/3 το lockdown στην Αττική – Συναγερμός για ΕΣΥ και … μεταλλάξεις
Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία - Στο 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Την παράταση του lockdown στην Αττική κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα, έως τις 7/3, εισηγούνται οι ειδικοί της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα του Λεκανοπεδίου εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αρμόδιους επιστήμονες.
Τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία μια και η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid ανέρχεται στο 90%, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους ειδικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή εισηγείται την παράταση του lockdown έως τις 7 Μαρτίου, αν και το πιθανότερο είναι την ερχόμενη εβδομάδα, οι ειδικοί να εισηγηθούν νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων έως και τα μέσα Μαρτίου καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούνότι μια παράταση μιας εβδομάδας δεν πρόκειται να αλλάξει την επιδημιολογική εικόνα.
Υπό αυτά τα δεδομένα,
το πιο πιθανό σενάριο θέλει το lockdown να παραμένει στην Αττική έως τα μέσα Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης -μετά και την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής- θα ανακοινωθούν σήμερα (26/2/2021) στις 18:00 το απόγευμα.

Δερμιτζάκης: Όλο και πιο δύσκολο να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Με το lockdown στην Αττική να παρατείνεται για τουλάχιστον μιας εβδομάδα έως τις 7/3 ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης υποστηρίζει πως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού.
«Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας και ο κόσμος αλλάζει, η ψυχολογία του κόσμου αλλάζει, η δυνατότητα του κόσμου γενικότερα να συμμετέχει στα μέτρα έχει αλλάξει πολύ.
Ο ιός έχει αλλάξει πολύ λιγότερο, για να μην προσθέτουμε συνεχώς παραμέτρους.
Νομίζω ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο αυτά τα μέτρα να τηρούνται.
Το νομικό κομμάτι μπορεί να ισχύει, το μη νομικό, το κομμάτι που είναι στη βούληση των πολιτών είναι το πιο δύσκολο γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ και το βλέπω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
Έχει βγει από τον αρχικό φόβο και έχει μπει σε μια ρουτίνα αντιμετώπισης των μέτρων, περισσότερο από την ρουτίνα αντιμετώπισης του κορωνοϊού» υπογράμμισε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Δερμιτζάκης.

Δεν είναι βιώσιμο το lockdown

«Αφού βγούμε από το lockdown πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο συντήρησης ή και μείωσης των κρουσμάτων χωρίς να είναι τα πάντα κλειστά γιατί αυτό δεν είναι βιώσιμο.
Η διπλή μάσκα για μένα, αν και είναι πρακτικό όταν σκέφτεται κάποιος γιατρός πώς θα λειτουργήσει στο χειρουργείο ή σε κάποιον χώρο της ΜΕΘ να βάλει διπλή μάσκα, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό κοινωνικά.
Νομίζω ότι η υπερπροσπάθεια να περάσουμε ιατρική νοοτροπία στην καθημερινότητα των πολιτών δεν "πιάνει".
Αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα δείχνουν ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται να δουλεύουν όλο και λιγότερο» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας πως «ο κόσμος χρειάζεται μια αποσυμπίεση και συγχρόνως ένα κίνητρο για να μπορέσει να κρατήσει κάποια μέτρα».
«Για να το πω απλά, ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι συναντιούνται σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια γιατί δεν μπορούν να συναντηθούν σε ένα τραπέζι μιας καφετέριας.
Θα είναι πολύ πιο ασφαλές να πιουν έναν καφέ έξω, που η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, παρά να πιουν καφέ στο σαλόνι του διαμερίσματος του ενός.
Είναι απλοϊκό αυτό που λέω αλλά γίνεται ευρέως.
Θεωρώ λοιπόν ότι οι δραστηριότητες των πολιτών πρέπει να διοχετευτούν σε ελεγχόμενες συνθήκες όπου κρατάμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται, όχι όταν πίνουμε καφέ φυσικά αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή.
Και να μπορεί εκτονωθεί ο πολίτης ψυχολογικά ώστε να μην οδηγεί αυτό σε ανεξέλεγκτες και ακραίες συμπεριφορές σε ότι αφορά τη μετάδοση» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης.

Παυλάκης: Μούφα το lockdown - Ολέθρια κάθε σκέψη για άνοιγμα, θα φέρει τσουνάμι

Ολέθρια χαρακτήρισε οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown στην Αττική και για άνοιγμα δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης υποστήριξε ότι «κάθε σκέψη για άνοιγμα υπό τις τωρινές συνθήκες θα είναι ολέθρια καθώς η κρίση στην Αττική δεν έχει αποφευχθεί».
«Οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι», σημείωσε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «μούφα» το lockdown που εφαρμόζεται στην Αττική λόγω της μη εφαρμογής του από τους πολίτες αλλά και από την αδυναμία των αρχών να κάνουν σωστούς ελέγχους.
«Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάει την Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νομοταγών πολιτών και πειθαρχημένων», τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι άδικο να πληρώνουν οι πολίτες την μειοψηφία που δεν ακολουθεί.
Ο κ.Παυλάκης πρότεινε περισσότερη τηλεργασία και προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παγώνη: Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία – Ανοιχτό εάν θα πάμε σε άνοιγμα μετά τις 15/3

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία άφησε ανοιχτό το εάν θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μετά και τις 15 Μαρτίου.
«Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολα.
Έχει καλυφθεί το 90% των ΜΕΘ.
Τώρα ξεκινά το δεκαπενθήμερο μετά το lockdown, και τώρα, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών.
Δεν περιμένουμε άμεση μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη.

Ερωτηματικό το άνοιγμα

«Με βάση τα δεδομένα να δούμε αν από τις 15 Μαρτίου, θα μπορούμε να εισηγηθούμε κάποιο άνοιγμα.
Να ξεκινήσουν τα σχολεία να πηγαίνουν τα παιδιά, και να μπορεί και ο κόσμος να πάει σε ένα κατάστημα με ειδικές συνθήκες να ψωνίσει.
Δε θα πετάξουμε χαρταετό.
Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν μπορούμε να βγούμε όλοι έξω και να δημιουργηθεί συνωστισμός.
Προσπαθούμε να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς.
Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Ας δούμε πώς θα πάνε και αυτές οι 15 ημέρες.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δίνεται ένας αγώνας, προσπαθούμε να βγούμε από ένα πόλεμο, και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μάχη» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για μεγάλες μάχες στα νοσοκομεία και αναφέροντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου όλες οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι γεμάτες.

Πάσχα με μέτρα

Αναφερόμενη στο πώς θα περάσουμε το Πάσχα, η κα.Παγώνη είπε πως θα το γιορτάσουμε με μέτρα, αν και θα είναι καλύτερα από πέρσι.
«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων.
Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό.
Όλα θα εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Στη δίνη των μεταλλάξεων

Στη δίνη των μεταλλάξεων έχει εισέλθει η Ελλάδα με τα κρούσματα από μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού να υπολογίζονται σε τετραψήφιο πλέον αριθμό.
Η υπερ-μετάδοσή τους σε συνδυασμό με την μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνονται ο συνδυασμός που θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, τα μεταλλαγμένα κρούσματα έφτασαν τα 1.053 μετά τα 242 θετικά δείγματα, 226 για τη βρετανική (Β.1.1.7/UK lineage), 12 για τη νοτιοαφρικανική (LineageB.1.351/South Africa) και το πρώτο με τη μετάλλαξη της Ουγκάντα (Lineage A.23.1/Uganda) στο κέντρο της Αθήνας.
Οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το βρετανικό στέλεχος με τη μεγάλη διασπορά που μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563 και κυρίως στον Βόρειο και Κεντρικό Τομέα) και τη Θεσσαλονίκη (171).
Τα πρόσφατα εγχώρια κρούσματα μοιράζονται σε γειτονικές περιοχές: Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Χαλκιδική, Λάρισα, Ιωάννινα, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Ημαθία.
Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
Το δυναμικό παρών των μεταλλάξεων και η κακή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών κορυφώνουν την αγωνία των ειδικών σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αλλά και τον χρονικό ορίζοντά τους.
Καθώς φαίνεται από την αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα αυστηρά lockdown, ιδίως στην Αττική, πάνε για παράταση.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι – Ήπια μείωση στα νέα κρούσματα

Στα 1.784 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κατόπιν 50.244 ελέγχων, με μόλις 23.031 μοριακούς ωστόσο και περισσότερα rapid tests.
Παρά τη μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων σημειώνει αυξητική πορεία φτάνοντας τους 367 από 357 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, αύξηση που παρατηρήθηκε και στους νέους θανάτους από COVID-19 (39 από 28).
Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει.
Ο χθεσινός 25/2 αριθμός νοσηλευομένων ήταν στους 2.532, αριθμός που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η πληρότητα των απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στην επικράτεια βρίσκονταν πάνω από το 35% και 55% αντίστοιχα.
Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό, εντοπίστηκαν χθες 25/2 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 που ήταν την προηγούμενη και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17).
Τα αυστηρά μέτρα δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα, συνηγορούν οι ειδικοί, παρατήρηση που επανέλαβε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, για την αργή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, μόλις 20%.

Η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Η Θεσσαλονίκη δείχνει να σταθεροποιείται με 183 νέα κρούσματα από 200, τάση που παρατηρείται και στα αστικά λύματα σύμφωνα με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ που ανακοίνωσε μέση εβδομαδιαία αύξηση 22% για το διάστημα 15-21 Φεβρουαρίου.
Η Αχαΐα αντιθέτως εξακολουθεί να βράζει.
Συγκεκριμένα, 103 νέες διαγνώσεις κατέγραψε για την περιφερειακή ενότητα ο ΕΟΔΥ και μια υψηλή αναλογία 33,19 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, μία από τις υψηλότερες που αποτυπώνονται στον σχετικό πίνακα της έκθεσης.
Η διασπορά του ιού δείχνει να οδηγεί σταδιακά στο κόκκινο την Πελοπόννησο, με έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε όμορες περιφερειακές της ενότητες.
Πλάι στην κόκκινη Αρκαδία που εντάχθηκε  στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα 26 νέα κρούσματα – όπως και υψηλή αναλογία κρουσμάτων/πληθυσμού 29,99 –, η Αργολίδα με το κακακόκκινο και υπό αυστηρό lockdown Ναύπλιο σημειώνει 19 νέες διαγνώσεις και η Κορινθία 31, ενώ 16 εντοπίζονται στην Ηλεία που γειτνιάζει με την Αχαΐα.
Στην Κρήτη, το Ηράκλειο διατηρεί την αρνητική του εικόνα, σε αντίθεση με το Ρέθυμνο, με 42 νέα κρούσματα, υψηλό νούμερο που προσεγγίζει και η Λάρισα (41), με την Εύβοια και τη Φθιώτιδα να ακολουθούν με 25 και 24 νέα κρούσματα αντίστοιχα και τελευταία σε υψηλό διψήφιο τη Χαλκιδική με 16.
Τέλος, προβληματικό παραμένει το επιδημιολογικό αποτύπωμα νησιών, δεδομένης της ιδιαίτερης διαχείρισης που απαιτούν τα επείγοντα περιστατικά τους. Για σήμερα, Κάλυμνος (16 νέα και 54,33 διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού), Σάμος (11 – 33,36) και Σύρος (5 – 23,25) καταλήγουν στην τριάδα των χειρότερων νησιωτικών επιδόσεων, ενώ η Λέσβος με τα μόλις 4 κρούσματα μπαίνει στο στόχαστρο μετά τον εντοπισμό της βρετανικής μετάλλαξης.

Συνολικά 6.410 οι νεκροί

Στους 6.410 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_25_2_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
eody_25_2_2.jpg
To 86,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3,95%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.
xartis25.jpg

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης