Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χανιά: Τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων – Αγγελοπούλου: Εμβληματική μορφή ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Χανιά: Τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων – Αγγελοπούλου: Εμβληματική μορφή ο Ελευθέριος Βενιζέλος
Το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου τελέσθηκε σήμερα στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων

Ως εμβληματική πολιτική μορφή που διαμόρφωσε την πορεία και τα σύνορα της χώρας, χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, μιλώντας στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που τελέσθηκε σήμερα στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων.
Το μνημόσυνο τελέστηκε στο Ακρωτήρι Χανίων, με περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω των συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας και με όλα τα μέτρα προστασίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, καθώς και οι βουλευτές Χανίων Βασίλης Διγαλάκης και Μανούσος Βολουδάκης. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός.

Η ομιλία

Μιλώντας για τον σπουδαίο έλληνα πολιτικό, η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι, ξεκινώντας την πορεία του από την Κρήτη, διαμόρφωσε τα σύνορα της χώρας στο Βορρά και καθόρισε τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, «μετατρέποντας τη σε ένα κράτος δυναμικό και ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του 20ου αιώνα».
Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι «το όνομά του συνδέθηκε όσο λίγα στην ελληνική ιστορία με τη λέξη μεταρρύθμιση. Αγροτική μεταρρύθμιση, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εισαγωγή χωροταξικής νομοθεσίας, οικονομική ανασυγκρότηση, στρατιωτική αναδιοργάνωση, εργατική νομοθεσία, εισαγωγή νομικών δομών και τόσα άλλα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Επιτροπής στον τρόπο που αντιμετώπιζε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το παρελθόν, μια προσέγγιση που παραμένει, όπως είπε, επίκαιρη, ιδίως στο πλαίσιο του αναστοχασμού του παρελθόντος και της προετοιμασίας για το μέλλον που ενεργοποιεί η μεγάλη επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.
«Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, βασική θέση του Βενιζέλου ήταν ότι η άγονη εμμονή στην παρελθούσα δόξα των προγόνων δεν παράγει ούτε εθνική ούτε επιτυχημένη πολιτική. Όχι γιατί τα ανδραγαθήματα του παρελθόντος δεν έχουν αξία, αλλά γιατί το παρελθόν αποκτά την πραγματική του σημασία όταν τροφοδοτεί και αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα, για τη χάραξη νέων δρόμων με βάση τις ανάγκες και τις προκλήσεις του παρόντος» σημείωσε.
Ακόμη, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέθετε ο Βενιζέλος, μέσα από τα οποία κατάφερε να δημιουργήσει και να πλάσει την εποχή του. «Κατάφερε να συνδυάσει τη διορατικότητα με τον πραγματισμό, το όραμα με την επιμονή και τη μεθοδικότητα. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός μας δίνει ένα σημαντικό μάθημα για το σήμερα, καθώς μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας».

Ετοιμάζεται ιστορικό συνέδριο

Όπως ανέφερε, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ετοιμάζει ήδη, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα σημαντικό ιστορικό συνέδριο, για τα «100 χρόνια από τη Συνθήκη των Σεβρών» και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπου θα συμμετάσχουν πολλοί και έγκριτοι ιστορικοί.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή, μέσα από το Νομισματικό της Πρόγραμμα, τιμά τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό, καθώς στο νόμισμα που είναι αφιερωμένο στην Κρήτη εμφανίζεται η προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Οι εκδηλώσεις

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπογραμμίζοντας ότι, «μέσα από αυτές η χώρα μας επιδιώκει να τιμήσει την Επανάσταση και τους ήρωές της, αλλά και την ιστορία και την διαδρομή μας των 200 χρόνων και τα πρόσωπα που άφησαν το αποτύπωμα τους σε αυτή την πορεία».
Η εκδήλωση περιελάμβανε την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από σαλπιγκτή και τήρηση ενός λεπτού σιγής.
Το στεφάνι που κατέθεσε η κ Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη ήταν από κλαδιά αιωνόβιων δέντρων της Πελοποννήσου από την περίοδο της Επανάστασης που που βρίσκονται στο Δήμο Πύλου-Νέστορος στη Μεσσηνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης