Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σεισμός στην Ελασσόνα - Παπαζάχος: Στα 6,3 Ρίχτερ η δόνηση - Προειδοποιήσεις για μετασεισμούς αρκετών εβδομάδων

Σεισμός στην Ελασσόνα - Παπαζάχος: Στα 6,3 Ρίχτερ η δόνηση - Προειδοποιήσεις για μετασεισμούς αρκετών εβδομάδων
Έκκληση σεισμολόγων στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες και να μην παραμείνουν στα σπίτια τους
(upd7) Ισχυρότερος των εκτιμήσεων είναι τελικά ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 στην Ελασσόνα, και έγινε αισθητός από την Αττική έως της Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστα Παπαζάχο, η δόνηση ήταν της τάξης των 6,3 Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για πλούσια και έντονη μετασεισμική ακολουθία, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες και να μην παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για καταρρεύσεις κτηρίων.
Μάλιστα, νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα, λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο μετασεισμός σημειώθηκε 22 χλμ. ΝΔ. της Ελασσόνας και έχει εστιακό βάθος 10χλμ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5, 1 Ρίχτερ.
Νωρίτερα, στο χωριό Μεσοχώρι κοντά στην Ελασσόνα απεγκλωβίστηκε ένας ηλικιωμένος τετραπληγικός από το σπίτι του. 
Η σύζυγος του κατάφερε να βγει από τα συντρίμμια του κτηρίου.
Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Υλικές ζημιές με καταρρεύσεις κτηρίων έχουν αναφερθεί και σε γειτονικά χωριά, όπως στο Δαμάσι όπου κατάρρευσε μεσοτοιχία σε σχολείο, το οποίο όμως δεν λειτουργούσε ενώ μερική κατάρρευση αναφέρθηκε και σε σχολείο στο χωριό Βλαχογιάννη, όπου ωστόσο οι μαθητές είχαν προλάβει να βγουν έξω.

mesoxori698.jpg

Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας: Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Εγκέλαδος για τη Θεσσαλία

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά το σεισμό των 6 Ρίχτερ που καταγράφηκε σήμερα Τετάρτη 3/3 νότια της Ελασσόνας.
Όπως αναφέρει η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

larisa9685.jpg
Επιφανειακός σεισμός

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, κοντά στη Λάρισα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 7,8 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πως το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμική δόνηση έντασης 6,3 Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί δύο μετασεισμοί μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τους σεισμολόγους να χαρακτηρίζουν θετική αυτή την εξέλιξη.
Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Ελασσόνα κατόπιν εντολής Μητσοτάκη

Κυβερνητικό κλιμάκιο που αποτελείται από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, το γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο μεταβαίνει κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην περιοχή της Θεσσαλίας προκειμένου να αποτιμήσει επιτόπια την κατάσταση μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.
Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.
Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, από το γραφείο του πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Παπαζάχος: Ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά ο σημερινός σεισμός

Ισχυρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι ο σημερινός σεισμός στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστα Παπαζάχο.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».
«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό.
Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος».
Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες.
«Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί.
Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις.
Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.
Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά», πρόσθεσε.

Χουλιάρας: Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς 5 Ρίχτερ στη Λάρισα – Θα δούμε ζημιές

Την εκτίμηση πως θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί έντασης 5 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας διατύπωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ που καταγράφηκε κοντά στην Ελασσόνα.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.
«Είναι επιφανειακό το εστιακό βάθος.
Θα δούμε ζημιές τις επόμενες ώρες.
Είμαστε σε διαδικασία που μετράμε αυτή τη στιγμή» είπε ο κ.Χουλιάρας, ο οποίος υποστήριξε ότι «είχε προηγηθεί σεισμική ακολουθία με μικρότερα μεγέθη στην ίδια περιοχή».
«Η εκτίμηση από έναν επιφανειακό σεισμό με επίκεντρο κοντά στην επιφάνεια είναι πως θα έχουμε ιδιαίτερα αισθητές μετασεισμικές δονήσεις, που συνήθως ακολουθούν τα 6 Ρίχτερ.
Πιστεύω πως θα έχουμε ομαλή εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.
Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, με δεδομένα τα 5 Ρίχτερ.
Αυτή τη στιγμή, πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους και το κράτος πρέπει να είναι εκεί για αρχίσει να βλέπει τις ζημιές.
Είναι Κεντρική Ελλάδα, πρέπει να δούμε τι έχει κάνει στο παρελθόν, για να δούμε τι θα κάνει στο μέλλον» επεσήμανε ο κ.Χουλιάρας.



Λέκκας: Αισιόδοξο μήνυμα από τους μετασεισμούς

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, για τις επόμενες ώρες μαθητές και εργαζόμενοι δεν πρέπει να εισέλθουν στα κτίρια. 
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ήδη έχουμε δύο μετασεισμούς της τάξης των 5 Ρίχτερ γεγονός που θα μπορούσε να εκτονώσει τη σεισμική ακολουθία.
Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα σχετικά με το φαινόμενο και τις ενδεχόμενες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον τόνισε ότι δεν είχαμε κάποια εικόνα για προσεισμιακή δραστηριότητα.

seismos_2.JPG
Λίγα λεπτά αργότερα υπήρξε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ στο ίδιο σημείο.
seismos_3.JPG

Να μην λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο

Να μην λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Πέμπτη 4/3 την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ζητούν οι σεισμολόγοι μετά τα 6 Ρίχτερ που χτύπησαν νωρίτερα σήμερα την Ελασσόνα.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τα 6 Ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.
Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία, αναφέροντας ότι κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και προειδοποίησε ότι θα υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 2-3 εβδομάδες, για αυτό χρειάζεται προσοχή.
Όπως είπε, πιθανότατα ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου.


Φωτογραφίες από το larissanet.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης