Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς άρση της καραντίνας στην Ελλάδα για τουρίστες από ΕΕ και άλλες 5 χώρες - Συμφωνία των «27» για πιστοποιητικά covid

Προς άρση της καραντίνας στην Ελλάδα για τουρίστες από ΕΕ και άλλες 5 χώρες - Συμφωνία των «27» για πιστοποιητικά covid
Προϋπόθεση για τους ταξιδιώτες είναι να έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή να διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR
Σχετικά Άρθρα

(upd) Να άρει τους περιορισμούς καραντίνας από την επόμενη εβδομάδα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πέντε χώρες, σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Reuters, την ώρα που η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για τα πιστοποιητικά Covid, για τα οποία εκκρεμμεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Προϋπόθεση για τους ταξιδιώτες είναι να έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή να διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Τον Μάρτιο, η Ελλάδα ήρε την υποχρεωτική καραντίνα μίας εβδομάδας για τους ταξιδιώτες από το Ισραήλ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί ή είχαν πραγματοποιήσει αρνητικό τεστ.
«Θα προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιορισμών από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εν όψει του ανοίγματος της 14ης Μαΐου για τον τουρισμό», ανέφερε η  πηγή από το υπουργείο Τουρισμού στο Reuters.

Για ποιους θα αρθούν οι περιορισμοί

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κέρκυρας, καθώς και μέσω δύο χερσαίων συνοριακών διαβάσεων.
Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα εάν μπορούν να αποδείξουν τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού ή τη διενέργεια τεστ PCR, 72 ώρες πριν το ταξίδι τους.
Με βάση το ισχύον πλαίσιοι, όλοι οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα 7 ημερών.
Ειδικά για τους πολίτες της Βρετανίας και των Εμιράτων, απαιτείται και δεύτερο υποχρεωτικό τεστ στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή τους.
Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση του πρώτο κύματος της πανδημίας, ωστόσο η έξαρση του β΄κύματος τον Νοέμβριο, οδήγησε την κυβέρνηση στην επιβολή lockdown.
Μέχρι στιγμής, οι νεκροί από κορωνοϊό ανέρχονται σε 9.054 και τα κρούσματα σε 301.103.

ΕΕ: Συμφωνία για τα πιστοποιητικά Covid, εκκρεμεί το Eυρωκοινοβούλιο

Άλλο ένα βήμα προς το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι σημείωσαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid.Τα κράτη- μέλη θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το Reuters.
Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.
Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο επικαλείται το Reuters.

Επόμενο βήμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.
Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.
Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθουν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.
Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.
Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης