Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φρένο στα σενάρια για Πάσχα – Άνοιγμα με self test - Ρεκόρ διασωληνωμένων, στο κόκκινο 10 Περιφέρειες

Φρένο στα σενάρια για Πάσχα – Άνοιγμα με self test - Ρεκόρ διασωληνωμένων, στο κόκκινο 10 Περιφέρειες
Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με self test και εμβολιασμούς - Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία
Σχετικά Άρθρα

(upd9) Μετά το φρένο που έβαλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ολοένα και αυξανόμενη σεναριολογία σχετικά με το τι θα γίνει το Πάσχα και κατά πόσο θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, διαμηνύοντας πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνει αυτή η συζήτηση, η κυβέρνηση ρίχνει προς το παρόν το κύριο βάρος της στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με «όπλα» τα εμβόλια και τα self test.
Ήδη σήμερα Πέμπτη 15/4, εκπαιδευτικοί και μαθητές στα Λύκεια μετέβησαν στα σχολεία υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν αρνητικό self test, εργαλείο που θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων – λιανεμπόριο, μεταφορές, εστίαση, κα. - από την ερχόμενη εβδομάδα.
Άλλωστε η στόχευση της κυβέρνησης είναι από την ερχόμενη Δευτέρα 19/4 και με τη βοήθεια των self test να ανοίξουν τα mall, τα φροντιστήρια και τα κέντρα αισθητικής και από το Σάββατο 24/4 να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας του λιανεμπορίου με τους καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν κανονικά.
Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το τι θα γίνει το Πάσχα, αν και όλα θα κριθούν από το πώς θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα εκείνη τη στιγμή.
Είναι όμως προφανές πως από τη στιγμή που έχει «κλειδώσει» το άνοιγμα του τουρισμού για τις 14/5, θα είναι πολύ δύσκολο να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών και όχι στους τουρίστες.
Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν πως αν και έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μια σταθεροποίηση της επιδημίας τουλάχιστον στην Αττική αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο μια και ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στο 4,85%, στο κόκκινο βρίσκονται τουλάχιστον 10 Περιφέρειες της χώρας τη στιγμή που το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτική πίεση.
Είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών ασθενών με covid στα νοσοκομεία – έγιναν 591 εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο -, με τους νοσηλευόμενους να είναι πάνω από 5.500, εκ των οποίων οι 1.311 βρίσκονται σε ΜΕΘ, ΜΑΦ ΜΕΛ και θαλάμους αρνητικής πίεσης ενώ στους 810 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι.
Με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται ακόμα σφόδρα και με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά και με το δεδομένο ότι από τις 14 Μαΐου και μετά, θα είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τις απαγορεύσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις λόγω του ανοίγματος του τουρισμού, είναι πολύ πιθανό η τελική εισήγηση να είναι να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα, προκειμένου να εδραιωθεί η αποκλιμάκωση της επιδημίας και να αποφευχθεί τυχόν μια νέα έξαρση.
Ενδεχομένως αυτό να σηματοδοτεί και το χθεσινό φρένο του πρωθυπουργού.

Πελώνη: Οριζόντιοι εμβολιασμοί και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων

Τη θέση πως οριζόντιοι εμβολιασμοί γίνονται πλέον και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για το κατά πόσο επιβεβαιώνει το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες ημέρες, έκανε λόγο για μίνι πολιτική εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού, που αφορά επισκέπτες από κάποιες χώρες, είτε μέσω της επίδειξης πράσινου πιστοποιητικού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού τεστ pcr 72 ώρες πριν το ταξίδι.
Όπως είπε, οι επισκέπτες, που θα έλθουν στην χώρα μας - δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό - θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό, όπως, εξάλλου, ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, που υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς, ενώ ότι «το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται 14 Μαΐου βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Καπραβέλος: Καμία συζήτηση για Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα

Την κατηγορηματική αντίθεση του στο να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις για το Πάσχα, εάν δεν μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα εξέφρασε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
«Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα.
Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας.
Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε πως «είχαμε μία μαρτυρική εφημερία με 62 εισαγωγές για κορωνοϊό κι ακόμη έρχονται ασθενείς…»
Ο κ. Καπραβέλος εξήρε την δουλειά που γίνεται με τους εμβολιασμούς, μιας και φαίνεται ότι αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, αν και σημείωσε ότι κάνουμε πισωγυρίσματα, καθώς «για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο».

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Ρίσκο το να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις για το Πάσχα

Ρίσκο ως προς την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα χαρακτήρισε το να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις για τις εορτές του Πάσχα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι τα self test αποτελούν ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.
Συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν περίπου στα 2.500 σε ημερήσια βάση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό δε θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Γώγος: Πολύ ισχυρό όπλο τα self test – Σταθεροποιούνται τα κρούσματα, επιφυλάξεις για Πάσχα

Την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και τις επιφυλάξεις του για μεγάλα «ανοίγματα» εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Γώγος ανέφερε ότι σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα, ότι η θετικότητα φαίνεται να έχει πέσει και ότι φαίνεται να υπάρχει μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση.
Παρόλο αυτά ο κ.Γώγος σημείωσε πως μετά από 15 ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και ότι τώρα το RT είναι γύρω στο 1 και σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται ενώ υπάρχει τάση ανόδου του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα είπε πως «θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα», επισημαίνοντας πως αυτό που έχει προτεραιότητα είναι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα.
«Προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση και πως το θέμα δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά.
Ωστόσο τόνισε πως «έχουμε καλύτερα όπλα πλέον απ’ ότι είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή» ενώ χαρακτήρισε πολύ «ισχυρό» το self test.

Τα σενάρια για Πάσχα, λιανεμπόριο, σχολεία

Πάντως, το βασικό ζητούμενο, στην παρούσα φάση, είναι το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει του Πάσχα.
Τα σενάρια είναι περισσότερα από ένα και βασίζονται στα self test και στην αύξηση των εμβολιασμένων, αλλά και στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εκφράσει στην Επιτροπή των Ειδικών την πρόθεσή της να επιτρέψει - πάντα με αυστηρούς κανόνες - τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, εφόσον το επιδημιολογικό φορτίο αφήνει περιθώρια για τη συγκεκριμένη κίνηση.
Στο σχέδιο που εξετάζεται, βασικό ρόλο διαδραματίζουν τα self test.
Στην παρούσα φάση, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει την επίδειξη αρνητικού self test στα διόδια, προκειμένου οι πολίτες να ταξιδέψουν σε άλλους νομούς και να συναντηθούν με τους συγγενείς τους.
Με άλλα λόγια, μόνο οι αρνητικοί στο τεστ θα μπορούν να ταξιδέψουν, ενώ οι θετικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο αυτοπεριορισμού.
Αυτοί που έχουν κάνει το self test, αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό, είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα όσων θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από νομό σε νομό.
Οι λεπτομέρειες και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο, το σχέδιο είναι malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια  για τους μαθητές Λυκείου να επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου, ενώ στόχος είναι το Σάββατο 24 Απριλίου να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν κανονικά.
Όσον αφορά την εκπαίδευση, δημοτικά και γυμνάσια αναμένεται να ανοίξουν μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Η εστίαση

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το άνοιγμα της εστίασης.
Ανεξάρτητα με την ημερομηνία, το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, με πρωτοβουλία κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι τα καταστήματα εστίασης να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους πριν ακόμα και από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε αυτήν την σκέψη οδηγούν και οι εικόνες ακραίων συνωστισμών και υπαίθριων πάρτι σε πλατείες της χώρας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταστολή αφού η κόπωση των πολιτών από τα lockdown είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Πάντως, αν και η συζήτηση μοιάζει πρόωρη, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η εστίαση να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου να της δοθεί χρόνος προσαρμογής μετά από τόσους μήνες απραξίας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται ως ημερομηνίες η 4η Μαΐου ή στην χειρότερη περίπτωση η 10η Μαΐου

Self test: Το καλύτερο όπλο για τη διακοπή της μετάδοσης

Εκτενής ήταν η αναφορά που έγινε κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την επιδημία, στο νέο όπλο προσυμπτωματικού ελέγχου και αυτοδιάγνωσης, τα λεγόμενα self test.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ήδη 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test.
Παράλληλα η διανομή τους θα επεκταθεί από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όταν και θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εργαζομένων στον ιδιωτικό
(λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια - κέντρα αισθητικής, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών) αλλά και δημόσιο τομέα (εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς).
Τις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος μέσω self test για την φυσική παρουσία στην εργασία τους αλλά και τη διαδικασία υποβολής των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr περιέγραψε αναλυτικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία.
Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα».

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

 • Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
 • Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
 • Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self-test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με την ακόλουθη διαδικασία:
 • Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
 • Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
 • Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
 • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
 • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
 • Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».
 • Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
 • Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests.

Στο 4,85% ο δείκτης θετικότητας μετά από 11 εβδομάδες

Με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί στο 4,85% έπειτα από 11 εβδομάδες ανοδικής πορείας, αρχίζει σταδιακά να διαφαίνεται μια τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα μας, παρά τα 3.089 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνέπεια 63.710 διαγνωστικών ελέγχων.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, βαρύ παραμένει το κλίμα στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, όπου οι αθρόες εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών επιτείνουν την ήδη αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Συγκεκριμένα χθες 14/4 καταγράφηκαν 562 νέες εισαγωγές, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν και το χθεσινό ρεκόρ, φτάνοντας τους 809, με το ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας 18-64 ετών σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη να φτάνει κοντά στο 39%!
Σε υψηλούς αριθμούς κινήθηκαν και οι απώλειες συνανθρώπων μας μετά το χθεσινό ρεκόρ για το 2021, αφού 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Γεγονός είναι, πάντως, πως παρατηρείται μια γενικότερη υποχώρηση της επιδημίας, με τον μέσο κυλιόμενο αριθμό κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα να φτάνει τα 2.797/ημέρα και να βαίνει ελαφρώς μειούμενος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (3.000), ενώ και τα ενεργά κρούσματα περιορίστηκαν στα 27.462 σε σχέση με τα πάνω από 30.000 της περασμένης Τετάρτης.

Κικίλιας: Εμβόλια και self test στη φαρέτρα για το άνοιγμα της οικονομίας

Εμβόλια και self test είναι πλέον τα ισχυρά όπλα στη φαρέτρα των ειδικών, με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να σημειώνει ότι έχουν ήδη διενεργηθεί 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί και να κάνει διευκρινίσεις για τις 50.000.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, στη χώρα μας αναλογούν 1,2 εκατομμύρια δόσεις που θα παραληφθούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο και η πολιτεία έχει εξασφαλίσει συνολικά 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Ελπιδοφόρα αλλά εύθραυστη η κατάσταση στην Αττική

Σταθεροποιητική με σημάδια ήπιας ύφεσης είναι η τάση που δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Αττική, με τις νέες λοιμώξεις να φτάνουν συνολικά τις 1.383 και το κέντρο της πρωτεύουσας να διατηρεί την κραταιά του θέση με 390.
Δυτική Αττική και βόρεια προάστια συμπληρώνουν σήμερα την πρώτη τριάδα κρουσμάτων του λεκανοπεδίου με 275 και 194 αντίστοιχα και τις άλλες περιοχές της Περιφέρειας (Πειραιάς, νότια, ανατολικά προάστια και νησιά) να συγκεντρώνουν τις υπόλοιπες διαγνώσεις.
Ειδικότερα για την Αττική, πάντως, ο Υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως πρόκειται για μια «ελπιδοφόρα μεν, αλλά εύθραυστη ισορροπία, γι’αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε».
Αυτό που πρέπει να παρακολουθείται, άλλωστε, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία και οι ειδικοί, είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στο πεδίο αυτό η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όπως αποτυπώνεται και από τις 330 εισαγωγές ασθενών και τους 2.527 ήδη νοσηλευομένους, εκ των οποίων οι 419 διασωληνωμένοι μέχρι χθες στα νοσοκομεία της.

Ομαλοποίηση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα – Προβληματισμός για 10 Περιφερειακές Ενότητες

Σταθερό αλλά υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, η οποία χθες 14/4 κατέγραψε 475 νέα κρούσματα, με το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται σε εξίσου δεινή θέση, καθώς στα νοσοκομεία της νοσηλεύονταν μέχρι χθες 1.458 ασθενείς, με τους 220 διασωληνωμένους. Ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα αυτό έκανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι παρατηρείται μεν σταθεροποίηση σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εκτός όμως από αυτή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τελευταίου μήνα στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, πιέζει τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Ενδεικτικό της κατάστασης, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι οι περιοχές που περιβάλλουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας σημειώνουν σταθερά υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, με προεξέχουσες την Κοζάνη (67) που βρίσκεται σταθερά υπό τη στενή επίβλεψη των λοιμωξιολόγων, την Πέλλα (44) και τις Σέρρες (35).
Παρόμοια με τη Θεσσαλονίκη είναι η κατάσταση και στην Πάτρα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας παρατηρείται μια οριζοντιοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, με τα 80 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου να κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών.
Αντιθέτως, βαρύ είναι το φορτίο που καλείται να σηκώσει η Κρήτη, με το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά και παρουσιάζουν συνεχώς ανοδικές τάσεις τόσο στο επίπεδο των κρουσμάτων όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται και η Λάρισα λόγω της αυξημένης διασποράς που παρατηρείται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες (66 νέα κρούσματα χθες).

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί – Όλο το πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων στην Ελλάδα, επιταχύνει και τους εμβολιασμούς των πολιτών.
Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου.
Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.
Επίσης, από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.
Από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Στους 9.135 οι νεκροί

Στους 9.135 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 14/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.089, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 304.184, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
t1_2.jpg
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 - 1.55)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.135 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 809 (62,4% άνδρες).
t2_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.912 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +22.71%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
t5_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης