Κοινωνία

Τζανάκης: Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας – Εκτίναξη θανάτων στους 9.500 στο τέλος Απριλίου

Τζανάκης: Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας – Εκτίναξη θανάτων στους 9.500 στο τέλος Απριλίου
Ο Ν. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα

«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος και εκτίμησε ότι ο αριθμός των θανάτων θα εκτιναχθεί στους 9.500 στο τέλος Απριλίου.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη».
Ο ίδιος σημείωσε πως «η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου».

Για ΜΕΘ και εμβολιασμοί

Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι οι δείκτες που ανησυχούν είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα, το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στους απλούς θαλάμους, από το οποίο εξαρτάται και η πληρότητα των ΜΕΘ.
Όπως είπε, «στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750».
Κάνοντας αναφορά στην πορεία των εμβολιασμών, σημείωσε ότι τέλος Απριλίου θα αγγίξουν τα 3 εκατ. οι εμβολιασμένοι, δηλαδή γύρω στο 30%, εκ των οποίων ποσοστό 18-20% θα έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Σχολεία και λιανεμπόριο

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, εκτίμησε ότι εφόσον τα παιδιά και οι γονείς επιδείξουν καλή προαίρεση και εφαρμόσουν τις οδηγίες της Επιτροπής και κάνουν τα self test δύο φορές την εβδομάδα, τα Λύκεια θα έχουν μικρή συμβολή στην πανδημία.
Για το λιανεμπόριο, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι όπως δουλεύει αυτή τη στιγμή, δε μας φοβίζει καθόλου, ενώ τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα, λέγοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης