Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μ. Θεμιστοκλέους στο ΒΝ: Μάιο και Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τους 4 εκατ. εμβολιασμούς – Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Μ. Θεμιστοκλέους στο ΒΝ: Μάιο και Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τους 4 εκατ. εμβολιασμούς – Τι προβληματίζει τους ειδικούς
Πάνω από 66 χιλ. εμβολιασμοί τη μέρα
Σχετικά Άρθρα

Το Μάιο και τον Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τους 4 εκατ. εμβολιασμούς σύμφωνα με την αποκλειστική δήλωση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο bankingnews.gr.
H δήλωση αυτή έρχεται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση καθώς πλησιάζει το πλήρες άνοιγμα της αγοράς και το κυριότερο, τον Μάιο ξεκινάει επίσημα ο τουρισμός στη χώρα μας.

Πάνω από 66 χιλ. εμβολιασμοί τη μέρα

Ουσιαστικά, το Υπουργείο Υγείας περιμένει να γίνονται κάθε μέρα το επόμενο δίμηνο πάνω από 66.000 εμβολιασμοί την μέρα προκειμένου τέλη Ιουνίου να έχουμε πετύχει ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 60%.
Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί.
Περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.
Με το εμβόλιο της Pfizer/Biotech έχουν εμβολιαστεί 1.395.929 πολίτες, με το εμβόλιο της Moderna 128.651 πολίτες και με της Αstra Zeneca 346.886 πολίτες.

Τα ραντεβού τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου (διαβήτης, καρδιακά νοσήματα) των ηλικιών από 18-59, ενώ την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59.
Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54.
Τον Μάιο θα έχουμε τον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων άνω των 40 και τον Ιούνιο των πιο νέων ηλικιών πριν τα 40. Παράλληλα, τον Μάιο θα έχουμε και τον εμβολιασμό των ειδικών επαγγελματικών κατηγοριών (τουριστικές επιχειρήσεις κ.α)

Περιμένουμε 7,5 εκατ. εμβόλια το δίμηνο Μαίου - Ιουνίου

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων είπε ότι από την BioNTech - Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Monterna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο.
Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.
Ουσιαστικά για το επόμενο δίμηνο περιμένουμε γύρω στα 7,5 εκατ. εμβόλια.

Τι προβληματίζει τους ειδικούς;

Οι ειδικοί προβληματίζονται από τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Jonhson & Johnson. Ουσιαστικά είναι σε αναστολή όλα τα εμβολιαστικά προγράμματα με το εμβόλιο της J&J και αυτή την στιγμή δεν έχουν αρχίσει στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J.
Επίσης, παραμένει μία χαρακτηριστική άρνηση για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca, παρόλο που έχει αρχίσει να ξεπερνιέται και να ανακτάται η εμπιστοσύνη του κόσμου.
Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι, θεωρούν ότι οι 4 εκατ. εμβολιασμοί το δίμηνο Μαΐου-Αυγούστου αποτελούν μία συντηρητική πρόβλεψη καθώς το σύστημα, όπως έχει σχεδιαστεί, μπορεί να πραγματοποιήσει και 5 εκατ. εμβολιασμούς το δίμηνο ήτοι 2,5 εκατ. εμβολιασμούς κάθε μήνα.
Πάντως, εξακολουθούν οι ειδικοί να αισιοδοξούν ότι όσο αυξάνονται οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα θα μειώνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί.

Περίπου 2.000 μαθητές θετικοί – Τέλος εβδομάδας η εικόνα για τους θετικούς εργαζομένους

Τέλος, στο γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης αυτό που προβληματίζει είναι ότι τώρα αρχίζει να φαίνεται η καθαρή εικόνα του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα.
Μέχρι τώρα τα self test έχουν δείξει ότι 2.000 μαθητές λυκείου είναι θετικοί στον ιό.
Επίσης, στα τέλη της εβδομάδας θα δούμε και πόσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό μέσα από την διαδικασία των self test και της ειδικής πλατφόρμας.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης