Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οργή στην Κρήτη: Οργάνωση καλεί σε τιμητικές εκδηλώσεις για την εισβολή των ναζί το 1941

Οργή στην Κρήτη: Οργάνωση καλεί σε τιμητικές εκδηλώσεις για την εισβολή των ναζί το 1941
Σάλος από την πρόθεση των «Ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών» - Τι λένε οι ιθύνοντες στην Κρήτη 
Σχετικά Άρθρα

Έντονη ανησυχία και θύελλα ανιτδράσεων προκαλεί η πρόθεση μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές» να διοργανώσει εορταστική εκδήλωση τιμώντας, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε αφίσα που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, την «Επιχείρηση Ερμής» των ναζί, δηλαδή την αεροπορική επίθεση των Γερμανών στην Κρήτη το 1941.
 Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές θα βρεθούν στην Κρήτη για να τιμήσουν τους πεσόντες γερμανούς αλεξιπτωτιστές του 1941.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Ας τιμήσουμε τους πεσόντες αδελφούς μας οι οποίοι επιτυχώς έφεραν εις πέρας την πρώτη στρατηγική αεραπόβαση της Ιστορίας, καθώς συμπληρώνονται ακριβώς 80 χρόνια από τη στιγμή που οι επίλεκτοι του Γ’ Ράιχ πήδηξαν και κατέλαβαν το νησί της Κρήτης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αξία τους».
Όπως επισημαίνουν στην ιστοσελίδα τους europeanparatroopers, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 17 έως 23 Μαΐου και, εκτός από ρίψεις αλεξιπτωτιστών, θα περιλαμβάνεται και ξενάγηση στο γερμανικό νεκροταφείο και μουσείο.
Μάλιστα, στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν και μετάλλια με το «γερμανικό πουλί».
Η Ένωση των Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών φαίνεται ότι έχει έδρα την Ιταλία και στο καταστατικό της αναφέρει πως πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση, ενώ ξαφνιάζει η επισήμανση πως υποστηρίζει τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα (The European Paratroopers Association is a non-profit organization that support free democratic basic rights.).
Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι στη συγκεκριμένη οργάνωση συμμετέχουν και τρεις Έλληνες.

Οι αντιδράσεις 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε και από κανέναν δεν δόθηκε σχετική άδεια, ενώ δεν σταματούν εκεί και αναζητούν την "αρχή" αλλά και το παρασκήνιο αυτής της περίεργης κίνησης, στην οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμμετέχουν και Έλληνες.
"Και μόνο η ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο διαδίκτυο αποτελεί ύβρη για την ιστορική μνήμη, την δημοκρατία και την ελευθερία" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης.
Ο ίδιος τόνισε κατηγορηματικά ότι, με βάση τις επαφές που είχε μετά την αποκάλυψη του θέματος, δεν έχει ζητηθεί και φυσικά δεν έχει δοθεί καμία άδεια από κανέναν αρμόδιο φορέα σε επίπεδο Κρήτης, αλλά ούτε και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. "Ωστόσο εκ των πραγμάτων και μόνο η πρόθεση είναι προσβλητική" επεσήμανε ο κ. Φασουλάκης και δήλωσε "Προφανώς και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους ενέργειες"!

Η σχετική αφίσα

Σφόδρες αντιδράσεις από την πολιτική σκηνή

Βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων αλλά και απλοί πολίτες εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την "ευκολία" με την οποία βεβηλώνεται, όπως επισημαίνουν η ιστορία του νησιού.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζει:
«Στα αιματοβαμμένα χώματα της Κρήτης, του νησιού που γνώρισε τις θηριωδίες των ναζιστών, που θρήνησε εκατοντάδες νεκρούς στις εκτελέσεις αμάχων , που χωριά ολόκληρα ξεθεμελιώθηκαν κι έγιναν στάχτη, αποτελεί αισχρή πρόκληση η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.
Μόνο αποτροπιασμό και οργή μπορεί να νιώσει ο κρητικός λαός, όταν 80 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, του κορυφαίου ηρωικού γεγονότος της ιστορίας του νησιού μας, κάποιοι προσβάλουν τη μνήμη όλων αυτών που με χέρια γυμνά, με αξίνες και σκεπάρνια αντιστάθηκαν στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, οργανώνοντας φιέστες για να «τιμήσουν τη μνήμη» των δολοφόνων του λαού μας.
Έχει άδεια αυτή η οργάνωση γι’ αυτό το αίσχος; Αν ναι, ποια επίσημη αρχή την εξέδωσε;
Οι ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναζητηθούν άμεσα προς πάσα κατεύθυνση
Ενόψει και σχετικής κοινοβουλευτικής παρέμβασής μας για το θέμα, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και όσοι φέρουν ευθύνη γι’ αυτήν, θα λογοδοτήσουν».

«Πυρά» από Πολάκη

«ΑΥΤΗ Η “ΕΚΔΗΛΩΣΗ” ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ! Είναι προσβολή στο αίμα των γονιών και των παππούδων μας, στην ιστορία της Κρήτης , στο δημοκρατικό φρόνημα του λαού της!» δηλώνει - μεταξύ άλλων - ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Παύλος Πολάκης και επισημαίνει:
"Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα της οργάνωσης που καλεί στην “εκδήλωση” και η οποία χρησιμοποιεί σύμβολα, παράσημα και σταυρούς που παραπέμπουν στο Γ΄ Ράιχ, ενώ άγνωστο παραμένει επίσης το εάν έχουν απευθυνθεί στις αρχές των Χανίων και της Κρήτης για μια τέτοια προκλητική διοργάνωση.
Μάλιστα, η συμμετοχή στην εκδήλωση για τους ενδιαφερόμενους έχει κόστος 365 ευρώ το άτομο, ενώ στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια το σχέδιο των οποίων σαφώς παραπέμπει σε ναζιστικά σύμβολα. Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν τέλος δημοσιεύματα που μιλούν για εμπλοκή βραβευμένων Ελλήνων αστυνομικών και άλλων στην «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» που αναβιώνει την εναέρια εισβολή των Γερμανών για να τους... τιμήσει".
Έντονη ήταν η αντίδραση στην προκλητική αυτή ενέργεια και από τον Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένη Συγγελάκη.

Η μάχη της Κρήτης

Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.
Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.
Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος.
Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς, λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών και του μεγάλου τιμήματος που είχε η επίθεση, και η επακόλουθη κατοχή, στον πληθυσμό του νησιού.

www.bankinngnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης