Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Κουφοντίνας - Διακοπή ποινής ζητά η Κούρτοβικ - Παρέμβαση Σοφού

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Κουφοντίνας - Διακοπή ποινής ζητά η Κούρτοβικ - Παρέμβαση Σοφού
Επίσης, κατατέθηκε αίτημα άμεσης μεταγωγής του κρατούμενου στον Κορυδαλλό, το οποίο συνυπογράφει το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός
Σχετικά Άρθρα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ κατέθεσε αίτηση διακοπής της ποινής για τον κρατούμενο απεργό πείνας, λόγω κινδύνου για τη ζωή του.
Επίσης, κατατέθηκε αίτημα άμεσης μεταγωγής του κρατούμενου στον Κορυδαλλό, το οποίο συνυπογράφει το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός.

Κούρτοβικ: Να πάρει πίσω η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής την απόφασή της

Την πρόθεση της να καταθέσει αίτηση διακοπής της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα, λόγω κινδύνου για τη ζωή του, αποκάλυψε νωρίτερα η συνήγορος του, Ιωάννα Κούρτοβικ.
Το αίτημα κατατέθηκιε στον εισαγγελέα Λαμίας και στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.
«Τις τελευταίες ημέρες μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου», είπε η συνήγορος του Κουφοντίνα, μιλώντας στον Ant1.
«Να πάρει πίσω η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής την απόφασή της που παραβίασε το νόμο αν προλαβαίνει» επεσήμανε.
Σύμφωνα με την ίδια, «έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος» και η Πολιτεία κινείται «με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα» και σχολίασε πως «είναι απίστευτο το τι έχει γίνει».
«Ακούσαμε ότι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Τσιάρας δεν θέλουν να υποχωρήσουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση».
Ερωτηθείσα γιατί ο κρατούμενος δεν ακολούθησε εξ αρχής τη νόμική οδό για την ικανοποίηση του αιτήματός του, η κ. Κούρτοβικ ισχυρίστηκε πως όταν το Νοέμβριο έγινε η μεταγωγή του στο Δομοκό και ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν τους δόθηκε το σχετικό έγγραφο.
«Στις 7 Ιανουαρίου η Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό», είπε σχετικά ενώ ανέφερε πως κατά τη διαδικασία υπήρχε «από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα», είπε.
«Δε μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων», ανέφερε σχετικά και εξηγώντας πως «δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου».
Η δικηγόρος έκανε λόγο για «απαγωγή» του κρατούμενου, εξηγώντας ότι, «ο νόμος λέει ότι η μεταγωγή πρέπει να γίνεται με αξιοπρέπεια και όχι να εισβάλουν 15 ΕΚΑΜίτες χωρίς να σου λένε πού και γιατί, χωρίς τα πράγματά σου, για να σε βάλουν σε ένα κλειστό αυτοκίνητο που δεν ξέρεις πού σε πάει».
«Η απεργία πείνας είναι νόμιμο δικαίωμα που παρέχεται από τον σωφρονιστικό κώδικα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», τόνισε η ίδια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου και απεργία δίψας από τις 22 Φεβρουαρίου.

Θέμης Σοφός: Παραπλανήθηκε ο Μητσοτάκης

Για παραπλάνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την υπόθεση Κουφοντίνα, κάνει λόγο ο Θέμης Σοφός, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
«Αυτό που συζητάμε είναι εάν πρέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να εφαρμόσει τον σωφρονιστικό κώδικα», τόνισε ο Θέμης Σοφός, σχετικά με το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο κ. Σοφός, μιλώντας στον Alpha 98,9 επανέλαβε ότι ο νόμος ο οποίος ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρει ρητώς ότι οι καταδικασμένοι για τρομοκρατία δεν μπορούν να εκτίσουν την ποινή τους σε αγροτικές φυλακές και πρέπει να επιστρέψουν στην προηγούμενη φυλακή, η οποία είναι στον Κορυδαλλό.
Λυπάμαι για τη δυσκολία στην οποία έχει αυτοεγκλωβιστεί η κυβέρνηση, δυστυχώς θα μπορούσε να έχει επιληφθεί εύκολα και γρήγορα, δήλωσε ο Θέμης Σοφός.
«Ο Κορυδαλλός φιλοξενεί καταδίκους», σημείωσε ο κ. Σοφός ενώ όσον αφορά στον ισχυρισμό της κας Νικολάου ότι οι εν λόγω φυλακές δεν μπορούσαν να δεχτούν κρατουμένους λόγω κορωνοϊού, τόνισε ότι κατά την εν λόγω περίοδο, η φυλακή στον Κορυδαλλό «έχει δεχτεί και υποδίκους και καταδίκους και το πρώτων υποδίκους, άρα λοιπόν εκτίθεται η κυβέρνηση σε σφαλερές τοποθετήσεις».
«Η κυβέρνηση έχει αυτοεγκλωβιστει σε μία θέση η οποία προδήλως δεν συνάδει ούτε με τις αρχές και τους κανόνες της σωφρονιστές επιστήμες, ούτε με το τεθιμένο δίκαιο», επανέλαβε το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο θα πρέπει να γίνει τόσο μεγάλο αυτό το θέμα, και να στρατοπεδεύει η Δημοκρατία λες και είναι ντέρμπι αντί να δίνει μια εύκολη λύση με μία υπογραφή».
Αναφορικά με τη φράση του πρωθυπουργού ότι ο Δ. Κουφοντίνας πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ο κ. Σοφός σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης παραπλανήθηκε.
«Υπάρχει και η ανάκληση των δυσμενών διοικητικών πράξεων. Η διοίκηση μπορεί να ανακαλεί την πράξη όταν έχει σφάλει, ώστε να μην αφήσει να διογκωθεί ένα ζήτημα», σημείωσε οκ. Σοφός αναφορικά με τη στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι υποχρέωση της πολιτείας να ανακαλέσει το σφάλμα της είτε της τους αρέσει είτε όχι».
Τέλος, ο γνωστός δικηγόρος υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η οικονομία, ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά, ότι όλη η εστίαση είναι κλειστή. Δεν είμαι βέβαιος εάν αυτή η συζήτηση εξυπηρετεί ή όχι αποπροσανατολιστικά από τα ουσιώδη προβλήματα μιας κοινωνίας, και μάλιστα με διακύβευμα ενός απεργού πείνας που δεν είχε ποτέ η Ελλάδα από το 1956 και μετά. Κρίμα.»
«Επειδή υπάρχει και αυτή αμεσότητα, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εκφράσει μια διαφορετική θέση, πιο ήπια ή ευρεία, υπό την έννοια του εναγκαλισμού και της ειρήνευσης κι όχι να το στρατοπευδεύσει με την απάντηση τράβα στο δικαστήριο να βρεις το δίκιο σου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης